, Αθήναιου Βορβορυγμοί." /> | Αθήναιου Βορβορυγμοί." />

« Home | Η ΟΤΕΝet εορτάζει το έτος Μότζαρτ! » | Θα σπάσω κούπες για τα λόγια που'πες... » | I'll save my breath for my soup... » | " To Τίπινγκ δεν είναι χωριό στην Κίνα..." * » | "Σαλάτα Μαρούλι 17 ευρώ ! " » | "ατηβ ανε αισωνγοτυΑ"* » | 'Ενας σεισμός 3.500 χρόνια πριν... » | "Συγγνώμη,έρχεστε λίγο;" » | Mυαλά φλαμπέ... » | TA NEA των bloggers--Ευχαριστίες. » 

2/03/2006

"Η Τρελλή Πάπια"-- Κριτική εστιατορίου.

Θα’λεγε κανείς ότι μετά τον τριήμερο εγκλεισμό λόγω χιονιού ( το προηγούμενο σαββατοκύριακο) θα ήμουν πρόθυμος να κάνω τα πάντα αρκεί να είναι «κάπου έξω». Να κάνω τα πάντα, ίσως. Να φάω όμως τα πάντα, ούτε για αστείο γιατί ένα κακό δείπνο σ’ ένα εστιατόριο με κακό σέρβις, θα με αποτελείωνε. Με κάποιον πολύ μικρό δισταγμό λοιπόν αφέθηκα στα χέρια της αγαπητής μου Μάτζικας κ της ωραίας της κολλητής φίλης για να με πάνε σ’ένα από τα αγαπημένα τους εστιατόρια για φαγητό. Δεν με ανησυχούσε τόσο το ενδεχόμενο να μην μου αρέσει το φαγητό όσο το να πρέπει να το πω στις κυρίες μετά.

Η περιοχή του Γκαζιού δεν μου είναι ιδιαίτερα οικεία. Με απωθούν τα μοδάτα μέρη στα οποία μαζεύεται η πιτσιρικαρία κ πίνει μπόμπες καθώς κ τα δηθεν εστιατόρια με θαμώνες μεσήλικες nouveau riche που σβύνουν το τσιγάρο στο πιάτο μέσα στ’αποφάγια.

« Η Τρελλή Πάπια» είναι ένα casual εστιατόριο στην περιοχή του Γκαζιού, με μια μάλλον μικρή σάλα στην οποία όμως τα τραπέζια είναι εντίμως κατανεμημένα. Καθίσαμε στο βάθος της σάλας, δεξιά κ διάλεξα μια θέση από την οποία θα μπορούσα να ρίχνω κλεφτές ματιές στην κουζίνα, μέσα από το πάσο. Μπορεί να ήμουν επηρρεασμένος από το σύντομο briefing που μου έκανε η Μάτζικα για το χώρο, τον ιδιοκτήτη κ την ιστορία του αλλά πιστεύω ότι είναι εμφανές ότι η διακόσμηση είναι σύμφωνη με αυτό που εγώ ονομάζω gay αισθητική. Μέχρι κ η μουσική που αγκάλιαζε το χώρο στη σωστή ένταση( συγχαρητήρια γιαυτό είναι πολύ σημαντικό) μου θύμισε τη μουσική που παίζει στο μπλογκ ο αγαπητός μας Greek Gay Lolita.

Επί τη εμφανίσει μας, ο αντικειμενικά ωραίος Μανώλης ( ψηλός, ευάερος, ευήλιος,όλο βουντού του κάνω από εκείνο το βράδυ…) έσπευσε να μας καλωσορίσει. Αισθάνθηκα άνετα με τη συγκρατημένη του εγκαρδιότητα, καθώς οι πολλές διαχυτικότητες από αγνώστους με κουμπώνουν κ αμέσως, προσμέτρησα στα υπέρ του ότι κρατούσε το πρωτόκολλο αυστηρώς χωρίς όμως κ να παριστάνει τον Άγγλο μπάτλερ. Ίσαμε που είχαμε καθίσει όταν κατέφτασε η ψυχή του καταστήματος, μάγειρας κ ο ίδιος, ο Βέρνερ ντε Μπειζερέ, με τρία ποτήρια spumante στο χέρι ενώ στο καπάκι ήρθαν κ τα antipasti, μια πιατελίτσα με αλλαντικά. Αν κ έχω μια μικρή διαφωνία για το πάντρεμα spumante-αλλαντικών κ για το σερβίρισμα αλλαντικού πριν από το φαγητό γενικώς ( αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη γεύση κύριοι, μην υπονομεύετε τα ίδια σας τα πιάτα!) κατάλαβα ότι δεν είχαμε να κάνουμε με "μπακάλη καραβοκύρη" κ εκείνη ήταν ακριβώς η στιγμή που χαλάρωσα κ ένιωσα φιλοξενούμενος κ όχι πελάτης στο κατάστημα. Μεγάλη επιτυχία αυτό! Σημαίνει πως ακόμη κ το φαγητό να μην ήταν τέλειο, θα περνούσαμε όμορφα.

Ανοίγοντας τον κατάλογο κατάλαβα ότι θα τρώγαμε κ καλά καθώς ο κατάλογος έδειχνε την ύπαρξη "βαρβάτης" επαγγελματικής κουζίνας. Δεν είχαμε δηλαδή τις εξοργιστικές παραλλαγές πάνω σε δύο βασικά υλικά ( τέτοια κουζίνα κάνουν κ στα MacDonalds παιδιά…) με πέντε σάλτσες, 1 φιλετάκι, γαριδούλες, ρόκα-παρμεζάνα κ έξω από την πόρτα. Όχι. Η κουζίνα της « Τρελλής Πάπιας» βγάζει μια σοβαρή ποικιλία από πιάτα που καλύπτουν τη γαλλική κ τη μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στην τοπική ελληνική κ ιταλική. Στα υπέρ του καταλόγου προσμέτρησα τη λιτή καταγραφή των πιάτων χωρίς τις γελοίες ποιητικές περιγραφές. Ξέχασα να ρωτήσω τις κυρίες αν οι κατάλογοί τους είχαν δίπλα στα πιάτα τις τιμές. Θα με ευχαριστούσε πολύ αν υπήρχαν τυπωμένες δύο σειρές καταλόγων.Είναι οι μικρές λεπτομέρεις που κάνουν το chic να ξεχωρίζει από το...sic. Ας μας διαφωτίσει η Μάτζικα ως προς αυτό.

Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με ρόκα κ ποσαρισμένο αχλάδι κ σπόρους ροδιού, περιχυμένη με ένα πολύ ελαφρύ dressing από blue cheese ( το οποίο πολύ σωστά ήταν το μοναδικό άρτυμα--δηλαδή η σαλάτα δεν είχε άλλο αλάτι) κ ήταν ελάχιστα πασπαλισμένη με κανέλλα. Για τη σαλάτα, ας πω απλώς ότι υποκλίνομαι στον σεφ κ ότι την εισαγάγω πάραυτα στο ρεπερτόριό μου, μονο που δεν μπορώ να επιδείξω ανάλογη αίσθηση του χιούμορ προσθέτοντας κανέλλα. Εγώ δεν θα το κάνω αλλά θεωρώ τολμηρό τον σεφ που το έκανε γιατί η κανέλλα ήταν απόλυτα σχετική με το όλο πιάτο κ έδειχνε άποψη. Στον σεφ αρέσουν οι " στρογγυλές γεύσεις" δηλαδή κάθε γεύση να ζευγαρώνει με μια άλλη αντίθετη. Κάποτε πρέπει να γράψω για τα index των γεύσεων κ το περιφημο "Fabulous 5".

Ενδιαφέροντα βρήκα κ τα ρολάκια μορταδέλας σερβιρισμένα σ'ενα στρώμα ρόκας περιχυμένα με μια ελάχιστα όξινη βινεγκρέτ κ με έκαναν να σκεφτώ πώς ένας γνώστης της κουζίνας, μπορεί να βγάλει από την κουζίνα του πολύ όμορφα και εμπορικά πιάτα.

Η Μάτζικα για κύριο διάλεξε ριζότο με σπανάκι ( δηλαδή σπανακόρυζο), η φίλη ( που πρέπει να της βρούμε επιτέλους ένα ψευδώνυμο για να συνεννοούμαστε) διάλεξε παπαρδέλες με γαρίδες scampi κ η αφεντιά μου, κανάκεψε τον εαυτό του μ'ενα πιάτο της γαλλικής κουζίνας, ταλιατέλες με φουα-γκρα κ σάλτσα μαδέρα. "Μα οι ταλιατέλες γαλλικές; " Σιγά-σιγά! Θα τα εξηγήσω όλα!

Το ριζότο ήταν πολύ καλό, κρεμώδες ( όπως αρέσει σε μένα τουλάχιστον, σε άλλους αρέσει σπυρωτό ) κ ως όφειλε, αρκετά λεμονάτο.Οι παπαρδέλες με τις γαρίδες ήταν αρκετά αρωματικές κ πολύ σωστά βρασμένες. Το δικό μου πιάτο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον μιας κ ως σύλληψη, βασιζόταν σ'ενα από τα πιο γνωστά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, το φιλέτο Ροσίνι. Οι έντονες οσμές κ γεύσεις μου αρέσουν πολύ, όμως το συκώτι, κάθε είδους συκώτι πιστεύω πως πρέπει να μαρινάρεται. Μια εύκολη κ ταιριαστή μαρινάδα για το συκώτι, είναι το ουίσκι. Το συκώτι της πάπιας στο κατά τα άλλα άψογο πιάτο ήταν too much ακόμη κ για μένα που έχω ξεχειλωμένες αντοχές στις έντονες-γήινες οσμές. Βέβαια, η ποσότητα ήταν πραγματικά μεγάλη κ εγώ δεν τσιμπάω σαν πουλάκι, το τρώω όλο το φαγητό μου! Το πιάτο είναι " δύσκολο" αλλά αν πάτε στην " Τρελλή Πάπια" το συνιστώ απερίφραστα. Ανακεφαλαιώντας, τα κύρια πιάτα που ήρθαν στο τραπέζι μας ήταν εμπνευσμένα, τολμηρά χωρίς υπερβολές, βγαλμένα από τα χέρια ενός " αισθησιακού" μάγειρα που "το άθλημα" το κατέχει καλά.

Μετά από το υπέροχο αυτό πιάτο ένιωσα την ανάγκη να "ξεπλύνω" το στόμα μου μ'ενα ουίσκυ--τρανή απόδειξη ότι είχα ευχαριστηθεί το φαγητό- ενώ οι κυρίες προχώρησαν στα γλυκά. Μαρέγγες με κρέμα κ σάλτσα από φρούτα του δάσους κ μία tarte tatin. Οι μαρέγγες ήταν οκ, ή τάρτα όμως ήταν ά-ψο-γη, η κουζίνα το ήξερε κ μας την προσέφερε με υπερηφάνεια κ μου αρέσει πολύ όταν οι κουζίνες ξέρουν ότι έχουν πετύχει κάποια πιάτα κ επιμένουν να τα δοκιμάσεις.

Η " Τρελλή Πάπια" είναι ένα εστιατόριο στο οποίο θα ξαναπάω σίγουρα.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα κολακευμένος που η κυρία Μάτζικα ντε Σπελ με αποκαλεί " Μέγα Μάγιστρο" της μαγειρικής γιατί μέχρι σήμερα κ στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έχω γνωρίσει άλλον οικιακό μάγειρα με τόσο βαθιές γνώσεις για την κουζίνα κ τόσο συγκεκριμένη άποψη στο τί συνιστά καλή μαγειρική κ τί όχι. Τελος, αν κ δεν είμαι φετιχιστής ( δηλαδή πέρα από τα 50 βασικά φετίχ δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο...) δηλώνω ότι έχω πάθει το απόλυτο σοκ από τη συλλογή των παπουτσιών της.

Ένα κορίτσι που φοράει τέτοια παπούτσια δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει να τρώει...

E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Η αγαπητή και σε μένα Ματζίκα είναι κορίτσι από σπίτι φίλτατε Αθήναιε και καμία σχέση με vulgaire υπάρξεις εκ Γορτυνίας.
Έχει πλούσια αισθήματα, είναι από φυσικού της scic κι όχι...sic, δημιουργεί ευφάνταστες lemon pie με κουκουνάρια με αρκούντως ξινούτσικη γεύση, πίνει καπνιστό ουίσκυ σε βαρύ κρυστάλλινο ποτήρι, ως γνήσιο θηλυκό δίνει την πρέπουσα σημασία στην κουπ της, ενώ όταν κι όπου χρειάζεται μεταμορφώνει το σαλόνι σε αλώνι κι αυτό νομίζω ότι είναι τελικά και δυνατό της σημείο.
Τελευταία, την έχει ταλαιπωρήσει λίγο η μοντέρνα τεχνολογία, αλλά και σε αυτό θα τη δώσει τη λύση και θα επανακάμψει δριμύτερη.

Όσο για το εστιατόριο το οποίο περιγράφεται, ακούγεται ενδιαφέρον.
Όσο δε για σας, πάντοτε συγκλονισμένος από την ταπεινότητα και την μετριοφροσύνη σας.
Πάντα τέτοια κι ακόμα περισσότερα.
Το πολύ για σας είναι τελικά πολύ λίγο!

Να κατι τετοια υπεροχα ποστ γραφεις και αντε μετα να σου βρω νυφη.Βρε, δεν καταλαβαινεις οτι τις κομπλαρεις, πως θα σε πλησιασουν μετα, με τι προσοντα?

πφφφ.. απο μικρος ετσι ησουν, γι'αυτο και οσες καλες γνωριζαμε στο τελος κατεληγαν σε μενα και συ εμενες με κατι στοκ φιλολογινες να μιλατε για το αν η νουβω κουιζιν εχει παρεκτραπει η οχι!
Αδιορθωτος μια ζωη!

Ναι, η Μάτζικα είναι εξαιρετική. Αν δεν έβρισκε τον Μανώλη πιο ωραίο από μένα, τώρα θα είχαμε "εξελίξεις".

Εσενα Αρτ αγόρι μου ποιος μπορεί να σε μαζέψει επιτέλους; Να πω του Αλβέριχου, μήπως τον ακούς αυτόν πιο πολύ;

Δεν θέλω νύφη. Θέλω κάποια να με εμπνεύσει ώστε να αρχίζω τα ποστ κάπως έτσι...: " Χθες βράδυ, πήρα το μπουκάλι με το σιροπι του ροδιού κ γέμισα τους τοίχους της πόλης το όνομά σου." κλπ κλπ κλπ

Μόλις άνοιξα το mailbox κ βρήκα 12 e-mail(!!!) όπου με ρωτούν για το πόσα πληρώσαμε. Πληρώσαμε γύρω στα 45Ε το άτομο μ'ενα μπουκάλι κρασί,ποτά κ επιδόρπια ( το ένα κερασμένο). Θεωρώ την τιμή λογική για την ποιότητα της κουζίνας κ το επίπεδο του σέρβις.

Όσα εστιατόρια παρουσιάζω θα κυμαίνονται σε αυτό το επίπεδο πάντως.

Χαίρομαι, που ευχαριστηθήκατε Αθήναιε.
Η κριτική σας, όπως είπα και στη φίλη μου, η οποία, ειρρήσθω εν παρόδω, το ψάχνει το nick, είναι απόλυτα αντικειμενική.
Το μόνο στο οποίο είστε ολίγον συγκρατημένος, γιατί άραγε, είναι το κάλλος, η ευγένεια και το υπέροχο, απαστράπτον χαμόγελο του Μάνου.
Ναι, οι κατάλογοί μας, είχαν τιμές, αλλά όπως και να το κάνουμε η Τρελλή Πάπια είναι ένα casual εστιατόριο, στο οποίο, δεν είναι καθόλου δεδομένο το ποιος συνοδεύει ποιον, αν με εννοείτε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Και για τα παπούτσια, αλλά κυρίως για την σχέση μου με την κουζίνα. Προερχόμενη από σας μια τέτοια φιλοφρόνηση, έχει πολύ μεγάλη αξία.

Αγαπητή μου Μάτζικα, κακά τα ψέμματα, μπορεί να είμαι λάτρης του αντικειμενικά ωραίου αλλά δεν μπορώ να πω ότι γοητεύομαι από αντρικά χαμόγελα.

Έπειτα, αν κάτι μου έμεινε από τον Μάνο είναι η κορμαστασιά του κ η ιδέα ότι πρέπει οπωσδήποτε η Άνοιξη να με βρει fit κ θεογκόμενο γιατί αποφάσισα "Μέρα Μαγιού" να ερωτευτώ κ γιατί είναι πλέον πασίγνωστο ότι τρεις είναι οι άντρες αυτου του πλανήτη που τόλμησαν κ τολμούν να κυκλοφορήσουν με άσπρο κουστούμι. Ο μακαρίτης ο Μαστρογιάννι που γιαυτόν γινόμουν ίσαμε κ gay κ όταν μεγαλώσω θα γίνω ίδιος αυτός, o Kωνσταντίνος Τζούμας κ εγώ.

Υ.Γ Κ "τραχανερί" που λέει κ ο Πάνος,να άνοιγα, θα τύπωνα δύο σειρές καταλόγων. Είναι θέμα στυλ.

Po

Βλέποντας και την τιμή και μιας και δεν δέχομαι άλλο κριτήριο πλην της σχέσης τιμής/απόδοσης, το σημειώνω στα "πρέπει" :)

Ευχαριστώ!

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates