, Αθήναιου Βορβορυγμοί." /> | Αθήναιου Βορβορυγμοί." />

« Home | Όταν οι άλλοι έχτιζαν Παρθενώνες... εκείνοι έτρωγα... » | Ο Πολιτισμός στο Τραπέζι » | Το γιγαντιαίο καλαμάρι του Πλοιάρχου Νέμο και οι τ... » 

10/13/2005

"Ροζ κορδελάκι,τα κορίτσια φοράνε".

Διατροφή και πρόληψη του καρκίνου.


Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση για την προστασία κατά του καρκίνου του μαστού. Περπατώντας στην πόλη αυτές τις μέρες είδα κορίτσια να φορούν τα ροζ κορδελάκια της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει μεγάλος οίκος καλλυντικών για την ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.. Από προχθές φορώ και εγώ ένα για να θυμίσω στις φίλες μου να κάνουν τις προληπτικές τους εξετάσεις.

Διαβάζω τα ενημερωτικά φυλλάδια που αφορουν στην πρόληψη του καρκίνου και μαθαίνω πως έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Οι γιατροί μας καλούν να υιοθετήσουμε υγιεινότερους τρόπους διατροφής περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και πρόσληψης λιπαρών τροφών και έτσι σκέφτηκα να συγκεντρώσω κάποια απλά μαγειρικά τρικ που εάν τα εφαρμόσουμε μπορούμε να μαγειρεύουμε υγιεινότερα χωρίς να χάνουμε σε γεύση.

Καταρχάς ας παραδεχτούμε κάτι για να κάνουμε και τη ζωή μας πιο εύκολη. Το λίπος έχει γεύση και μάλιστα πολύ ωραία γεύση. Το 2001 αποδείχτηκε και επιστημονικά πως μπορούμε να γευτούμε και να μυρίσουμε το λίπος γιαυτό και οι τροφές χωρίς λιπαρά δεν μας αρέσουν ιδιαιτέρως. Οπότε δε θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι οι τροφές που δεν έχουν λίπη είναι όσο νόστιμες όσο αυτές που έχουν όμως οι γευστικοί κάλυκες εκπαιδεύονται και η αίσθηση του τι είναι νόστιμο μπορεί να αλλάξει αρκετές φορές στη ζωή μας. Έπειτα, ας έχουμε υπόψη μας ότι όταν μιλούμε για περιορισμό των γευστικών λιπαρών τροφών δεν εννοούμε αναγκαστικά τον περιορισμό του « καλού φαγητού» αλλά των σκουπιδιών που σερβίρουν τα fast foods ή βρίσκουμε στα ράφια και στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ με τη μορφή προμαγειρεμένων φαγητών. Άλλωστε το λεγόμενο «Γαλλικό Παράδοξο» έρχεται να μας υποψιάσει πως έχουμε να μάθουμε ακόμη πολλά για τη σχέση διατροφής και υγείας( οι Γάλλοι εάν και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών παραμένουν αναλογικά υγιείς και λεπτοί.Αυτό είναι που έχει ονομαστεί « Γαλλικό Παράδοξο». Πολλές θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει για την εξήγηση του φαινομένου αυτού, με πιο δημοφιλή αυτή που θέλει το κόκκινο γαλλικό κρασί να λειτουργεί ως « αντίδοτο» στη συσσώρευση του λίπους).

Όμως, αντί να καταφύγετε στα διάφορα « ματζούνια» που σας υπόσχονται να κάψουν το λίπος των προσλαμβανόμενων τροφών μπορείτε να αλλάξετε κάποιες από τις μαγειρικές σας συνήθειες! Και ιστορικά να το πάρετε, οι μάγειρες ήταν πάντοτε πιο αξιόπιστα πρόσωπα από τους διάφορους μάγους και τα ματζούνια τους!

  1. Σωτάρισμα/Τσιγάρισμα. «Οι μερακλήδες μάγειρες τσιγαρίζουν τα πάντα σε πολύ λάδι ή βούτυρο» πιστεύουν πολλοί. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι κακοί μάγειρες απαντώ εγώ. Σε πάρα πολλά φαγητά της κατσαρόλας και ειδικά στα λαχανικά ( φασολάκια,μελιτζάνες, μπάμιες,σάλτσα ντομάτας) μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το τσιγάρισμα και να προσθέσετε το λάδι ωμό στο τέλος του ψησίματος. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια αντικολλητική κατσαρόλα στην οποία θα τσιγαρίσετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι χωρίς λάδι,στη συνέχεια θα προσθέσετε τα λαχανικά και θα σβύσετε με ντομάτα. Εάν σας φαίνεται αδιανόητο να σωτάρετε χωρίς λάδι τότε αλείψτε τον πάτο της κατσαρόλας με μια λεπτή στρώση λαδιού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Για τους βιαστικούς υπάρχει και το σπρέυ λαδιού το οποίο το αποφεύγω επειδή το λάδι που περιέχει δεν είναι ελαιόλαδο.
Προσωπικά, στις 9 από τις 10 συνταγές που παρασκευάζω αποφεύγω το λάδι στο σωτάρισμα εντελώς ή το αντικαθιστώ με λίγο νερό το οποίο εξατμίζεται και στη συνέχεια μπορώ να δουλέψω με τη σάλτσα.

  1. Αντικαθιστούμε το τηγάνισμα με το ψήσιμο. Βλέπω πιάτα όπως τηγανητές χοιρινές μπριζόλες και τηγανητά μπιφτέκια και ανατριχιάζω.Τα πάντα,μέχρι και οι γόπες,γίνονται ψητά στο φούρνο ή στα κάρβουνα.
Έχετε δοκιμάσει πόσο νόστιμα είναι τ’αυγά «μάτια» ποσέ ; Τα φτιάχνουμε με το γνωστό τρόπο μόνο που αντικαθιστούμε το λάδι ή το βούτυρο με νερό βραστό. Προσθέτουμε λίγη γλυκειά κόκκινη πάπρικα αντί για αλάτι και δεν έχουμε χάσει το παραμικρό σε γεύση.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες « σκοτώνουν» τις γεύσεις.
  1. Τροποποιείστε τις δοσεις. Περιορίστε κατά 1/3 ως ½ τις ποσότητες της ζάχαρης
στις διάφορες συνταγές και προσθέστε βανίλια,κανέλλα,μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο, τα οποία ενισχύουν την αίσθηση του γλυκού. Την ίδια τακτική ακολουθείστε με το λάδι και το βούτυρο. Περιορείστε τις δόσεις στο μισό και αντικαστήσετε την υπόλοιπη ποσότητα με σάλτσα μήλου ή δαμάσκηνου ( τις βρίσκετε έτοιμες παντού πλέον). Περιορείστε το αλάτι στο μισό εκτός εάν η συνταγή αφορά κάποιο είδος ζύμης που πρέπει να φουσκώσει.Αντικαταστείτε τη χρήση γαλακτομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά με αυτά που είναι χαμηλά σε λιπαρά.
  1. Επιλέγτε τα υλικά. Τα φρέσκα και καλής ποιότητας υλικά διατηρούν τη γεύση διατηρούν τη γεύση τους στο μαγείρεμα χωρίς να χρειάζονται την προσθήκη λιπών και αλατιού για να νοστιμήσουν

  2. Περιορίστε το τσιγάρο για να σώσετε (και) τη γεύση σας.

E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates