« Home | Οι συνταγές απο το χωριό του Αστερίξ! » | Όλεεεεεεε! » | "Ροζ κορδελάκι,τα κορίτσια φοράνε". » | Όταν οι άλλοι έχτιζαν Παρθενώνες... εκείνοι έτρωγα... » | Ο Πολιτισμός στο Τραπέζι » | Το γιγαντιαίο καλαμάρι του Πλοιάρχου Νέμο και οι τ... » 

10/26/2005

Η Δίαιτα του...Ανανά!


Προχθές, ξεσκονίζοντας τη βιβλιοθήκη μου,βρέθηκα να ξεφυλλίζω ένα βιβλίο του Boris Vian που είχα διαβάσει πολλά χρόνια πριν το « Να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους». Βρισκόμαστε στην Αμερική της σεξουαλικής επανάστασης κ ο 20χρονος ήρωας, ο οποίος περιγράφεται ως υπερβολικά ωραίος κ σέξυ, έχει υποσχεθεί στον εαυτό του να διατηρήσει την παρθενία του μέχρι τα 20 του χρόνια.Λίγοι μήνες έχουν απομείνει μέχρι τη μέρα αυτή. Μια σειρά από απροσδόκητα κ ξεκαρδιστικά γεγονότα όμως τον υποχρεώνουν να κάνει συνεχώς σεξ,χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος! Σε μια ανάπαυλα λοιπόν , διηγείται στον κολλητό του τα γεγονότα των προηγούμενων εικοσιτετραώρων.

« Πώς είναι τέλος πάντων αυτό το σεξ ;» τον ρωτάει ο φίλος του.

« Υπερβολικά καλό. Σαν να τρως παγωμένο ανανά!» του απαντά εκείνος!

Το ανέκδοτο με τη δίαιτα του ανανά έχει περάσει μέσα στις καθημερινές μας συζητήσεις κ ενώ στο ανέκδοτο ο ανανάς δηλώνει το εξωτικό φρούτο που έτσι κ αλλιώς σπάνια κάνει την εμφάνισή του στα διαιτολόγιά μας, παραδόξως φαίνεται πως έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη δίαιτα!

Όχι-όχι. Δεν πρόκειται να σας αναπαράγω τις αηδίες για τα δήθεν λιποδιαλυτικά στοιχεία που υποτίθεται πως περιέχει όπως κ το grapefruit. Τροφές κ ουσίες που διαλύουν το λίπος ΔΕΝ υπάρχουν.Ούτε τις άλλες, τις μεγαλύτερες αηδίες για τις αφροδισιακές ιδιότητες του ανανά μιας κ ΟΥΤΕ αφροδισιακές τροφές υπάρχουν.

Ο ανανάς έχει μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C, μηδέν λιπαρά, μηδέν νάτριο ενώ 2 κομμάτια ανανά έχουν κατά τι λιγότερη ζάχαρη από ένα μέτριο πορτοκάλι. Οπότε, όσοι συνεχίζετε ακάθεκτοι τη δίαιτα του… ανανά , δηλαδή τρώτε τα πάντα εκτός από ανανά, μάλλον δεν κάνετε καλά.

Ο ανανάς άπαξ κ κοπεί από το δέντρο δεν ωριμάζει περισσότερο κ αυτό γιατί είναι το κοτσάνι κ όχι το φρούτο αυτό που περιέχει το άμυλο που μετατρέπεται σε ζάχαρη κ δίνει τη γλυκιά γεύση. Καλό είναι να τον καταναλώνετε μόλις τον αγοράζετε. Το να τον καθαρίσετε, είναι ευκολότερο απ’όσο δείχνει. Τον κόβετε στα τέσσερα κ μετά κόβετε τη σάρκα από τη φλούδα, όπως καθαρίζουμε το καρπούζι,αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει τον σκληρό πυρήνα του που βρίσκεται στο πάνω μέρος από το καθένα από τα τέσσερα κομμάτια.Εάν πάλι τον θέλετε σε ροδέλλες τον κόβετε χωρίς να τον καθαρίσετε κ καθαρίζετε μετά τις ροδέλλες μία-μία και στο τέλος αφαιρείτε προσεκτικά με το μαχαίρι το σκληρό πυρήνα.

Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρωμελαίνη το οποίο « σπάει» τις πρωτείνες του κρέατος,του γάλακτος, των τυριών ,του γιαουρτιού αλλά κ της ζελατίνης! Γιαυτό προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε φρέσκο ανανά σε συνδιασμό με αυτά τα υλικά. Για παράδειγμα, ζελέ στο οποίο έχετε προσθέσει κομμάτια φρέσκου ανανά δεν θα πήξει! Η βρωμελαίνη σπάει με τη σειρά της στις υψηλές θερμοκρασίες γιαυτό κ μια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ανανά από κονσέρβα ή ανανά ζεματισμένο σε καυτό νερό.

Για ορισμένους ( όχι για μένα, εννοείται) ο χυμός του ανανά αποτελεί κ εξαιρετική μαρινάδα ακριβώς γιατί «σπάει» το κρέας. Όμως προσέξτε γιατί αφήνει πολύ έντονη επίγευση.

Ο ανανάς χρησιμοποιείται παντού, ακόμη κ στην πίτσα.

Η συνταγή που δίνω εδώ είναι μοναδική. Ανήκει στη « μεγάλη κυρία της ζαχαροπλαστικής» Regan Daley αφού την έχω … «εξελληνίσει» ελαφρώς,ως προς τα υλικά. Φαίνεται «μπελαλίδικη» αλλά δε θα βαρεθώ να γράφω πως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή απαιτούν το χρόνο κ τη φροντίδα μας.

«Αναποδογυρισμένο» κέικ με καραμελωμένο Ανανά.

Υλικά.

1 μεγάλος ώριμος φρέσκος ανανάς.
½ φλυτζ. βούτυρο.
1 φλυτζ. κ 2 κουτ.της σουπ.ζάχαρη.

Για το κέικ.
1 ½ φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 ½ κουτ.τσ. Baking powder.
¼ κουτ.τσ. αλάτι.
3 μεγάλα αυγά.
5 κρόκοι από αυγά.
1 ½ φλυτζ. ζάχαρη.
2 κουτ.σουπ.brandy
2 κουτ.σουπ. εκχύλισμα βανίλιας ( υπάρχει πλέον παντού).
¾ φλυτζ. βούτυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αφαιρούμενο δακτύλιο κ στρώνουμε προσεκτικά τον πάτο και ως κ το ήμισυ περίπου του δακτυλίου με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο.Το αλουμινόχαρτο το στρώνουμε προσεκτικά με το χέρι , «σιδερώνοντας» τυχόν «ρυτίδες» που έχουν δημιουργηθεί.Βουτυρώνουμε ξανά τον πάτο της φόρμας κ αυτή τη φορά τη στρώνουμε με χαρτί για το φούρνο,το οποίο το έχουμε κόψει στις διαστάσεις της διαμέτρου της φόρμας. Βουτυρώνουμε κ το χαρτί κ πασπαλίζουμε προσεκτικά με ζάχαρη..

Καθαρίζουμε τον ανανά κόβοντάς τον σε τέσσερα κομμάτια ( βλ. παραπάνω). Κρατάμε το ένας στην άκρη κ κόβουμε το καθένα από τα υπόλοιπα τρία κομμάτια κατά μήκος,σε τρία πάλι κομμάτια.Κόβουμε το καθένα από αυτά τα κομμάτια σε μικρότερα κομμάτια πάχους 2 εκατοστών.

Σε μια μεγάλη κ βαριά κατσαρόλα κ σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.Μόλις το βούτυρο λιώσει προσθέτουμε τη ζάχαρη.Ανακατεύουμε συνεχώς μ’ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη εντελώς κ το μείγμα αρχίσει να «παίρνει χρώμα». Στην αρχή το μείγμα θα είναι αφρώδες αλλά μην ανησυχείτε γιατί καθώς θα προχωρεί ο βρασμός το λίπος θα ξεχωρίσει από τη ζάχαρη κ θα μαζευτεί στην κορυφή. Ξανά να μην ανησυχήσετε. Η καραμέλα σας θα ξαναγίνει ομοιογενής. Συνεχίστε ν’ανακατεύετε αργά.Σε αυτό το σημείο, το μείγμα θα δείχνει κρεμώδες κ σοκολατί. Όταν κατά το ανακάτεμα δείτε ότι αρχίζουν να εμφανίζονται δείγματα από ένα πιο σκούρο καφέ χρώμα προσέξτε γιατί η καραμέλα θα αρχίσει να σκουραίνει πολύ γρήγορα.

Μόλις η καραμέλα σας αποκτήσει το χρώμα του κεχριμπαριού,ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα τα κομμάτια του ανανά! Προσοχή! Τραβηχτείτε για λίγο πίσω γιατί θα «πετάξει». Μετά από μισό περίπου λεπτό,αρχίζουμε να ανακατεύουμε προσεκτικά το φρούτο μέσα στην καραμέλα. Η καραμέλα θα έχει αρχίσει να δένει σε κόμπους. Μην πτοείστε! Θα επανέρθει σε λίγη ώρα όταν ανέβει ξανά η θερμοκρασία στην κατσαρόλα. Μόλις συμβεί αυτό ανακατεύετε προσεκτικά για 6 με 8 λεπτά προσέχοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του ανανά από την καραμέλα. Αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά κ την αφήνετε να « καθίσει» για μερικά λεπτά.

Με μια τσιμπίδα αφαιρέστε τον ανανά από την καραμέλα κ τοποθετείστε τους ακτινωτά πάνω στον πάτο της φόρμας ή σε διαδοχικούς ομόκεντρους κύκλους.Με τη βοήθεια ενός τρυπητού κουταλιού αφαιρέστε κομματάκια από το φρούτο που τυχόν έχουν πέσει μέσα στην καραμέλα κ ξαναβάλτε τη στη φωτιά. Θα αρχίσει να αφρίζει πάλι. Ψυχραιμία! Ανακατεύουμε απαλά αλλά μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 5 λεπτά με προσοχή να μην κάψουμε την καραμέλα. Σηκώνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όταν το σιρόπι αποκτήσει την υφή πηχτού μελιού. Περιχύνουμε με αυτό ( πάλι προσεκτικά γιατί καίει πολύ) τα κομμάτια του ανανά που έχουμε στρώσει στον πάτο της φόρμας.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι κ προσθέτουμε το baking powder κ το αλάτι. Σ’ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγα κ τους 5 μεμονωμένους κρόκους των αυγών.Προσθέτουμε το 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη,στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύοντας το brandy κ το απόσταγμα βανίλιας. Προσθέτουμε το αλεύρι σε τρεις δόσεις,ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε σιγα-σιγά το λιωμένο βούτυρο αφού το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρής. Επίσης μυρίζει πραγματικά υπέροχα αλλά σας συνιστώ να συγκρατηθείτε! Το κέικ είναι απείρως νοστιμότερο! Γεμίζουμε τη φόρμα με τη ζύμη του κέικ προσέχοντας να μη χαλάσουμε τη διάταξη των κομματιών του ανανά!

Ψήνουμε για 1 ώρα κ 20 λεπτά κ δοκιμάζουμε εάν έχει γίνει με το γνωστό τρόπο: τρυπώντας το κέικ με μια μικρή ανοξείδωτη σούβλα,κάνοντας μια τρύπα μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται για να μην καθαριστεί η επιφάνεια καθώς τη βγάζουμε από το κείκ. Πρέπει να βγει στεγνή ή με λίγα ψίχουλα ελαφρώς νωτισμένα. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο κ μετά από 10 λεπτά « περνάμε» τη λεπίδα από ένα μαχαίρι περιμετρικά από το δακτύλιο της φόρμας, τον αφαιρούμε προσεκτικά κ αναποδογυρίζουμε το κέικ σε μια πιατέλα. Αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο κ το χαρτί για να μη χαλάσουμε τη ζεστή του άνω επιφάνεια.

Το σερβίρουμε αφού κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μία κρέμα εάν κ εγώ συνήθως το τρώω με παγωτό καιμάκι!

E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Good design!
[url=http://puvgnznk.com/clie/eaio.html]My homepage[/url] | [url=http://bqdmlvqo.com/jptl/mopr.html]Cool site[/url]

Well done!
http://puvgnznk.com/clie/eaio.html | http://zatadprq.com/kasd/vlur.html

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates