« Home 

9/29/2005

Το γιγαντιαίο καλαμάρι του Πλοιάρχου Νέμο και οι τρόποι να το μαγειρέψετε!


Όταν ήμουν μικρός, ο Πλοίαρχος Νέμο ήταν ένας από τους αγαπημένους μου ήρωες. Ο μυστηριώδης εξερευνητής που διάλεξε να βυθιστεί στα σκοτεινά και σιωπηλά βάθη των ωκεανών μαζί με την τεράστια βιβλιοθήκη του με γοήτευε αλλά με τρόμαζε και λίγο.Για μένα όμως, το πιο διασκεδαστικό και ελάχιστα τρομακτικό επεισόδιο από τις περιπέτειες του Πλοιάρχου Νέμο, ήταν η συνάντηση του «Ναυτίλου» με το γιγαντιαίο καλαμάρι! « Μα γιατί δεν το σκοτώνει να το φάει;!» αναρωτιόμουν ο λιχούδης!

Είμαι σίγουρος, πως εκατοντάδες νυν και πρώην παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, θυμήθηκαν τον Πλοίαρχο Νέμο και τη συνάντησή του με το γιγαντιαίο καλαμάρι αυτές τις μέρες που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μας έχουν κατακλύσει με τη φωτογραφία του γιγαντιαίου καλαμαριού που κατάφεραν να τραβήξουν Ιάπωνες Επιστήμονες.

Για πρώτη φορά, έχουμε μια φωτογραφική αναπαράσταση του « τέρατος»-- το οποίο φέρει το όνομα Architeuthis-- στο φυσικό του χώρο, αφού μέχρι τώρα το γνωρίζαμε είτε ως υπόλειμμα τροφής στο στομάχι των φαλαινών είτε ως «κουφάρι» που ξέβραζαν οι ωκεανοί.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς αναρρωτηθήκατε εάν αυτό το πλάσμα τρώγεται όμως εγώ ομολογώ ότι αμέσως άρχισα να σκέφτομαι συνταγές με καλαμάρι το οποίο αρκετός κόσμος αποφεύγει να ψήσει στην ψησταριά του επειδή φοβάται ότι θα βγει σκληρό. Όσοι το έχουν φάει από τα χέρια μου κάνουν την ίδια ακριβώς παρατήρηση : « Το έχεις βράσει πρώτα; Πώς σου βγαίνει τόσο μαλακό;» Όχι βέβαια! Τα μεγάλα καλαμάρια δεν τα βράζουμε πριν τα ψήσουμε στα κάρβουνα! Απλά, τα μαρινάρουμε για μερικές ώρες στο ελαιόλαδο με σπόρους κόλιανδρο.Αυτό είναι το μυστικό που κάνει τα ψητά καλαμάρια, αφρό!

Ορίστε και μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή με ροδέλες από καλαμάρια!

Σαλάτα με μελιτζάνες, «πέστο» μέντας και ροδέλες από καλαμάρι.
(Συνταγή για 2 άτομα).

Υλικά:
1 μεγάλη μελιτζάνα,φλάσκα.
1 ασπράδι από αυγό.
2 ματσάκια φύλλα μέντας
1 λεμόνι.
1 σκελίδα σκόρδο.
Ελαιόλαδο
Λάδι για το τηγάνισμα.
100 γρ.ροδέλες από καλαμάρι.

Εκτέλεση:
Κοβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες. Αλατίζουμε τις ροδέλες και τις αφήνουμε σ’ένα σουρωτήρι για μισή ώρα.Τις ξεπλένουμε από το αλάτι και τις βουτάμε στο χτυπημένο ασπράδι αυγού. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν από την περίσσια του λαδιού.

Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τα φύλλα της μέντας και τα ανακατεύουμε καλά με το
σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει.Προσθέτουμε χυμό από το λεμόνι στο « πέστο»
της μέντας καθώς κ ελαιόλαδο ανάλογα με το γούστο μας.2 κουταλιές της
σούπας λάδι και τα ¾ του χυμού από ένα λεμόνι είναι συνήθως αρκετά.

Τοποθετουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας σ’ένα πιάτο σε σχήμα λουλουδιού
και μοιράζουμε το «πέστο» πάνω σε κάθε μια από τις ροδέλες με τη βοήθεια ενός κουταλιού.Τις αφήνουμε να μαριναριστούν ενώ στο μεταξύ βράζουμε τις
ροδέλες των καλαμαριών σε πολύ καυτό νερό για 5’ ( όχι παραπάνω).Σουρώνουμε και τις βουτάμε αμέσως σε παγωμένο νερό! Στεγνώνουμε. Κόβουμε τη φλούδα από το λεμόνι σε πολύ λεπτά « σπίρτα»,την κόβουμε δηλαδή a la julienne.Ανακατεύομε τη ψιλοκομμένη φλούδα από λεμόνι με το καλαμάρι, περιχύνουμε με λίγο λάδι και χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε το καλαμάρι πάνω στις φέτες τις μελιτζάνας,πάνω από το στρώμα του « πέστο» και σερβίρουμε!

Σχετικά λίνκς: ScientificAmerican

Δημοσιεύτηκε στον Flash.gr στις 3.10.05

E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Thank you!
[url=http://eacdqtpf.com/ngrd/moxg.html]My homepage[/url] | [url=http://vfiyhuyk.com/ecwh/btwh.html]Cool site[/url]

Good design!
My homepage | Please visit

Good design!
[url=http://idyhoihy.com/wqjx/jgob.html]My homepage[/url] | [url=http://nvybnmsm.com/szro/arba.html]Cool site[/url]

Thank you!
http://eacdqtpf.com/ngrd/moxg.html | http://epmomtud.com/yikp/wzgi.html

Well done!
http://idyhoihy.com/wqjx/jgob.html | http://xraqrhpx.com/lbcn/tlac.html

Add a comment

 

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Previous posts

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates