« Home | Όταν σου λέω "μελιτζάνα", να απαντάς " έρωτας"... » | Εαν είσαι τσοπάνης... » | Καθαρίζοντας ανανάδες ή αλλέως πως...η vulgaire εκ... » | Εργένικα πάθη... » | Η κουζίνα των Επαναστατικών Ονείρων... » | Το Φθινόπωρο των Λωτοφάγων. » | Να κρίνετε γιατί έτσι κ αλλιώς κ εσείς θα κριθείτε... » | Η Δίαιτα του...Ανανά! » | Οι συνταγές απο το χωριό του Αστερίξ! » | Όλεεεεεεε! » 

11/29/2005

Πρόγευση από Χριστούγεννα.

Εντάξει! Ίσως μου αρέσει να γκρινιάζω, όμως εσείς θεωρείτε λογικό μια πόλη που φέρνει περισσότερο στην Ιερουσαλήμ και το Κάιρο παρά στη Νέα Υόρκη να στολίζεται χριστουγεννιάτικη από τις αρχές του Νοεμβρίου με τον τρόπο που έχει αρχίσει να στολίζετε φέτος η Αθήνα;

Κοιτάω από το παράθυρο μου το απέναντι διαμέρισμα. Δε λέω, αναγνωρίζω πως ο ένοικός του είχε πρόθεση να δημιουργήσει μια πρώιμη εορταστική ατμόσφαιρα και από την άποψη αυτή τα κατάφερε: στη γειτονιά μου φέτος γιορτάζουμε τις …Απόκριες από τις αρχές Νοεμβρίου…

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει από χριστουγεννιάτικα γλυκά κ panettone από την 28η Οκτωβρίου οπότε ας παρασυρθώ και εγώ από τον " Αφρό των Ημερών" σχεδόν ένα μήνα πριν από τις γιορτές. Το fruitcake είναι ωραίο να το φτιάξετε παρέα με τα πιτσιρίκια σας. Όσοι δεν έχετε μπορείτε να κάνετε ότι κάνω εγώ,να δανειστείτε αυτά των φίλων σας. Βέβαια καλόν είναι να έχετε και ένα "μέσο" στην πυροσβεστική για να έρθουν μετά να σας καθαρίσουν την κουζίνα με τη μάνικα!

Το κέηκ φρούτων το οποίο θα μου επιτρέψετε να το λέω με την ονομασία του στα αγγλικά, δηλαδή fruitcake, είναι ένα από τα αγαπημένα και πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά του δυτικού κόσμου. Στις ΗΠΑ τα fruitscake παρασκευάζονται μήνες πριν από τα Χριστούγεννα , οι πιο φανατικοί τα φτιάχνουν ίσως και έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα, ενώ κάθε νοικοκυρά εκτός από τη δική της συνταγή, έχει να διηγηθεί και κάποια ιστορία για ένα fruitcake που κληρονόμησε από την προγιαγιά της και που διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση την ημέρα που το άνοιξε!

Όπως συμβαίνει με όλα τα δημοφιλή φαγητά και γλυκά όπου οι θρύλοι για την καταγωγή τους υποκαθιστούν την ιστορική πραγματικότητα, έτσι κ το fruitcake λέγεται ότι παρασκευάστηκε πρώτα από τους Ρωμαίους κάτι που απέχει πολύ από την ιστορική αλήθεια.

To fruitcake είναι βρετανική σπεσιαλιτέ ( μία από τις λίγες εαν μου επιτρέπετε). Όπως παρατηρεί και ο Alan Davidson στο Oxford Companion to Food ( το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως θέσφατο στην ιστορία της διατροφής) τα βασικά υλικά για το fruitcake -- τα οποία είναι βεβαίως τα αποξηραμένα φρούτα--άρχισαν να εισάγονται στη Βρετανία από την Πορτογαλία και την Ανατολική Μεσόγειο μόλις κατά τον 13ο αι. Γρήγορα τα fruitcake εγιναν δημοφιλή και παρασκευάζονταν σε ειδικές περιστάσεις όπως σε γάμους και κατά τα Χριστούγεννα. Τον Ατλαντικό θα τον διασχίσουν κατά τον 18οαι όπου ταυτόχρονα θα αρχίσει και η παραγωγή --σαφής ένδειξη της πολιτισμικής διαφοροποίησης της Νέας Γης, των άσπρων angel cakes. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης. Πάντως, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ όπου ο σεβασμός στην παράδοση είναι μεγαλύτερος, τα σκούρα fruitcake θα συνεχίσουν να είναι ιδιαιτέρως αγαπητά και δημοφιλή μέχρι τις μέρες μας.

Όπως σε όλα τα κέηκ έτσι και σε αυτή την περίπτωση το δύσκολο είναι το σωστό ψήσιμο. Στην προκειμένη περίπτωση θα δυσκολευτούν λιγότεροι όσοι έχουν δουλέψει με δικό τους παντεσπάνι. Εαν ακολουθήσετε τις οδηγίες όμως δεν θα έχετε πρόβλημα.
Τις δόσεις τις μετρώ με τα ειδικά δοσομετρικά φλυτζάνια και κουτάλια. Κάτι τελευταίο,προτιμείστε το πετιμέζι που μπορείτε πλέον εύκολα να βρείτε σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής από τη μελάσα γιατί το πετιμέζι δίνει άλλο γευστικό βάθος στη ζύμη.

Υλικά.

1/2 φλυτζ. ανάμικτα αποξηραμένα κ ζαχαρωμένα φρούτα.
2 κ.σ. αποξηραμένο λεμόνι ή κίτρο.
1/4 φλυτζ. σταφίδες
1/4 φλυτζ.θρυμματισμένα pecan
1/2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1/4κ.τ. κανέλλα
1/8 κ.τ. μαγειρική σόδα.
1/4 κ.τ. αλάτι
8 κ.σ. βούτυρο( λιωμένο)
1/4 φλυτζ. μαύρη ζάχαρη.
1 μεγάλο αυγό
1/4 φλυτζ. μελάσα ή 1/2 φλυτζ. πετιμέζι
2 κ.σ γάλα
2 φλυτζ+ 1 φλυτζ., μαύρο ρούμι.

Τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα από τη μέρα που θα φτιάξετε το κέηκ, κόβετε τα αποξηραμένα φρούτα σε πολύ μικρά κομματάκια και τα μουλιάζετε σε 1 φλυτζ. ρούμι. Τα φρουτα μπορείτε να τα κόψετε και στο μπλέντερ αφού το έχετε ψεκάσει ελαφρά με το αντικολλητικό σπρέυ λαδιού που το χρησιμοποιούμε με φειδώ όσο και εαν μας λύνει τα χέρια!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160C.

Σ'ενα μέτριο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι,την κανέλλα,τη μαγειρική σόδα κ το αλάτι. Σ' ενα μεγαλύτερο μπωλ --αυτό του μίξερ είναι μια χαρά-- ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρις ότου αποκτήσετε μια αφράτη κρέμα.Προσθέτετε το αυγό και στη συνέχεια το αλεύρι σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με τη μελάσα και το γάλα. Η ζύμη θα είναι αρκετά υδαρής γιατί δεν έχει αρκετό αλεύρι. Μην σας ανησυχεί γιατί αυτό δεν επηρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Γεμίζουμε τη φόρμα του κέικ κατά τα 3/4 της.Προτιμείστε φόρμα μικρής διαμέτρου και αρκετού βάθους. Τη ζύμη από το κέικ που θα περισσέψει μπορείτε να την ψήσετε χωριστά σε μικρά φορμάκια.

Βάζετε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 40' με 45' , μέχρις ώτου οι άκρες από το κέικ αρχίσουν να ζαρώνουν. Επίσης, με προσοχή πιέζετε την επιφάνεια του κείκ ελαφρά και εαν επιστρέψει στη θέση της τότε είναι έτοιμο.

Αφήνετε να κρυώσει για 10' μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το "καταβρέχετε" ελαφρά με 2 κ.σ. από το ρούμι.
Στρώνετε μια επιφάνεια μ'ενα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης αρκετά μεγάλο για να τυλίξει το κέικ. Βρέχετε ένα κομμάτι τουλπάνι με το ένα φλυτζάνι ρούμι και το τοποθετείτε πάνω στην πλαστική μεμβράνη. Αναποδογυρίζετε το κέικ πάνω στο τουλπάνι και το περιχύνετε με το υπόλοιπο ρούμι. Τυλίγετε προσεκτικά πιέζοντας το τουλπάνι πάνω στο κέικ.Το αφήνετε να κρυώσει καλά και την επομένη το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Το τοποθετείτε σ'ενα κουτί που κλείνει αεροστεγώς κ το ... ξεχνάτε μέχρι τις γιορτινές μέρες!

E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Είναι το ωραιότερο κέικ φρούτου που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια.Αξιος!!!

Ευχαριστώ πολύ.

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates