« Home | Όλεεεεεεε! » | "Ροζ κορδελάκι,τα κορίτσια φοράνε". » | Όταν οι άλλοι έχτιζαν Παρθενώνες... εκείνοι έτρωγα... » | Ο Πολιτισμός στο Τραπέζι » | Το γιγαντιαίο καλαμάρι του Πλοιάρχου Νέμο και οι τ... » 

10/21/2005

Οι συνταγές απο το χωριό του Αστερίξ!

Στο τελευταίο άρθρο στον Flash.gr έκανα μια παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής της Βρετάνης, η οποία γεωγραφικώς συμπίπτει με τη ρωμαική Αρμορίκη όπου τοποθετείται κ το φανταστικό χωριό του Αστερίξ!

Για να συνοψίσω σε μία φράση, η κουζίνα της Βρετάνης χαρακτηρίζεται από την απλότητα στον τρόπο παρασκευής των διαφόρων πιάτων κ από την αγάπη στα φρέσκα υλικά.

Οι κρέπες, το kouign amman, οι ψαρόσουπες κ ο μηλίτης είναι τα γαστρονομικά "σύμβολα" της περιοχής.
Στο αναλυτικό άρθρο έδωσα τη συνταγή για το Homard a l'Armoricaine, έτσι ελπίζω να μην υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχει καμία σχέση με τον αστακό της αστακομακαρονάδας γιατί το έχουμε διαβάσει κ αυτό.

Εξίσου διάσημη κ αντιπροσωπευτική είναι κ η περίφημη Cotriade η συνταγή της οποία πολύ σωστά θα σας θυμίσει τη μαρσεγέζικη Bouillabaisse και την αμερικάνικη/πορτογαλική Cioppino. Είναι λοιπόν η σούπα των ψαράδων της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία κ μόνη συνταγή γιαυτή κ κάθε φορά είναι η ψαριά που καθορίζει τη σύστασή της. Η δικιά μου συνταγή προσπαθεί να κρατηθεί στο "πνεύμα" της τοπικής κουζίνας της Βρετάνης αλλά έχει καθαρά μεσογειακό χαρακτήρα. Οι δόσεις που δίνω είναι προιόν αρκετών δοκιμών αλλά στη μαγειρική δεν υπάρχει τίποτε δεσμευτικό,εαν κάτι σας προβληματίζει,αντικαταστήστε το κ εαν σας πετύχει πείτε το κ σε μένα!

Coriade
Ψαρόσουπα της Βρετάνης
Συνταγή για 6 άτομα.

Υλικα.
- 4 κ.σουπ.βούτυρο.
- 2 μικρά καρότα καθαρισμένα κ κομμένα σε μικρά κυβάκια.
- 2 μεσαία ξερά κρεμμύδια,ψιλοκομμένα.
- 2 πράσσα ( το άσπρο τμήμα τους μόνο) ψιλοκομμένα.
-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες.
-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες κ κομμένες σε μικρά κυβάκια.
- 1/2 του κιλού πατάτες καθαρισμένες κ κομμένες σε κυβάκια.
-1.5 κιλά από διάφορα ψάρια που θα βρείτε στην αγορά, όμως τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη( μπακαλιάρος, κοκκινόψαρο, πέρκα τα οποία μπορείτε να βρείτε κ στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ βγάζουν καλή σούπα αρκεί μην περιμένετε το κατεψυγμένο ψάρι να σας δώσει την ίδια σούπα με το φρέσκο της αγοράς).
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι.
- 1 κλωναράκι άνιθο.
- 1 πρέζα σαφράν.
- 1 κ.σουπ. τριμμένη φλούδα από πορτοκάλι.
- 1 κ.σούπας τριμμένη φλούδα από λεμόνι.
- 6 φλυτζάνια ζωμό ψαριού.
- Αλάτι πιπέρι
-2 φλυτζ. λευκό κρασί.
-2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια,ψιλοκομμένα.
-24 περίπου μύδια καλά βουρτσισμένα.

Εκτέλεση.
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τα καρότα,τα κρεμμύδια,τα πράσσα κ το σκόρδο κ τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15 λεπτα.Προσθέτουμε τις ντομάτες κ τις πατάτες κ μαγειρεύουμε για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρις ώτου οι πατάτες αρχίζουν να μαλακώνουν.
2. Kόβουμε τα ψάρια σε μικρές τετράγωνες μπουκιές.Τοποθετούμε τα ψάρια στην κατσαρόλα πάνω στα λαχανικά, προσέχοντας να βάλουμε τα μικρότερα κομμάτια από πάνω. Προσθέτουμε το θυμάρι,το άνιθο,το σαφράν, τη φλούδα από το πορτοκάλι κ το λεμόνι καθώς κ το ζωμό από το ψάρι.Προσθέτουμε αλάτι κ πιπέρι,σκεπάζουμε την κατσαρόλα κ την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα ψάρια κ τα λαχανικά κ κρατούμε χωριστά το ζωμό.
3. Στο μεταξύ βάζουμε σ'ενα μεγάλο τηγάνι το κρασί με τα φρέσκα κρεμμύδια κ μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα μύδια ολόκληρα με τα κελύφη ( εννοείται). Σκεπάζουμε το τηγάνι κ τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.Αφαιρούμε τα μύδια προσεκτικά ένα-ένα. Όπως πάντα, πετάμε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει κ αφήνουμε τη σάλτσα στο τηγάνι να "κάτσει" για 10 λεπτά έτσι ώστε να καθίσει στον πάτο του τηγανιού η άμμος που τυχόν να είχαν κάποια από τα μύδια.
4. Με μια κουτάλα της σούπας,μεταφέρετε τη σάλτσα από το τηγάνι στο ζωμό του ψαριού κ στη συνέχεια περάστε την από ένα τουλπάνι.Πρφοσθέστε αλάτι κ πιπέρι. Σερβίρετε σε κάθε πιάτο κομμάτια από ψάρι,λαχανικά κ μύδια κ περιχύστε τα με το ζωμό του ψαριού. Σερβίρεται με επιπλέον ζωμό σε μπωλ, δίπλα στο κάθε πιάτο.

"Ασπίκ" από μήλα.

Κλασικό επιδόρπιο της Βρετάνης το οποίο γίνεται κ με δαμάσκηνα. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο αλατισμένο βούτυρο!

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουρώνουμε ένα οβάλ ταψί ή πυρέξ με 2 κ.σουπ αλατισμένο βούτυρο κ το πασπαλίζουμε με 2κ.σουπ.ζάχαρη. Καθαρίζουμε 4 μεγάλα μήλα κ αφαιρώντας την καρδιά με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές ροδέλλες.Στρώνουμε τα 3/4 της ποσότητας τους στο ταψί κ τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν,περίπου μισή ώρα. Κοσκινίζουμε 1.5 φλυτζ. αλεύρι μαζί με 6 κουτ.σουπ. ζάχαρη σ'ενα μπωλ,ανοίγοντας μια μικρή λακούβα στη μέση κ εκεί προσθέτουμε 2 φλυτζάνια γάλα κ 3 αυγά κ ανακατεύουμε μέχρις ώτου έχουμε μια αρκετά υδαρή ζύμη. Προσθέτουμε 100γρ βούτυρο αλατισμένο κ 1 κουτ.τσ. βανίλια. Ρίχνουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί με τα ψημμένα μήλα κ τοποθετούμε τα υπόλοιπα από πάνω. Αφού πασπαλίσουμε με 1.5 κουτ.σουπ. ζάχαρη ψήνουμε για 1 περίπου ώρα. Σερβίρεται ζεστό.

-





E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates