« Home | "Ροζ κορδελάκι,τα κορίτσια φοράνε". » | Όταν οι άλλοι έχτιζαν Παρθενώνες... εκείνοι έτρωγα... » | Ο Πολιτισμός στο Τραπέζι » | Το γιγαντιαίο καλαμάρι του Πλοιάρχου Νέμο και οι τ... » 

10/18/2005

Όλεεεεεεε!

"Ζήλεια που 'χει η αγάπη" τραγουδάει περιπαθώς ο Γιώργος Μαργαρίτης γιατί ίσως δεν έχει ακούσει για τα βάσανα των μαγείρων που αγαπούν την ομάδα τους για να τα τραγουδήσει κ αυτά. Το ποδόσφαιρο μοιάζει αρκετά με την κουζίνα. Και στην κουζίνα,για να μπει γκολ, πρέπει να παίξει μπάλα κ να αλλάξει πάσες μια ολόκληρη ομάδα. Το παιχνίδι γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, γρήγορα, με πάθος κ επιθετικά με σκοπό να γοητευτούν τα πλήθη στις κερκίδες τα οποία είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο : κ να σε αποθεώσουν κ να σε γιουχάρουν! Επίσης, όπως ακριβώς κ οι ποδοσφαιριστές, έτσι κ οι μάγειρες έχουν τεράστιο appeal στα άτομα του αντίθετου φύλου.

Δυστυχώς, στην τηλεόραση δεν μπορώ να δω ούτε ποδόσφαιρο, ούτε επιδείξεις μαγειρικής γιατί με πιάνει άγχος κ όταν παίζει η ομάδα μου κ δεν μπορώ να πάω στο γήπεδο, καλώ τους φίλους μου να δουν το παιχνίδι σπίτι μου κ εγώ κλείνομαι στην κουζίνα όπου μαγειρεύω μανιωδώς μεγάλες ποσότητες φαγητού!

Απόψε λοιπόν κ ενώ η παρέα θα βλέπει στην TV τη μεγάλη μου αγάπη να ταυρομαχεί εγώ, θα μαγειρεύω Καταλάνικα. Πιάτα απο μια μεγάλη κουζίνα της Μεσογείου προς τιμήν μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας.

Η κουζίνα της Ισπανίας παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία καθώς η Ισπανία είναι μία από τις χώρες η οποία έχει πολλές " τοπικές" κουζίνες. Η Καταλωνία φημίζεται για την ιδιαίτερη της κουζίνα καθώς ,λόγω της εδαφικής της διαμόρφωσης, διαθέτει μια πολύ μεγάλη ποικιλία υλικών: Κρέατα,Ψάρια, Κυνήγι, Λαχανικά,Φρούτα.

Τα υλικά αυτά συναντιόνται στα... πιάτα σε πραγματικά ασυνήθιστους συνδιασμούς: κρέας με ψάρι ( μάλιστα η κατηγορία αυτή των πιάτων έχει κ ξεχωριστή ονομασία mar i muntanya--θάλασσα κ βουνό), πουλερικά με φρούτα, ψάρια με καρπούς.

Η ουσία της Καταλάνικης κουζίνας βρίσκεται στις διάφορες σάλτσες που συνοδεύουν το κρεάς κ το ψάρι στα διάφορα πιάτα.Υπάρχουν πέντε τύποι σάλτσας:
α) sofregit (τηγανητό κρεμμύδι, ντομάτα και σκόρδο), β) samfaina ή chanfaina (η οποία είναι sofregit με την προσθήκη κόκκινης πιπεριάς και μελιτζάνας ή κολοκυθιού), γ)picada (η οποία είναι σάτσα σε βάση τριμμένων αμυγδάλων,συνήθως με σκόρδο,μαιντανό,κουκουνάρι ή φουντούκια κ ορισμένες φορές κομμάτια από ψωμί), δ) η allioli (κοπανισμένο σκόρδο με λάδι ,συχνά κ με ένα κρόκο αυγού έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με μαγιονέζα και ε) η romesco (μια σάλτσα με αμύγδαλα,ντομάτα, λάδι, σκόρδο,ξύδι που συχνά χρησιμοποιείται κ ως dressing για σαλάτες) .

Το μεγάλο πάθος των Καταλανών κ ειδικά των κατοίκων της Βαρκελώνης είναι τα κανελλόνια ( γνωστά ως canelons) κ βέβαια τα άγρια μανιτάρια τα οποία κάθε φθινόπωρο κυνηγούν με πάθος στα δάση.

Μην ξεχάσουμε βέβαια κ το περίφημο πιάτο Arroz Negro για το οποίο έχει γράψει στο παρελθόν στον Flash η δημοσιογράφος κ εξαιρετική μαγείρισσα Λαμπρινή Χ.Θωμά.

Απόψε λέω να φτιάξω κανελλόνια.

Κυλίνδρους για κανελλόνια μπορούμε να βρούμε πλέον στα σούπερ μάρκετ κ πολύ καλούς μάλιστα. Αλλιώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, ακολουθώντας τη βασική συνταγή για πάστα που έχω περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο στον Flash την οποία θα την κόψετε σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια, τα οποία θα βουτήξετε για λίγα λεπτά σε καυτό νερό.

Η συνηθισμένη καταλάνικη συνταγή για κανελλόνια είναι αυτή με την μπεσαμέλ η οποία είναι κ πολύ εύκολη.

Βράζετε τα κανελλόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στο πακέτο.

Ψιλοκόψτε δυο μεγάλα κρεμμύδια κ τα σωτάρετε ελαφρά σε δύο(2) μεγάλες κουταλιές βούτυρο. Ψιλοκόψτε 3 μεγάλες φέτες από μπέικον κ ένα στήθος από βρασμένο κοτόπουλο. Προσθέστε το κρέας στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι , ανακατέψτε καλά κ αλατοπιπερώστε.

Σε μια μικρή κατσαρόλα φτιάχνετε μια δόση σάλτσας μπεσαμέλ ,προσθέστε σε αυτή τα κρέατα με το κρεμμύδι καθώς κ 100γρ. τριμμένο τυρί κατά προτίμηση κεφαλοτύρι. Ανακατεύεται καλά κ γεμίζετε με το μείγμα αυτό τα κανελλόνια. τα οποία τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σ'ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Περιχύνετε τα κανελλόνια με την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ, με δυο φλυτζάνια τριμμένο τυρί κ 5-6 κομματάκια βούτυρο.

Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250C ή στο γκριλ.

Γκοοοοοοοοοοοοοολ!


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates