, Αθήναιου Βορβορυγμοί." /> | Αθήναιου Βορβορυγμοί." />

« Home | Κάτι το ωραίον... » | Bees.gr » | Επιστολές αναγνωστών... » | Τα ύστερα του κόσμου, αναβάλλονται. » | Τα ύστερα του κόσμου, αναβάλλονται. » | Μαγειρεύοντας για την τελετή των Όσκαρ. » | Mission impossible. » | Λουλουδιού Ψωμί ή το αντίδοτο στον αντισημητισμό. » | Στον ουρανό την έψαχνα, στο Ίντερνετ τη βρήκα... » | "Τί έπαθες άραγε εκεί έξω κ με θυμήθηκες ξανά;" » 

3/14/2006

Η "Ημέρα του" π, τα γενέθλια του Άινσταιν κ η ακτίνα της π-ίτσας!

Στον J95 .

Ε μα, ναι! Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό στη ζωή το οποίο να μη σχετίζεται με το φαγητό. Ακόμη κ οι εορτασμοί ημερών που στοχεύουν να μας θυμίσουν κάποια μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος κ να μας προτρέψουν να αγκαλιάσουμε τον κόσμο των επιστημών κ της κριτικής σκέψης, συνοδεύονται από την παρασκευή ή την κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου εδέσματος.

Σήμερα 14 Μαρτίου, (3/14) ημερομηνία γέννησης του Άινσταιν, γιορτάζεται η μέρα του π, δηλαδή του γνωστού σε όλους μας από το σχολειο αριθμού 3.14. Σ' όλα τα σχολεία των ΗΠΑ τα πιτσιρίκια μαθαίνουν για την ιστορία του αριθμού αυτού κ τον ρόλο της ανακάλυψής του στην Ιστορία των Μαθηματικών ενώ στα "math clubs" τρώνε πίτες, ανανάδες ( pinapple) κ πίνουν pina colada.

Το αστείο της μέρας βέβαια είναι ότι " Η πίτα είναι τετράγωνη" κ σε αυτό βασίζεται το μαθηματικό προβληματάκι που μου έστειλε σήμερα το μεσημέρι ένας φίλος μαθηματικός από τις ΗΠΑ.
"If a pizza has an area of 30 inches square, what is its radius? What are the steps in solving this problem?"

Βέβαια, εγώ έκλεψα κ βρήκα την απάντηση στο Νετ. Όμως θα τη δημοσιεύσω εδώ αύριο μαζί με την καλύτερη συνταγή για ζύμη πίτσας!

E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Μια και σε απασχολεί τόσο πολύ το "π", αναζήτησε το βιβλίο του Ντέιβιντ Μπλάντερ "Η χαρά του π". Εκδόσεις Ωκεανίδα.

*

Η συναταγή της ζύμης αναμένεται - είναι το κρίσιμο σημείο της πίτσας...

Μιλώντας για pi - δείχνω αυτοσυγκράτηση και κάνω μόνο ένα copy paste:D


What is "pi"?

Mathematician: Pi is the ratio of the circumference of a circle to its diameter.
Engineer: Pi is about 22/7.
Physicist: Pi is 3.14159 plus or minus 0.000005
Computer Programmer: Pi is 3.141592653589 in double precision.
Nutritionist: You one track math-minded fellows, Pie is a healthy and delicious dessert!

Χαίρομαι απο τώρα για το αυριανό σας ποστ:)

Απο την ημερομηνία γέννησης του Αινστάιν; ή εξαιτίας του κολλήματος των Αμερικάνων με τις ημερομηνίες και τις επετείους; Νομίζω οτι το "π" γιορτάζεται σήμερα λόγο της ημερομηνίας 14.3
Και επειδή οι Αμερικάνοι γράφουνε πρώτα τον μήνα, έχουμε 3.14.
Νομίζω.

Αμερικανάκια είναι , θα γιόρταζαν οτιδήποτε . Ετσι για να έχουν την αίσθηση της ιστορίας και της κουλτούρας . The land of the free and the brave ... Δεν θα μ'εντυπωσίαζαν αν γιόρταζαν και την ημέρα του burger !
Ανυπομονώ για την συνταγή της ζύμης .

Είναι λίγο οξύμωρο σε μια χώρα με τόσο κακή μαθηματική παιδεία, να πετάμε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του στυλ " Αμερικανάκια είναι".

Το ξέρω πως είναι αμερικανάκια. Αν ήταν ελληνάκια θα κοιτούσαν πώς να γίνει η μέρα αργία για να πάνε να κωλοβαρέσουν κάπου αλλού, όχι να κάθονται να συζητούν για την Ιστορία των Μαθηματικών.

Αλλά θα μου πείτε. Τί να τα κάνουμε εμείς τα Μαθηματικά κ την ενασχόληση με τις Επιστήμες. Έχουμε φλομώσει από Νομπελίστες.

Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι ξεχωριστό για την πίτσα αλλά θα γράψω γιατί με αφορμή αυτό θυμήθηκα το κάζο που μας κάνουν στα συνέδρια ιστορίας της μαγειρικής επειδή κάποιος κάποτε είχε ισχυριστεί ότι ΚΑΙ η πίτσα ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους ημών...τη στιγμή που αμφισβητείται κ η ύπαρξη ακόμη ελληνικής εθνικής κουζίνας ενώ εδώ υπήρχαν κρυφά κουζινοσχολιά που διατήρησαν άσβετη τη φουφού που παρασκεύαζε τα εδέσματα της ελληναρίας(TM Funel). +ευλόγησον+

Αλλά κ για το μύθο των εθνικών κουζινών θα γράψω κάτι κάποια στιγμή.

καλημερουδια αγαπητε!
ερωτησις! τι πιστευετε οτι θα ελεγε ο Αινσταιν για αυτον τον συσχετισμο?....
ασχολιαστο!!
;)

Για ποιος συσχετισμό; Το π κ την πίτσα; Νομίζω πως θα του άρεσε όπως πιστεύω ότι θα άρεσε ιδιαιτέρως και αυτό το βιβλίο

Η Layla ακροβατούσε νευρικά πάνω στις πολυχρησιμοποιημένες χορδές της κιθάρας του Ερικ Κλάπτον, στα δόντια μου ακόμα μερικά κομματάκια λεπτής, τραγανής πίτσας, στην ΝΕΤ η Αννα Βίσση φορώντας ένα γκρί αρζάν φανταχτερό παντελόνι κι ένα απλό σκούρο t-shirt σπάραζε ότι Everything is you, ο Σίμος προσπαθούσε να καταλάβει απελπισμένα τη σημασία του αριθμού π, ενώ τη delivery boy χτυπούσε το κουδούνι για τη τρίτη πίτσα με δωρεάν Coca Cola και 2 σκορδόψωμα στο ίδιο πακέτο...

Αναμένω με αγωνία τη συνέχεια...

Υπάρχει και βιβλίο που αφορά αυτά που είπε στον κουρέα του...
Μα καλά γλώσσα δεν έβαζε μέσα του; :)
Λαλίστατος προς όλους τους παροχείς υπηρεσιών...

Πραγματικά, είναι πλέον γραφικό να χρησιμοποιούμε απαξιωτικά τον χαρακτηρισμό "αμερικανάκια".
Το ότι τα "αμερικανάκια" είναι παγκόσμια δύναμη ενώ οι πονηροί έλληνες είναι ανύπαρκτοι καρπαζοεισπράκτορες, δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα όσους χρησιμοποιούν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

περιμένω με τρελλή αγωνία τη συνταγή σου για τη ζύμη γιατί η δική μου μου βγαίνει συνέχεια σκληρή.

Τώρα για τη λύση του προβλήματος, μπορώ να ζήσω και χωρίς...

...λοιπόν περιμένοντας τη συνταγή -κυρίως αυτή και λιγότερο τη λύση, δεν το βρίσκω καθόλου γραφικό που οι Αμερικανοί γιορτάζουν την ημέρα του π.

Αν δείτε το ...μενού των αναγνωρισμένων από τον ΟΗΕ «Παγκοσμίών Ημερών» θα ανακαλύψετε απίστευτες φαιδρότητες, λόγου χάρη Παγκόσμια Μέρα του Αυγού, της Οδοντογλυφίδας κ.α.

Ήθελα να πω όμως στον άριστο Αθήναιο ένα Χαίρε, γιατί εν αγνοία του με έβαλε στον κόσμο του blogging όταν το Δεκέμβριο , ούτε θυμάμαι πια πως βρέθηκα κατά τύχη στις σελίδες του, ενθουσιάστηκα τον έβαλα στα favorites του υπολογιστή μου και τις επόμενες μέρες τον διάβαζα, αφού πρώτα τον τύπωνα. Θεωρώ πως η Μαγειρική είναι Τέχνη με όλη τη σημασία της λέξης. Απαιτεί τεχνική μεν αλλά έχει ανάγκη ακόμα πιο πολύ την Αίσθηση της Αρμονίας και της Αντίστιξης. Την αγαπώ ιδιαίτερα ως μουσική δωματίου- δηλαδή με την αυστηρότητα και την τήρηση των κανόνων μιας μικρής ορχήστρας εγχόρδων όπου τα λάθη απαγορεύονται γιατί θα φανούν πολύ κραυγαλέα, αλλά και ως jazz όπου η ήδη κατακτημένη γνώση επιτρέπει το σπάσιμο του κανόνα και τον αυτοσχεδιασμό.

Η Μαγειρική άλλωστε, είναι –και ως Τέχνη- μια πράξη αγάπης.

Όφειλα να σας τα πω αυτά Αθήναιε, εδώ και καιρό πολύ.

Κ πάνω που έλεγα στον φίλο μου το Γιώργο --με τον οποίο αισθάνομαι άνετα να δείχνω το μέγεθος της ψωνάρας μου χωρίς να φοβάμαι μην με παρεξηγήσει-- ότι πρέπει να κατέχω το ρεκόρ ως προς τους ανθρώπους που ενέπνευσα να ξεκινήσουν ένα μπλογκ για οποιοδήποτε λόγο.

Γιατί δεν εμφανιστήκατε νωρίτερα; Πού να ξέρω εγώ πόσοι -- όπως κ εγώ-- γοητεύονται απο τους κανόνες της φουγκας κ της αντίστιξης αν δεν μου χτυπήσουν την πόρτα; Ε; :-)

Υ.Γ. Μήπως παίζετε κ σκάκι;
Υ.Γ.2. Η Ημέρα του π είναι κάτι πιο σοβαρό από την παγκόσμια μέρα της Οδοντογλυφίδας πάντως. :-)

Πάντως,αγαπητέ φίλε, σε μια πρώτη ανάγνωση , αν εξαιρέσετε τη φούγκα κ την αντίστιξη βλέπω ότι διαφωνούμε σε αρκετά. Όχι στον Ασωνίτη, πάντως.:-)

Μα αυτό είναι θα έλεγα θαυμάσιο μιας που μόνο από τη διαφωνία μπορεί να προκύψει κάτι ενδιαφέρον, εκτός αν μας απασχολεί μόνο το να αλληλοσυγχαιρόμεθα.

Τον...Ασωνίτη πάλι που τον εντοπίσατε; δεν θυμάμαι αν τον έχω αναφέρει-πρόσφατα μόνο κάποιος ανώνυμος σχολιαστής μου ανέφερε κάτι. Όταν μπορείτε λοιπόν, εντοπίστε μου τα αρκετά στα οποίοα διαφωνούμε.

Σας ευχαριστώ. Α!δεν εμφανίσθηκα νωρίτερα γιατί απλά, σήμερα είναι η πρώτη μέρα μετά από πολύ καιρό που είχα χρόνο να κάνω βόλτες στο δίκτυο με την άνεσή μου και να σκορπάω ελπίζω όχι πολύ μεγάλες βλακείες σε διάφορους τόπους που μου αρέσουν. Τόσο απλά.

ΥΓ. σκάκι; μπορώ να παίξω άνετα με ένα πεντάχρονο παιδάκι. Μετά, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Το ''παίζω σκάκι'' το θεωρώ σοβαρή δήλωση. :-)

Εψαξα το π και βρηκα το ονομα μου (το επιγειο δηλαδη) ... καπου μετα τα πρωτα 1.3 δισεκατομμυρια ψηφια.

Εψαξα κι αλλο. Την Αθηνα την βρηκα:


Pi-Search Result:


search string = "athina"
30-bit binary equivalent = 000011010001000010010111000001

search string found at binary index = 2211709124
binary pi : 0111111000001101000100001001011100000101011110011001100010101010
binary string: 000011010001000010010111000001
character pi : -gcv_oub.xkc;athinakysbucxcvvvkxhhpjxw
character string: athina



Τον Αθηναιο ομως δεν τον βρηκα... στα πρωτα 4 δις ψηφια.

Φιλε Αθηναιε, ελπιζω να κρυβεσαι καπου εκει και συ... παρεα σ' αυτην την αχρονη, εξαϋλωμενη μαθηματικη υπαρξη!

Τώρα δηλαδή σοβαρολογείτε κύριε αθηναίε οτι γιορτάζεται η ημέρα του π? ελικρινά, νόμιζα οτι κάνατε πλάκα... Θαυμάζω απεριόριστα αυτο τον αριθμό, αλλά πάλι το να γιορτάζεται-σαν την 25η Μαρτίου ας πούμε, με ξενίζει...Τέλος πάντων, σταματώ τη γκρίνια και περιμένω την πίτσα σας, κι εγώ.

Αρχίζω από κάτω προς τα πάνω.

Lemon: Η Μέρα του π δεν είναι εθνική εορτή. Γιορτάζεται στα σχολεία, τα πανεπιστήμια κ τα μαθηματικά κλαμπ. Η ιστορία των Μαθηματικών είναι εξαιρετικά συναρπαστική. Αν ασχοληθείτε ( να διαβάσετε " Το Αίνιγμα του Φερμά"θα σας αρέσει πολύ) θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι θα καταλαβαίνετε πράγματα που ίσως αδυνατούσατε να καταλάβετε στο σχολείο.Κάθε βήμα στην Ιστορία των Μαθηματικών, μεταφράζεται σε άπειρες αλλαγές στη δική μας καθημερινότητα.Αυτά τα βήματα λοιπον, τιμούν με την Ημέρα του π.

Ambrosiac:Πολύ καλό! Μου βρήκαν το όνομά μου.
30-bit binary equivalent = 101100100110110010010000101110

search string found at binary index = 216296444

Εσείς τι λέτε για τον εορτασμό του π; :-)

Δύων Ανατέλλων: Παίζω σκάκι σαν 35χρονο παιδάκι αλλά ξέρω κ μερικούς που δεν είναι τόσο ότι παίζουν σκάκι όσο ότι για κάθε κίνηση μπορούν να σου διηγηθούν 10 διαφορετικές ιστορίες. Πάντως είμαι δεινός fianchettoist με τον τρόπο που το περιγράφει ο Μανώλης Αναγνωστάκης. :-)

konfet: Καλά συμφωνούμε, βεβαιώς-βεβαίως.

Λαμπρουκος-Αρμυρίκιον: Κάτι θα γίνει με την πίτσα ελπίζω πριν από την περσική πρωτοχρονιά αλλιώς μετά.

Άλκηστις: Πράγματι!Δεν το έχω διαβάσει όμως το βιβλίο αυτό.

Η Βασιλική δεν μου είπε πως βρήκε το "μαγειρικό" βιβλίο. :-)

@Αθηναιος
search string found at binary index = 216296444


Εμ... Αθηναιος ειναι αυτος, εχει ινσαϊντερς στο τσεπακι του... Χαιρομαι που εισαι εκει φιλε Αθηναιε... και στα 200 εκατομμυρια κιολας-- προαγεις εμε εις την Βασιλειαν

Για εορτασμο του π διαβασα το πεϊπερ - πιστοποιητικο γεννησεως του, την Αρχιμηδους "Κυκλου Μετρησιν". Εντυπωσιακη η ακριβεια σκεψεως του μεγαλου προγονου. Την εποχη του δεν ηταν γνωστες οι εννοιες "καμπυλη με μηκος" - "καμπυλη χωρις μηκος" (οπως η νιφαδα του Κωχ η η σκαλα του Σιερπινσκι}. Ο Αρχιμηδης παρ' ολα αυτα καλυψε την εργασια του με ρητη υποθεση που αποφευγει την κακοτοπια.

Πολυ αργοτερα ο Λιντεμαν απεδειξε την υπερβατικοτητα του π (δηλαδη, οτι ο π δεν ειναι αλγεβρικος αρι8μος). Εξαιρεση στα καθολικα συγχαρητηρια απετελεσε η σταση του Κρονεκερ -- ο οποιος πιστευε οτι μονο οι ακεραιοι αριθμοι εχουν γνησια μαθηματικη υπαρξη.

"-- Ωραια η αποδειξη σας... αν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι ο π δεν υπαρχει!"

Πιστευοντες και μη πιστευοντες θα υπαρχουν παντα.

Thank you!
[url=http://ldrjjbdr.com/utib/zxlp.html]My homepage[/url] | [url=http://ooeopkht.com/mquu/xflg.html]Cool site[/url]

Thank you!
[url=http://ldrjjbdr.com/utib/zxlp.html]My homepage[/url] | [url=http://ooeopkht.com/mquu/xflg.html]Cool site[/url]

Thank you!
[url=http://ldrjjbdr.com/utib/zxlp.html]My homepage[/url] | [url=http://ooeopkht.com/mquu/xflg.html]Cool site[/url]

Great work!
http://ldrjjbdr.com/utib/zxlp.html | http://tjephitx.com/diyx/jhks.html

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates