2/28/2006 

Mission impossible.

Μίμησις Old Boy, αφιερωμένο βέβαια σ'εκείνον.

Απόψε, όταν νυχτώσει για τα καλά, θα πάρω το ιπτάμενο χαλί μου για να 'ρθω στη γειτονιά σου κ με τα δάχτυλα βουτηγμένα στο σιρόπι του ροδιού, θα ζωγραφίσω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου μια "μελό" καρδιά που τη διαπερνά ένα βέλος. Το πρωί, μόλις την αντικρίσεις, θα τη σβύσεις στα γρήγορα με το μανίκι του παλτού σου, μην κ τη δει κανείς κ σε παρεξηγήσει... Όμως το σιρόπι που σχηματίζει τη "μελό" καρδιά που θα σβύσεις, γρήγορα-γρήγορα, θα ποτίσει ανεξίτηλα τα ρούχα σου κ έτσι απλά, θα βρεθείς να κουβαλάς παντού το άρωμά μου.

Αύριο
τέτοια ώρα, θα έχεις πραγματοποιήσει αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατο.

* Χυμός από σιρόπι ροδιού κ πορτοκαλόνερο*
( για ένα ποτήρι)


1 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ροδιού( για κάθε άτομο)
1/2 κ.γ. πορτοκαλόνερο.
Νερό.

Διαλύουμε το σιρόπι σ'ενα ποτήρι νερό, προσθέτουμε το πορτοκαλόνερο, ανακατεύουμε.



2/27/2006 

Λουλουδιού Ψωμί ή το αντίδοτο στον αντισημητισμό.

Το κείμενο αυτό, ξεκίνησα να το γράφω με αφορμή τη δολοφονία του Ilan Halimi κ με σκοπό να το αφιερώσω στους Γενναίους των Εθνών του τότε κ του τώρα γιατί ακλόνητη πεποίθησή μου είναι ότι ο ανθρωπισμός πάντα νικάει τη βαρβαρότητα κ ότι εν τέλει, οι άγριοι αποτελούν τη μειοψηφία. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτό ήταν το κείμενο για τη Θεσσαλονίκη που δεν είχα καταφέρει μέχρι τώρα να γράψω κ με έβαλε στα αίματα να το κάνω αυτό το κείμενο του Thas. Όμως, μ'εσπρωξε στο over the egde της συγκίνησης το κείμενο του Πάνου για τον τρύγο. Οπότε, τυλίγω το κείμενο αυτό,το βάζω στο μπουκάλι κ το ρίχνω στο πέλαγος του Διαδικτύου κ αν κανείς αναγνωρίσει την κυρία για την οποία μιλάω στο κείμενο κ η οποία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιχείρησε να σώσει την οικογένειά μου από το στρατόπεδο συγκέντρωσης κ την οποία την ψάχνω σχεδόν μια δεκαετία ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Στις αρχές του 20ουαι. ο Ιακώβ Σάλομον, μόνιμος κάτοικος Άμστερνταμ, αντικέρ κ έμπορος διαμαντιών, πολυταξιδεμένος, μορφωμένος, ευζωιστής κ ορκισμένος εργένης, φτάνει στη Θεσσαλονίκη για την οποία είχε ακούσει πάρα πολλά αλλά δεν είχε ποτέ του επισκεφτεί μέχρι τότε. Εκεί, γνωρίζει τη νεαρότατη Βαλεντίνη Μπενμαγιόρ κ να ταν η έμορφη Θεσσαλονίκη, να ταν το sotlách ( το γνωρίζετε ως καζάν ντεπί) ή τα arrodeadikos de merendjéna ( ρολλάκια μελιτζάνας), έπαθε την πλάκα του βίου του ο καψερός κ στην κυριολεξία, για τα μάτια μιας γυναίκας, αποφάσισε να εγκαταλείψει το μέγαρό του στην Πλατεία Μουσείων του Άμστερνταμ κ να χτίσει ένα νέο σπιτικό στην οδό Μισραχή, στη Θεσσαλονίκη.

Το σπίτι της οδού Μισραχή ήταν τεράστιο κ πλούσιο, να φανταστείτε ότι είχε δύο κουζίνες, στη μία έφτιαχναν τα γλυκά κ στην άλλη τα φαγητά κ πάντα γεμάτο απο κόσμο. Τόσο ο Τζέικομπ όσο κ η Βαλεντίνη ήταν κοινωνικοί άνθρωποι κ τους άρεσε να έχουν φίλους από διάφορες ομάδες της πόλης. Όμως, η καλύτερη φίλη της Βαλεντίνης ήταν μια γειτόνισσά της, Κορνηλία Πιτένη λεγόταν από την Κοζάνη, με την οποία περνούσε πολλές ώρες κ αντάλλαζε κ συνταγές. Από την κυρία Κορνηλία η Βαλεντίνη απέκτησε διάφορες περίεργες -για εβραία- συνηθειες: να κάνει τάματα στην Παναγία, να φτιάχνει φανουρόπιττες κ κόλλυβα γιατί ήταν τάχα τες νόστιμα και γιατί στο " τέλος-τέλος βρε παιδί μου, χριστιανοί κ εβραίοι όλοι μια ψυχή έχουμε". Αυτή η κυρία Κορνηλία πρέπει να ήταν μεγάλη μορφή γιατί είχε κολλήσει τις ίδες συνήθειες κ στις τουρκάλες που δούλευαν στο σπίτι. Έτσι, πάνω από τα καζάνια του σπιτιού στην οδό Μισραχή λάμβαναν χώρα σκηνές απείρου κάλλους, γυναικοκουβέντες κ κουτσομπολιά από τουλάχιστον τρεις εθνικές ομάδες. Με την κουζίνα του σπιτιού είχε μανία μία από τις κόρες του Τζέικομπ κ της Βαλεντίνης, η πιο πεταχτή κ όμορφη, η Έστερ. Μέσα σε αυτήν την κουζίνα, η Έστερ σχημάτισε την πεποίθηση ότι ασχέτως ράτσας κ θρησκείας, στη ζωή οι δυνατές είναι οι γυναίκες κ ότι το φύλο της ήταν το μεγαλύτερο της όπλο.

Όταν στη Θεσσαλονίκη μπηκαν οι Βάρβαροι η ζωή σκοτείνιασε. Έγιναν οι πρώτοι κατάλογοι των μελών της κοινότητας κ μοιράστηκαν τα κίτρινα αστέρια. Ο Τζέικομπ που είχε γυρίσει τον κόσμο όλο, κατάλαβε ότι την είχαν άσχημα, επιχείρησε να φύγει αλλά δεν τα κατάφερε, ήταν αργά.

Η κυρία Κορνηλία, η κυρία από την Κοζάνη που είχε κολλήσει τα χούγια της κ τις συνταγές της σε όλη τη γειτονιά, ανέλαβε να τους κρύψει. Βρήκε τον μπελά της άσχημα.Ο κατοχικές αρχές τη σακάτεψαν-στην κυριολεξία- στο ξύλο, παρ΄όλα αυτά όμως κατάφερε να φτάσει μέχρι την αποβάθρα του τραίνου όπου οι εβραίοι γείτονες είχαν συγκεντρωθεί μαζί με άλλους ομόθρησκους για να φύγουν κ να πάνε, κανείς δεν ήξερε που.

Τη σκηνή της επιβίβασης στο τραίνο, κανείς από τους επιβιώσαντες δεν είχε καταφέρει να τη διηγηθεί ολόκληρη στα παιδιά του κ στα εγγόνια του μετά τον πόλεμο. Όλοι τους ξεσπούσαν σε κλάματα, ακόμη κ η Έστερ που είχε καταφέρει με τον τσαμπουκά της να επιστρέψει από τα στρατόπεδα ζωντανή, ενώ όλη η υπόλοιπη οικογένεια είχε γίνει στάχτη στα κρεματόρια την ύπαρξη των οποίων ο κ. Ίρβινγκ αμφισβητεί, η Έστερ, που δεν έχυσε ένα δάκρυ όταν αργότερα έθαψε παιδιά κ συζύγους τρεις, παρακαλώ.

Εκεί, στην αποβάθρα, η κυρία Κορνηλία καταφέρνει να τους πλησιάσει κουτσαίνοντας κ να τους ευχηθεί καλήν αντάμωση. Για να φτιάξει το κέφι της Έστερ που ήταν η αγαπημένη της μιας κ ήταν η φανατική φαγού κ μαγείρισσα, της χώνει στο χέρι ένα κομμάτι ψωμί. Ένα ψωμί διαφορετικό, με μια λουλουδένια γεύση.

Το ψωμί με τη λουλουδένια γεύση ήταν η τελευταία γεύση από την αγαπημένη Θεσσαλονίκη.

Χρόνια μετά, στο Ισραήλ, γιαγιά πια, η Έστερ διηγείται την ιστορία στον εγγονό της τον οποίο τον έχει κάνει σαν τα μούτρα της μιας κ τον είχε συνεχώς μέσα στα πόδια της στην κουζίνα όπου μαγείρευε πιάτα μυθικά διηγούμενη ιστορίες, επιβλέποντάς τον στα διαβάσματά του, φυτεύοντας του συστηματικά κ για τα καλά στο μυαλό του την πεποίθηση ότι " όλοι οι άνθρωποι είμαστε ένα αίμα" κ ρίχνοντάς του χαστούκια. Μιλάμε για πολλά χαστούκια. Εκείνη η εποχή ήταν " Η εποχή των χαστουκιών"...

Χλααατς!! Κάθε φορά που δεν στεκόταν με την πλάτη ίσια. Χλαααατς κάθε φορά που δεν έφερνε τον πρώτο βαθμο στην τάξη " Αν έχεις αποφασίσει να γίνεις αγράμματος αγρότης να μας το πεις να μην σε στέλνουμε στο σχολείο να χάνεις την ώρα σου" κ τί είχε κάνει ο καψερός; Είχε πάρει 9.5 στα 10 κ είχε έρθει δεύτερος στην τάξη... Χλααααατς όταν δεν είχε τρόπους. Το "χλααατς" γινόταν ξύλο όταν έβαζε τις κατσίκες μέσα στο σπίτι ή όταν τον έβρισκε να κοιμάται στο σταύλο ή κάτω από τη μεγάλη ελιά. Το "χλααατς" έγινε πάρα πολύ ξύλο, στα πόδια, με τον λεπτό τον πλάστη που άνοιγαν φύλλο, όταν το καλοκαίρι του 1979 ο εγγονός της ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναπήγαινε να ταίσει τις κότες γιατί δεν είχε σκοπό στη ζωή του να ασχολείται με όντα κατώτερης ευφυίας.

" Μπαααα τί μας λες;"
Χλαααατς " Κ τα κατσίκια βρε χαμένο, είναι έξυπνα;" " Μα γιαγιά δεν καταλαβαίνεις τίποτε; Τα κατσίκια δεν είναι έξυπνα, όμως έχουν πλάκα ενώ οι κότες είναι ά-χρη-στες. Δεν είναι ούτε έξυπνες, ούτε έχουν πλάκα!" Χλαααααατς! Το καλοκαίρι του 1979 ο εγγονός το πέρασε καθαρίζοντας το κοτέτσι κ μιλάμε για κοτέτσι με καμια 60ρια κότες. Φρίκη. Λίγο κόντεψε να μην τον αφήσουν να πάει στον τρύγο που ήταν η χαρά της ψυχής του αλλά επέδειξε έναν υποκριτικά αδαμάντινο χαρακτήρα κ τον άφησαν να πατήσει τα σταφύλια κ ας βρώμαγε κουτσουλιά κότας, όπως τον κατηγόρησαν τα άλλα τα βρωμόπαιδα, ψέμματα βέβαια γιατί ήταν γνωστό σε όλους ότι ο εγγονός έκλεβε τις κολώνιες των μεγαλύτερων από τότε που περπάτησε γιατί είχε μια εμφυτη ωραιοπάθεια σαν τον ωραίο πατέρα του κ τη γιαγιά του.

Λίγο πριν πεθάνει η γιαγιά Έστερ, ζητάει από τον εγγονό της μια χάρη. Να βρει τη συνταγή από το ψωμί με τη λουλουδένια γεύση. Η τελευταία γεύση από τη Θεσσαλονική ήθελε να είναι κ μία από τις τελευταίες γεύσεις της ζωής της. Δεν του ζητούσε καλύτερα να διασχίσει τον ωκεανό κ να επιστρέψει στην Ευρώπη κολυμπώντας;Πιο εύκολο θα ήταν. Ο εγγονός έψαχνε για χρόνια, πήγε στη Θεσσαλονίκη, ρώτησε στη Βόρεια Ελλάδα, έβαλε ανθρώπους να εντοπίσουν συγγενείς της κυρίας Κορνηλίας. Τίποτε. Στη ΝΥόρκη γνώρισε μια παρέα με καταγωγή από την Κοζάνη στην οποία η ιστορία με το λουλουδένιο ψωμί ακουγόταν οικεία.Του υποσχέθηκαν ότι το ίδιο καλοκαίρι θα κατέβαιναν στο Βόιο να ψάξουν μαζί.

Τα νέα για την υγεία της γιαγιάς χειροτέρευαν, το ψωμί δεν είχε βρεθεί κ του τύπου του είχε γίνει έμμονη ιδέα.Το αισθανόταν ελάχιστο χρέος προς την οικογενειακή του Ιστορία. Έπειτα, τον πόναγε το γελοίον του πράγματος. Ως μάγειρας είχε διακριθεί για τη δημιουργική του κουζίνα, για τις νέες συνταγές που λάνσαρε, για τις φρέσκες του ιδεες πάνω στα μενου κ δεν μπορούσε να βρει τη συνταγή για ένα ψωμί; Δεν χρειάζεται να πω ότι είχε δοκιμάσει τα πάντα. Πέρασε ατέλειωτες νύχτες βράζοντας τριαντάφυλλα κ ζυμώνοντας με το αφέψημα αυτό αυτό ψωμί, να αποξηραίνει γιασεμιά κ να τα αλέθει για να τ' ανακατέψει με το αλεύρι. Να φουρνίζει ψωμιά κ να τα στέλνει με το αεροπλάνο από τη ΝΥόρκη στο Τελ Αβιβ! Τίποτε. Η γεύση δεν ήταν αυτή.

Σ'ενα από τα ταξίδια στην Ελλάδα κάνει ένα πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη κ περνάει κ από το βιβλιοπωλείο του Μόλχο. Στην ιστορία ο εγγονός είναι μάγειρας κ οι μάγειρες στην πραγματικότητα χρειάζονται ελάχιστα μαγειρικά βιβλία όμως εκεί που κοίταζε τα μαγερικά που είχαν κυκλοφορήσει τότε, πέφτει ο μάτι του σ'ενα βιβλίο της Εύης Βουτσινά, το "Γεύση Ελληνική" , στον τόμο για τα ψωμιά κ με το που το ανοίγει το βιβλίο βαριεστημένος, τον χτυπάει κεραυνός: " Λουλουδιού Ψωμί". Για δυο λεπτά νιώθει σφυριά να τον χτυπούν στο κεφάλι.Το λουλούδι στη συνταγή της κυρίας Βουτσινά είναι ο λυκίσκος, γνωστό κ ως μπιρόχορτο. Αυτό πρέπει να ήταν. Πιο απαλο απο τριαντάφυλλο, πιο βαρύ από γιασεμί. Τηλεφωνεί στους φίλους του στο Βόιο για να τους ρωτήσει αν φύεται εκεί το μπιρόχορτο. " Έλα κ θα το βρούμε σίγουρα".

Στο δρόμο για την Κοζάνη προς αναζήτηση του "μαγικού" λουλουδιού, ο εγγονός μαθαίνει ότι γιαγιά του πέθανε κ ο θάνατος αυτός είναι ό,τι πιο δυσάρεστο του έχει συμβεί στη ζωή του μέχρι σήμερα.

Στις εβραικές κηδείες πηγαίνουν συνήθως γλυκά, σ'εκείνη την κηδεία όμως έφτασαν από την Αθήνα 30 πολύ μεγάλα καρβέλια ψωμί, ζυμωμένα ένα-ένα, με τα χέρια από τον εγγονό, από τις φίλες της γιαγιάς του στην Ελλάδα που ήταν ακόμη εν ζωή, τρεις όλες κ όλες κ τους πολύ-πολύ στενούς του φίλους. Εκείνο το ζύμωμα, έγινε κατά πως έπρεπε. Ειπώθηκαν όλες οι ιστορίες, έπεσαν γέλια κ πολλά κλάματα.

Στην κηδεία, μια κακιασμένη με την οποία είχε κολλήσει τότε -ενώ η γιαγιά του του είχε πει τη γνώμη της γιαυτήν του είπε : " Τιμωρήθηκες από το Θεό που δεν την πρόλαβες ζωντανή. Το έπαθες επειδή δεν πιστεύεις σε τίποτε".

" Εγώ; Πιστεύω, πώς δεν πιστεύω. Πιστεύω μόνον στην καλοσύνη των ανθρώπων. Σε τίποτε άλλο".

" Ποια ήταν αυτή που είχες βγει έξω;"
" Γιαγιά σταματά πια! Δεν σου επιτρέπω! Είμαι 25 χρονών, δεν θα κάνεις κουμάντο στο πουλί μου πια!!!!"
Χλαααααααααατς!!!!!
" Στο πουλί σου, βρε χαμένε, θα κάνω κουμάντο μέχρι να παντρευτείς. Πάρτο απόφαση".

* Λουλουδιού Ψωμί*

Το λουλούδι της συνταγής είναι ο λυκίσκος ή μπιρόχορτο που φύεται στις όχθες των ποταμών της Μακεδονίας. Το φυτό έχει ένα πολύ όμορφο άσπρο λουλούδι κ πολλά φύλλα σ’ολόκληρο το μήκος του μίσχου του.

Μαζεύουμε το λυκίσκο σε ματσάκια κ τα ξεραίνουμε στον αέρα ( προσοχή! Όχι κάτων από την ήλιο!).

* Για το προζύμι*

Παίρνουμε μια χούφτα ξερά λουλουδάκια λυκίσκου τα οποία τα βράζουμε για 2-3’σε ένα νεροπότηρο νερό.Κατεβάζουμε από τη φωτιά,προσθέτουμε 1κουτ.γλ.ζάχαρη,σκεπάζουμε κ αφήνουμε να μείνει για 2-3 ώρες.

Στη συνέχεια σουρώνουμε,προσθέτουμε στο ζούμί αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε ένα πηχτό χυλό.Το σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο( για ν’αναπνέει) κ το βάζουμε σε ζεστό μέρος –δίπλα στο καλοριφέρ. Εκεί θα το αφήσουμε για 3-4 μέρες μέχρι να δημιουργηθεί το προζύμι. Όταν στην επιφάνεια εμφανίσει μικρές φουσκαλίτσες τότε το προζύμι είναι έτοιμο!

Αναπιάνουμε το λουλουδένιο προζύμι μ’ένα κιλό αλεύρι κ όσο χλιαρό νερό χρειαστεί για να γίνει η ζύμη.Στη συνέχεια τη σκεπάζουμε κ την αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον για 15 ώρες. Το λουλουδένιο προζύμι δεν είναι τόσο «δυνατό» οπότε θέλει αρκετή ώρα το ψωμί για να ανέβει κ όταν γίνει αυτό το πολύ να έχει γίνει η ζύμη μιάμιση φορά σε όγκο!

Στη συνέχεια απλώνουμε ένα υφασμάτινο τραπεζομάντηλο κ το αλευρώνουμε ελαφρά.Κάνουμε το ζυμάρι πιτάκια σαν τηγανήτες κ τα’απλώνουμε πάνω στο τραπεζομάντηλο. Τ’αφήνουμε να στεγνώσουν έτσι στον αέρα γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές. Πριν στεγνώσουν εντελώς τριβουμε με το χέρι τα πιτάκια για να γίνουν σαν τραχανάς.Τον αφήνουμε να στεγνώσει κ τον μαζεύουμε σε πάνινη σακούλα.

Αυτός είναι ο λουλουδένιος τραχανάς που χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να ζυμώσουμε το ψωμί. Απλά για ένα κιλό ψωμί χρειαζόμαστε 2 χούφτες τραχανά τις οποίες τις μαλακώνουμε σε χλιαρό νερό κ με αυτό πάλι τον αραιό χυλό αναπιάνουμε προζύμι κανονικά. Προσοχή! Το μυστικό είναι να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία σ’ολόκληρη τη διαδικασία.

Υπάρχει κ πιο απλό τρόπος αλλά με το « λουλουδένιο τραχανά» η γεύση είναι απείρως πιο βαθιά κ αφήνει μια πολύ όμορφη επίγευση.

Βράζουμε το λουλούδι αρκετά κ αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό. Με το νερό αυτό κ αλεύρι φτιάχνουμε ένα ζυμάρι το οποίο αφήνουμε όλη τη νύχτα ν’ανέβει κ το χρησιμοποιούμε ως προζύμι.Στο ζύμωμα χρησιμοποιούμε νερό από το λουλουδόνερο που έχουμε κρατήσει.

2/25/2006 

Στον ουρανό την έψαχνα, στο Ίντερνετ τη βρήκα...

Δεν είναι μόνον ότι ξέρει από μαγειρική, δεν είναι που λέει εξυπνάδες που με κάνουν κ γελάω όλη την ώρα αλλά κλείνοντας το τηλέφωνο πριν από λίγο είπε τη μαγική φράση: "Κ αν δεν τηλεφωνηθούμε απόψε, θα κανονίσουμε να κάνουμε κάτι αύριο το μεσημέρι μαζί με τα σκυλιά μας".

Είναι πλέον και επίσημο. Είναι Θεα κ ας έχει απορρίψει δυο φορές μέχρι τώρα την προταση γάμου που της έχω κάνει... Μάτζικα my dear, σας λατρεύω αν κ να ξέρετε πως το Λονδίνο χωρίς εμένα μαζί δεν θα είναι το ίδιο.

2/23/2006 

"Τί έπαθες άραγε εκεί έξω κ με θυμήθηκες ξανά;"

Κάποτε είχα μια γκόμενα που έμοιαζε σαν το γατί της φωτό που το βρήκα στο μπλογκ του αδελφού, εν τη τέχνη τη μαγειρική, Επίκουρου. Όσο κωλόγατο φαίνεται αυτό στη φωτο, τόσο κ άλλο τόσο ήταν εκείνη. Κοντή, στρουμπουλή, γοητευτική, πανέξυπνη, αστέρι στο κρεβάτι κ κωλοχαρακτήρας μέχρι εκεί που δεν παίρνει.Εξ Αρκαδίας ορμώμενη... Τη θυμήθηκα απόψε που μου έστειλε ένα e-mail από το υπερπέραν: "Θυμάσαι εκείνη την Τσικνοπέμπτη;"

Όχι. "Θυμάμαι εκείνο το Σεπτέμβρη", καλή μου.Πλέον, ασχολούμαι μόνον με τους πιστούς σκύλους, ξέρεις.

" Τί έπαθες άραγε εκεί έξω κ με θυμήθηκες ξανά; Τον αδιάφορο θα παίξω κ ας πονάω από χαρά".

2/21/2006 

freedavidirving.com

Αν η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι μια ψευδοεπιστημονική αντίληψη η οποία έχει επαρκώς ανατραπεί κ διαρκώς ανατρέπεται με επιχειρήματα από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό το σκοπό, τότε, η απόφαση του αυστριακού δικαστηρίου με την οποία ο ιστορικός David Irving καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή αρνείται το Ολοκαυτώμα, συνιστά προσβολή στη μνήμη των συγγενών μας που χάθηκαν μαρτυρικά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και της ζωής που χάσαμε τόσο άδικα κ για πάντα στην Ευρώπη.

Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου είναι καθολικό. Αφορά και τους αρνητές του Ολοκαυτώματος κ είναι βέβαια αδιαπραγμάτευτο.

Η φωτό είναι από το μπλόγκ του Alberich.

 

Όταν το Ισλάμ είχε κατακτήσει πραγματικά την Ευρώπη...

Γύρω στα μέσα του 12 αι μ.Χ, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Θεολογίας στη Δύση, ο Πέτρος του Mointboissier, ηγούμενος στο Κλουνύ, πίστεψε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει ο Χριστιανισμός το Ισλάμ, ήταν να δείξει τη γύμνια των θεολογικών αρχών του τελευταίου κ για το λόγο αυτό, προχώρησε στη μετάφραση του Κορανίου στα Λατινικά. Με αυτό τον τρόπο όμως, μαζί με την ισλαμική θεολογία η χριστιανική Δύση γνώρισε κ την έννοια της ευτυχίας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις περιγραφές για τον παράδεισο του Ισλάμ, έναν τόπο όπου τον κυρίαρχο ρόλο τον είχαν οι αισθήσεις . Ο ίδιος ο Πέτρος, στο έργο του "Summa totius haerensis Saracenorum" περιέγραψε τη μετά θάνατο ζωή των Μωαμεθανών με τα μελανότερα χρώματα αλλά κ πριν από αυτόν όμως, ένας Ισπανοεβραίος που είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό, ο Petrus Alfonsi, είχε συντάξει μια συλλογή από "Θρύλους της Ανατολής" σε μια προσπάθειά του να καταδικάσει την ακολασία των Μωαμεθανών.

Η προσπάθεια αυτή απέβη μάλλον μάταιη γιατί το βιβλίο του έγινε ανάρπαστο σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού περιέγραφε λεπτομερώς τίς απολαύσεις που επεφύλασσε η μετά θάνατον ζωή για τους πιστούς του Μωάμεθ...

Τέτοια ήταν η εντύπωση που έκανε στους Ευρωπαίους η περιγραφή του παραδείσου των Μωαμεθανών που οι ιδέες για μια ζωή μετά το θάνατο που θα ήταν βουτηγμένη στις αισθησιακές απολαύσεις στις οποίες εξέχουσα θέση είχε βεβαίως το φαγητό, βρήκαν το δρόμο τους στα ρομάντζα κ τη φανταστική λογοτεχνία της εποχής. Χειρόγραφα από τη "Σκάλα του Μωάμεθ" μεταφρασμένα στα Λατινικά, Γαλλικά κ Ισπανικά κυκλοφορούσαν γύρω τα μέσα του 12ου αι. από χέρι σε χέρι.

" Η Σκάλα του Μωάμεθ" ήταν μια διήγηση της ανόδου του Προφήτη στα διάφορα επίπεδα του Παραδείσου. Κυρίαρχη εικόνα κ στα επτά επίπεδα του παραδείσου ήταν οι κήποι όπου παντού, ακόμη κ κρεμασμένες από τα δέντρα, έβρισκε κανείς ό,τι λιχουδιές μπορούσε να φανταστεί. Ο πιστός, θα μπορούσε να δοκιμάσει κρασιά αρωματισμένα κ χρωματισμένα σε ανυπολόγιστες παραλλαγές κ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα δέντρο, μετά από παραγγελία μπορούσε να σου δώσει μια ποικιλία από 70 χιλιάδες ( ναι διαβάσατε σωστά) διαφορετικά πιάτα μαγειρεμένα με κάθε δυνατό τρόπο!

Σύντομα, εμφανίστηκε και το δυτικό ανάλογο της " Σκάλας του Μωάμεθ" το "The Land of Cockayne". Η Cockayne ήταν μία Ουτοπία όπου κυριαρχούσε η τροφή εν αφθονία, τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από ψάρι κ κρέας ενώ παντού έρεε γλυκό κρασί. Αν κ όταν τα ποιήματα αυτά έγιναν γνωστά οι μελετητές αρχικώς τα θεώρησαν ελληνορωμαικής προέλευσης, η περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι η πηγή έμπνευσής του ή των συγγραφέων τους έπρεπε να αναζητηθεί στη " Σκάλα του Μωάμεθ".

Φυσικά, η μαγειρική τέχνη ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στην απαίτηση για την αναβίωση "της λαγνείας της Ανατολής" στα τραπέζια της μεσαιωνικής Δύσης κ έτσι οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν στην κυριολεξία αιχμάλωτοι της γοητείας των χωρών της Μέσης Ανατολής...Βλέπετε, τότε δεν είχαν έρθει στο προσκήνιο τα μοντέρνα κατασκευάσματα που ακούν στο όνομα " εθνικές ταυτότητες" ενώ θέμα ελευθερίας του λόγου δεν υπήρχε αλλά κ να υπήρχε ποιος κάθεται να μιλάει όταν απολαμβάνει ένα δείπνο που ικανοποιεί κ τις πέντε του αισθήσεις;

Τις πληροφορίες για την επίδραση του Ισλάμ στη μεσαιωνική μαγειρική τις αντλούμε από τα μαγειρικά βιβλία που έχουν διασωθεί ενώ την έκταση της επιρροής τη διαπιστώνουμε όταν συγκρίνουμε τις μεσαιωνικές συνταγές από τη μια με την ελληνορωμαική παράδοση όπως αυτή σώζεται στο βιβλίου του Απίκιου η οποία έθεσε κ τις βάσεις της ευρωπαικής μαγειρικής κ από την άλλη συγκρίνοντας τες με το σύγχρονό τους αραβικό εγχειρίδιο μαγειρικής το
"Al-Baghdadi's Kitab al-Tabikh" (το βιβλίο μαγειρικής της Βαγδάτης).

Οι Άραβες εκτός από "τα πάνω- κάτω" έμαθαν στην Ευρώπη να χρωματίζει τα πιάτα της χρυσά με το σαφράν, να πασπαλίζει τα φαγητά με ζάχαρη και ροδόνερο κ να αρωματίζει φαγητά κ κρασιά με μπαχαρικά κ αρώματα.

Two English Cookery Books ( c. 1430).

Take good wine and sugar and cast them together. Then take white ginger, galingale, and good cinnamon crushed.Then take the juice of parsley and rice flour together with ground fresh of capon and chicken. Mix all together. Color it with saffron and sandalwood. Bind it with egg yolks and make it thick. And when you have put it on a platter to serve,take mace,cloves, and cubebs and strew them over the dish, and serve forth.


Η ζάχαρη εκτοπίζει εντελώς το μέλι ως γλυκαντικό κ η χρήση τους στο φαγητό περιγράφεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τόσο στα ευρωπαικά όσο κ στα αραβικά μαγειρικά εγχειρίδια. Η ζάχαρη προσετίθετο τόσο κατά το μαγείρεμα όσο κ πριν το σερβίρισμα. Στο Libro del arte de cocina,του Diego Granado διαβάζουμε : " άσπρη ζάχαρη στην κορυφή του πιάτου ( γουρουνίσια ποδαράκια) λίγο πριν να σερβιριστεί στον αφέντη" ακριβώς με τον τρόπο που προτείνει το " Βιβλίο μαγειρικής της Βαγδάτης". Η Γαλλία ήταν μία από τις τελευταίες χώρες που υιοθέτησε τη χρήση της ζάχαρης στη μαγειρική. Ακόμη κ στο περίφημο "Le Ménagier De Paris" απουσιάζει η συγκεκριμένη αναφορά στην ποσότητα της ζάχαρης η οποία ήταν μεγάλη. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στο βιβλίο του Granado διαβάζουμε συνταγή που περιλαμβάνει 6 κιλά ( ναι καλά το έγραψα) ζάχαρης για ένα κοτόπουλο.

Τα αμύγδαλα, τα πορτοκαλέμονα, το ροδόνερο κ τα ρόδια "εισβάλλουν" στις ευρωπαικές κουζίνες μαζί με τους Άραβες. Αν κ οι συνταγές του Απίκιου περιλαμβάνουν τα αμύδγαλα ως γαρνιτούρα το " γάλα από αμύγδαλα"(" mylke of almaundys") καθώς κ τα κορνιοτοποιημένα αμύγδαλα ως πηκτικός παράγοντας γίνονται γνωστά από τους Άραβες. Η χρήση του χυμού λεμονιού κ του ροδόνερου απουσιάζει από τις συνταγές του Απίκιου αλλά γενικεύεται στο μεσαίωνα πάλι κατά τον αραβικό τρόπο. Όσον αφορά στο ρόδι, ο Απίκιος μας αναφέρει μεν τρόπους συντήρησής του αλλά δεν το χρησιμοποιεί στις συνταγές, στο μεσαίωνα η χρήση του ροδιού θα θεωρηθεί το κατεξοχήν σύμβολο του αραβικού αισθησιακού παραδείσου...


Ein buch von Guter Speise (c.14ος αι).

Πάρε φρέσκα αμύγδαλα κ μαλάκωσέ τα στο νερό. Πάρε αλεσμένο κεχρί κ βραστά αυγά, ψωμί κ βότανα. Άλεσέ τα όλα μαζί κ βάλτα σε μια κατσαρόλα κ βράσε ( το μείγμα) μέχρι να πήξει. Χρωμάτισέ το με σαφράν κ ενίσχυσέ το με βούτυρο.Άφησέ το να κρυώσει, κόψε το σε κομμάτια κ βάλτο στο φούρνο. Κάλυψέ το με αυγά και καλά βότανα. Σερβίρισέ το ως "ψημμένο" γάλα αμυγδάλου.

Για το σαφράν που είναι ένα από τα αγαπημένα μου αρτύματα θα γράψω ξεχωριστά απλώς να αναφέρω τώρα ότι όπως κ το ρόδι για τους ευρωπαίους συμβόλιζε τον πλούτο κ τον εξωτισμό της Ανατολής γιαυτό κ όλα τα πιάτα βάφονταν στην κυριολεξία χρυσά. Βέβαια, η χρήση του σαφράν έχει να κάνει κ με την ανάπτυξη της αλχημείας γιαυτό κ συχνά στα ποιήματα της εποχής, ο μάγειρας παρουσιάζεται ως αλχημιστής!

Τα μπαχαρικά κ τ'αρώματα της Ανατολής μέσα στο φαγητό τα γνώρισαν οι Έλληνες πρώτοι από τους Ευρωπαίους όταν έφτασαν με τον Μέγα Αλέξανδρο στην Περσία. Ο Αριστοτέλης κάνει μια εκτενή αναφορά στη χρήση των αρωμάτων στο φαγητό κ το κρασί ενώ ο Πλούταρχος καυτηριάζει τις συνήθειες αυτές με το αμίμητό του ύφος του.

Αλλά για την υπέροχη κ ερωτική κουζίνα της Περσίας, την επίδραση που άσκησε από την Αρχαία Αθήνα μέχρι το μεσαιωνικό Παρίσι, την έννοια της "Θείας Ιατρικής" κ της ίασης μέσω του καλού φαγητού κ το come-back που έκανε σε Ευρώπη κ Αμερική όταν μεταφράστηκαν στα αγγλικά τα "Ρουμπαγιάτ" θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά...


2/17/2006 

Κοοk εγώ, Cook εκείνη...

Του Πάνου.


Με αφορμή αυτό το σχόλιο θυμήθηκα κ εγώ μια... Cook...

Rachel Leigh-Cook.

2/15/2006 

"Κ παντρεμένος γάιδαρος κ ανύπαντρος μουλάρι..."

Δε λέω, οι άνθρωποι των Τεχνών έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να μυθοποιήσουν μια κατάσταση που πολλές φορές είναι δύσκολη. Ο Λούκυ Λουκ, ο Κόρτο Μαλτέζε, ο Τζέημς Μπόντ, ο Σέρλοκ Χολμς, διάσημοι εργένηδες για τους οποίους ποτέ δεν μάθαμε τί γινόταν όταν έκλεινε πίσω τους η πόρτα του διαμερίσματος, αν ένιωθαν ποτέ μοναξιά, πώς διαχειρίζονταν τις μικρουποχρεώσεις της καθημερινότητας που είναι πολύ πιο εύκολες όταν μοιράζονται στα δύο.

Δεν ξέρω τί ισχύει για τους άλλους αλλά από την παρέα μου εγώ ήμουν αυτός που φαινόταν
"πλασμένος" για να έχω οικογένεια με πολλά μάλιστα παιδιά. Εγώ ήμουν αυτός που έκανα μακροχρόνιες σχέσεις, εγώ ήμουν αυτός που πάντα είχα μια "τακτοποιημένη" καθημερινότητα, δουλειά, σπίτι, άνεση ( από ένα σημείο κ μετά βέβαια...) να κάνω αυτά που ήθελα. Είμαι ο τύπος που μάλλον κοροιδεύετε οι ζευγαρωμένοι όταν τον συναντάτε μόνο του στις εκθέσεις επίπλων τα σαββατοκύριακα, αυτός που εκνευρίζεται από τα παιδάκια σας στο σούπερ μάρκετ όταν στέκεται μπροστά στα ράφια με τα απορρυπαντικά προσπαθώντας να μαντέψει ποιο είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρα είμαι η καλή περίπτωση που θέλετε να συστήσετε στην ανύπαντρη κουμπάρα σας ή στην αλλοπαρμένη μικρή σας αδελφή.

Οι περισσότεροι ίσως το βλέπετε διαφορετικά αλλά οι δικοί μου φίλοι αναρρωτιούνται πώς κ έχει συμβεί αυτό. Δεν ξέρω. Απλά έχει συμβεί κ προσωπικά δεν με ενοχλεί. Ίσως να φταίει ότι τον εαυτό μου μπορεί να μην τον παίρνω τόσο σοβαρά αλλά τις ζωές των άλλων που συναναστρέφομαι, τις σέβομαι πολύ. Ίσως να ναι που μου αρέσει αρκετά η μοναξιά, ίσως κ το γεγονός ότι μία-δυο σχέσεις που με ενδιέφεραν πολύ πήγαν πάρα πολύ άσχημα, πιο άσχημα δεν γινόταν δηλαδή κ αυτό μου έχει δημιουργήσει μια μικρή αποστροφή προς τη συμβίωση που ελπίζω ότι θα ξεπεράσω κάποτε στο μέλλον... Κ σίγουρα φταίει το γεγονός ότι ακόμη είμαι αρκετά νέος κ μπορώ να απολαμβάνω "το μύθο του εργένη". Μου αρέσει που γυρίζω τις νύχτες μόνος μου με τη σκέψη κάποιας που για κάποιους λόγους ποτέ δεν μπορώ να έχω-- κολλημένη σαν την τσίχλα στο μυαλό μου. Σκέψη που κάποτε είναι αφόρητη, κάποτε δημιουργική. Μου αρέσει που με ξέρουν κυριολεκτικά κ οι πέτρες στο κέντρο της πόλης μου. Οι περιπτεράδες, όλος ο κόσμος κ ο ντουνιάς στην Κεντρική Αγορά, όλοι οι Άραβες στην Ευρυπίδου, οι τραβεστί της Πλατείας Θεάτρου, οι μπάρμαν σε όλα μα όλα τα μπαρ του Κέντρου κ βέβαια μου αρέσει που οι φίλοι μου ανησυχουν. Το γράφω κ ας το διαβάζουν.

Βασικώς απόψε δεν είχα σκοπό να αμπελοφιλοσοφήσω απλά, κάθισα στον υπολογιστή για να γράψω κάποιες χρωστούμενες συνταγές αλλά στην πορεία μου ήρθε να γράψω ένα " εμπρός παλικάρια" τύπου κείμενο για να ενθαρρύνω όσους μένουν μόνοι τους κ έχουν ένα πάκο να --με το συμπάθειο-από μενού κ διαφημιστικά για delivery. Είναι μιζέρια φίλοι μου. Προσωπικά, αυτή είναι η εικόνα που μου έρχεται στο νου όταν ακούω τη φράση " έρμα γηρατειά". Μόνος σ'ενα ακατάστατο σπίτι, περιτρυγυρισμένος απο άδεια κουτιά πίτσας. Φρίκη.

Όλα αυτά για να μας πεις για ένα φιλέτο; Όχι. Όλα αυτά είναι κατά κάποιο τρόπο η απάντηση στο πιο χαριτωμένο ερώτημα που μου απευθύνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο τελευταίος μάλιστα που με ρώτησε ηταν ο Art Attack χθες βράδυ. " Καλά ρε συ. Μένεις μόνος σου κ τα μαγειρεύεις όλα αυτά; Ή τα γράφεις έτσι;"

Ναι μένω μόνος μου κ τα μαγειρεύω όλα αυτά αλλά επειδή είμαι μάγειρας δε λέει κ τίποτε. Εσείς συγκρατείστε τη φράση : " μένω μόνος μου κ μαγειρεύω σε καθημερινή βάση για τον εαυτό μου, στρώνω τραπέζι κανονικά κ τρώω σαν άνθρωπος".

Όποιοι πιστεύουν ότι με το να φτιάχνουν ένα καλό τηγανητό αυγό δεν μαγερεύουν , I got news for them. Το τηγανητό αυγό κ οι τηγανητές πατάτες είναι ο εφιάλτης κάθε επαγγελματικής κουζίνας. Είναι πολύ δύσκολο να τα φτιάξει κανείς σωστά αν μάλιστα έχετε μεγαλώσει σε σπίτι απ' όπου έχετε μαγειρικές μνήμες ( μαμά-γιαγιά να μαγειρεύουν) τότε δεν καταλαβαίνω τί δικαιολογία έχετε για να μη μαγειρεύετε.

Αγαπητέ Ορλάντο, πάλι δεν θα σας δώσω συνταγή για φιλέτο, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο τώρα που γράφω δεν το βλέπω, αλλά ίσως κάτι καλύτερο, 2-3 μυστικά που δεν τα λέει κανένα βιβλίο μαγειρικής κ κανείς μάγειρας σε καμία εκπομπή.

1.Μεζούρες στα εργένικα ( όπως λέμε στα κογκολέζικα ένα πράγμα...)

1 κουτάκι της μπύρας = 1 φλυτζ. υγρών υλικών
1 σφηνάκι = 2 κουταλιές του τσαγιού
1 χούφτα κλειστή ( στέρεα υλικά) = 1/3 φλυτζανιου.
1 μεγάλη γουλιά ( μπουκωμένο στόμα) = 1/3 του φλυτζανιού.

2. Αχτύπητο φιλέτο, λένε κάποιοι. Εγώ έχω ακούσει με τ'αυτάκια μου τον Robuchon σε σεμινάριο να λέει κάτι άλλο. Το να ψήσεις σωστά ένα φιλέτο ( μην ακούσω ξανά για ζωμούς, wok, ζάχαρες κ τέτοια γιατί θα πάω από έμφραγμα...) δεν αρκεί. Το κυριότερο είναι να μην το σερβίρεις αμέσως! Ναι καλά διαβάσατε. Στις μεγάλες κουζίνες το φιλέτο δεν μπαίνει ποτέ στο πιάτο κ δρόμο για τη σάλα. Αντίθετα, το ξαπλώνουμε προσεκτικά σ'ενα αναποδογυρισμένο αλλά ζεστό πιάτο το οποίο ζεστό πιάτο ακούμπά σ'ενα άλλο ζεστό πιάτο. Το αφήνουμε για 3 λεπτά κ μετά σερβίρουμε. Έτσι δίνουμε χρόνο στους χυμούς του κρέατος που έχουν εγκλωνιστεί στο κέντρο κατά το ψήσιμο να " απλώσουν" μέχρι κ την τελευταία ίνα του κρέατος. Η διάταξη των πιάτων κατά τον Robuchon βοηθά στην όλη διαδικασία. Ο Robuchon δε λέει βλακείες, για να το επισημαίνει πάει να πει ότι έχει κάνει άπειρα πειράματα προηγουμένως. Για του λόγου το αληθές, δοκιμάστε το.

3. Παίζει η Πανάθα κ θέλετε να φτιάξετε με τη μία ομελέτα κ για τους 10 κολλητούς μαζί που μαζεύτηκαν στην οικία του σπιτιού σας κ πάντα βγαίνει χάλια κ εσείς το παίρνετε για κακό οιωνό για το παιχνίδι;Ναι γιαυτό χάνουμε, ξέρετε... Ομελέτα με παραπάνω από 6 αυγά δεν γίνεται ποτέ. Ποτέ. Επίσης η ομελέτα γίνεται ακριβώς σε 2 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε τηγάνι με βαριά βάση, που θα το ζεστάνουμε καλά σε μέτρια φωτιά. Αφού το βουτυρώσουμε καλά τότε γέρνουμε ελαφρά το τηγάνι για να απλωθούν τα αυγά παντού. Όταν έχουν σχεδόν πήξει, τότε μετράμε μέχρι το 30, διπλώνουμε κ τη βγάζουμε αμέσως από το τηγάνι ασχέτως αν νομίζουμε ότι είναι άψητη. Νομίζουμε λάθος.

4. Μυστικό για τα scrambled eggs για τη Μάτζικα στην οποία αρέσουν τα πρωινά.
Τα τέλεια scrambled eggs γίνοντα σε μπαιν-μαρί my friends. Η σωστή αναλογία για κάθε άτομο είναι 2 αυγά με 1 κουταλιά γάλα κ αλατοπίπερο. Αφού πήξουν στο μπαιν-μαρί κ πριν στεγνώσουν τα βγάζουμε από τη φωτιά κ συνεχίζουμε συνεχώς το ανακάτεμα μετρώντας πάλι μέχρι το 30. Έτοιμα. Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανιασμένο ψωμί κ για χλιδάτες καταστάσεις ( Μάτζικα, Ορλάντο, Αρμιρίκι, Mac Manus...) μαζί με χαβιάρι ή σολομό γιατί "διατί να το κρύψωμεν άλλως τε;" Η φτώχια θέλει καλοπέραση, η πουτανιά φτιασίδι κ το εργενιλίκι τη χλιδή του...

Και άλλο; Καλά άλλο ένα για το κοτόπουλο.

Το κοτόπουλο όταν το βάζουμε στο φούρνο το ξαπλώνουμε στο πλάι.Να ακουμπάει στο μπούτι κ αφού μισοψηθεί το γυρίζουμε να ξαπλώσει με το στήθος. Στη διάρκεια του ψησίματος το αλείφουμε με τα ζουμιά του ταψιού κ όσο πιο μικρό το ταψί τόσο πιο πολύ ζουμί έχουμε. Αφού ψηθεί τότε για 10 λεπτά το βάζουμε να κάνει το εξής ακροβατικό:το στηρίζουμε στα φτερά έτσι ώστε οι χυμοί του να κυλίσουν στο στήθος που είναι το μέρος που στεγνώνει πιο εύκολα.

Έχω ορισμένα ακόμη για τις τηγανητές πατάτες, τη σάλτσα ντομάτα κλπ αλλά κάποια άλλη φορά.

Που με ρώτησε ο Αρτ γιατί οι βάρδιες στις μεγάλες κουζίνες είναι 12ωρες... Γιατί το να βάζεις τα κοτόπουλα να κάνουν ακροβατικά, οι μαρινάδες, οι σάλτσες θέλουν ώρες ατελείωτες κ υπομονή. Υπομονή. Αν κάτι έμαθα στις κουζίνες είναι το να κάνω υπομονή.

Υπομονή. Σαν τον μαλάκα που παίζει με τις τάπες στο αποστακτήριο του Jack Daniels...

*Ξημέρωσε μια κεφάτη μέρα κ εξαιτίας του David Bowie ( βλ. σχόλια στο παρόν ποστ) ο Ορλάντο θα φάει φιλέτο με υπόκρουση το Absolute Beginners...που είναι κ γαμώ τα καψουροτράγουδα. Το πιάτο το είχα φάει κάπου πριν απο χρόνια αλλά δεν θυμάμαι που, νομίζω ήταν από τον Άρη τον Τσανακλίδη αλλά το λέω με επιφύλαξη.*


Μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος με γλυκιά σάλτσα σκόρδου.
( άτομα 2)

2 κομμάτια των 200γρ φιλέτο
1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο.
1 φλυτζ. κρασί ημίγλυκο Σάμου.
1/2 κρεμμύδι.
5 σκελίδες σκόρδο.
αλάτι-πιπέρι.

Σ'ενα ταψάκι βαζουμε καθαρισμένες τις 4 σκελίδες σκόρδο. Τις ψήνουμε για 10 λεπτά στους 150C.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γκριλ στο φούρνο κ ψήνουμε το φιλέτο. Σε 10 λεπτά άντε ένα τέταρτο πρέπει να είναι έτοιμο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σ'ενα μάλλον μικρό τηγάνι κ σε μέτρια φωτιά κ όταν ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι κ τη μία ( άψητη) σκελίδα σκόρδου.Σωτάρουμε ελαφρά. Σβύνουμε με το κρασί κ αφήνουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά να συμπυκνωθεί. Πρέπει να μείνει περίπου η μισή. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα ψημμένα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά κ είμαστε έτοιμοι!






2/13/2006 

My name is Jones. Tom Jones...

Πάντα με στεναχωρούσε η παρομοίωση των πρώην εραστών με αποφάγια γιατί δεν μπορώ να φανταστώ το φαγητό να συνδυάζεται με ο,τιδήποτε αρνητικό, έστω κ αν πρόκειται για αποφάγια που μένουν στο πιάτο...

"Σε βρήκα σα μισοφαγωμένη μπουκιά
κρύα, στο πιάτο του νεκρου Καίσαρα..."
λέει ο σαιξπηρικός Αντώνιος στην Κλεοπάτρα.

"Τα υπολείμματα, τα ψίχουλα, οι μπουκιές κ τα λιπαρά αποφάγια της παραφουσκωμένης πίστης της, δίνονται
στον Διομήδη", λέει ο Τρωίλος για τη Χρυσηίδα.

Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα όπου η τροφή αποθεώνεται κ γίνεται εργαλείο κ μέσο ηδονής ( δεν μιλώ για τη χρήση τροφών ως ερωτικό βοήθημα) αλλά κ αυτό ακόμη το βρίσκω λίγο υποτιμητικό για την τροφή αλλά κ για το σεξ αφου αυτό που κάνει το φαγητό κ το σεξ τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι το ότι σε αυτά συμμετέχουν ταυτόχρονα κ οι πέντε αισθήσεις μας κ έτσι δεν χρειάζεται το ένα τη βοήθεια του άλλου. Αν κ για τα γουστα κ τα χρώματα δεν θα τσακωθούμε που λένε κ οι Γάλλοι, προτιμώ να βλέπω το φαγητό ως το όχημα που οδηγεί κάπου αλλού κ η φροντίδα που έχει δοθεί στην προετοιμασία του αλλά κ η θεατρικότητα με την οποία παρουσιάζεται ν' αποτελεί κ το μέτρο κρίσης του πόσο μακριά θες να σε πάει το όχημα αυτό: μέχρι τον καναπέ για καφέ κ τάβλι ή μέχρι το κρεβάτι για κάτι περισσότερο; Γιαυτό κ όταν είναι να μαγειρέψω για κάποια που με ενδιαφέρει εννοείται πως οι " κρύες" μπουκιές του Αντώνιου ούτε που περνάνε από το μυαλό ως ενδεχόμενο κατάληξης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις call me Jones. Τοm Jones, όπως ο περίφημος κ αγαπημένος μου ήρωας από το ομώνυμο βιβλίο του Henry Fielding. Ξεκίνησα να μαγειρεύω χάρις στον Αθήναιο τον συγγραφέα των " Δειπνοσοφιστών". Κατάλαβα ότι η μαγειρική ίσως είναι κάτι παραπάνω από ένας τρόπος να βγάλεις πολλά λεφτά κάνοντας κάτι δημιουργικό όταν ένα βράδυ, "κάποιος, κάπου, κάποτε", μου διηγήθηκε την ιστορία του Sartor Resartus, αποφάσισα, όμως, να ζήσω τη μαγειρική όταν διάβασα το "Tom Jones" του Fielding.

Αλήτης με αιτία ο Tom Jones, συνειδητά δοσμένος στη ζωή, αποφασισμένος να τη ρουφήξει αλλά έτοιμος να τον ρουφήξει κ αυτή με τη σειρά της, αγαπάει μια γυναίκα αλλά κάνει έρωτα με πολλές ( ο Τom Jones δεν είναι ο τύπος "γαμάω κ δέρνω" αλλά ούτε κανένας ντοστογιεφσκικός κλαψομούνης), είναι πάντοτε χαρούμενος κ αισιόδοξος κ δεν υποπίπτει ποτέ στο σφάλμα του να πάρει στα σοβαρά τον εαυτό του. Πέραν όλων αυτών όμως, ο Tom Jones είναι φαγάς κ έχει βρει τον μυθιστορηματικό (χα!) τρόπο να περνάει από το τραπέζι στο κρεβάτι για να να επιστρέψει στο τραπέζι αριστοτεχνικά, σαν να είναι το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο!

Ο Tom Jones "ευτύχησε" να ζωνταντέψει στη μεγάλη οθόνη από τον Albert Finney στην απίθανη, ομώνυμη ταίνια του Tony Richardson που γυρίστηκε το 1963. Θυμάμαι ότι ένα βράδυ γύρισα πτώμα από τη δουλειά, άνοιξα την τηλεόραση για να χαζέψω κ έπεσα πάνω στην ταινία που τότε αγνοούσα την ύπαρξή της. Κατάλαβα όμως αμέσως τί έβλεπα όταν άρχισε η σκηνή του δείπνου στο πανδοχείο ( στο βιβλίου είναι τα κεφάλαιο 9-11) . Δεν έχει ξαναγυριστεί από τότε τέτοια ερωτική σκηνή, τόσο παθιασμένη κ τόσο "διεφθαρμένη" που να αφορά στο φαγητό κ εννοείται ότι με στοίχειωσε ολοκληρωτικά. Κατά ένα ενδιαφέροντα, για μένα, τρόπο έτσι ακριβώς δεν την έχω ζήσει ποτέ μέχρι τώρα αλλά αυτά, ποτέ μου δεν τα κυνήγησα μιας κ προκύπτουν από μόνα τους όμως, επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, "τρέφομαι" από τη χαρά των γύρω μου καθώς τη θεωρώ προοίμιο της χαράς που με περιμένει around the corner. Ένας φίλος μου λέει ότι ο έρωτας πρέπει να είναι μια κατάσταση από την οποία να αντλούν χαρά οι εραστές αλλά κ το περιβάλλον τους. Προσυπογράφω. Οπότε, για δείτε την ταινία κ για μενού σας έχω έτοιμους εγώ.

Είναι αδύνατο να φτιάξω ένα "ερωτικό μενού" χωρίς να έχω κάποιο συγκεκριμένο άτομο στο μυαλό μου. Όσες φορές το έχω κάνει, έχει προηγηθεί αρκετή συζήτηση κ κυρίως αρκετή παρατήρηση από μέρους μου των κινήσεων του "στόχου". Τα πιάτα πρέπει να ταιριάζουν με τις κινήσεις κ τον " αέρα" ενός συγκεκριμένου προσώπου αλλιώς ας πάμε να φάμε από τα χέρια κάποιου καλού συναδέλφου. Έκανα κάτι άλλο λοιπόν. Έβαλα τον "Tom Jones" για μια φορά να μπει στην κουζίνα κ να επιχειρήσει να "αυτοσυστηθεί" με τρία πιάτα στο άτομο που θα του κινούσε τον ενδιαφέρον. Στο στήσιμο του μενού ακολούθησα τις συμβουλές των μεγάλων της τέχνης που επισημαίνουν ότι η κατανάλωση κρέατος σ'ενα γεύμα δείχνει οικειότητα ή θρίαμβο. Μακριά από μας κ τα δύο, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία γνωριμίας. Επίσης, περιέλαβα τα αγαπημένα μου υλικά καμωμένα με τις αγαπημένες μου τεχνικές.Λιτό, τεχνικώς μαγκιώρικο κ « μελωδικό». Very me. Κάθε πιάτο συνοδεύεται κ από το κρασί που εγώ θεωρώ το σωστό ενώ το μενού κλείνει με ουίσκυ. Αν κ έχω φύγει πλέον από τα Islays κ εχω εγκατασταθεί μονίμως στη Bourbon County,Kentucky, για το συγκεκριμένο μενού θα έπινα ένα ( ένα, λέμε τώρα...) Glenfiddich, το " θηλυκό" από τα single malt. Δυστυχώς, δυστυχέστατα δεν καπνίζω πλέον, έχω εγκαταλείψει αυτήν την αρχοντική συνήθεια κ μου λείπει η υπέροχη γεύση του καπνού όσο τίποτε αλλά αν κάπνιζα, όλο αυτό το δείπνο θα έκλεινε, αδιαπραγμάτευτα, μ'ενα Davidoff Νο. 4. για να κάνει accord με το επιδόρπιο μιας κ αφήνει επίγευση μπαχαρικών κ βανίλιας κ θα κρατούσα την ωραία Κούβα για κάποιο άλλο μενού.

Το μενού αφιερώνεται στον πολύ καλό μου φίλο, τον Σπύρο μαζί με αυτό το τραγουδάκι επετειακού χαρακτήρα που λέει όσα πρέπει να ειπωθούν για το θέμα " έρωτας" μιας κ είναι από τους λίγους που θα καταλάβουν σε ποιον ανήκει η αγάπη για την οποία τραγουδάει ο καλλιτέχνης...
Ευχαριστώ πολύ τον κ.Πάνο-κόλπο molto grosso- Ζέρβα, ξέρει αυτός γιατί.
Στη φωτογραφία βλέπετε τον μάγειρα της μονάδας που υπηρέτησα με ύφος 100 Tom Jones τραβηγμένη από τον " καλλιτέχνη φωτογραφο" της ίδιας μονάδας...


( Οι Συνταγές δίνονται μόνο σε fellow bloggers κ με e-mail, έχω δώσει ήδη δύο σε φίλους που το ζήτησαν)

*Γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα από εξωτικά φρούτα.*

Αυτό το πιάτο το « βλέπω» μ’ένα Αθήρι από την αγαπημένο μου νησί, τη Σαντορίνη που θα συμπληρώσει τη γλυκιά γεύση των φρουτων κ θα « τυλίξει» τα μπαχαρικά.

*Μπακαλιάρος ποσαρισμένος στο λάδι με ψητές ντομάτες κ μπρόκολο.*

Εδώ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για το κρασί. Μια Μαντινεία του Γιάννη Τσέλεπου, με την πλούσια υφή της κ το φρουτώδες της μπουκέ θα ισορροπήσει τη γήινη γεύση των λαχανικών.

*Ζεστά ροδάκινα τυλιγμένα σε σφολιάτα με παγωτό αμύγδαλο.*

«Διατί να το κρύψωμεν άλλως τε;» . Αυτό το επιδόρπιο είναι η κορύφωση κ δίνουμε τα ρέστα μας. Το θέλω με το λιαστό, αγαπημένο μου γλυκό κρητικό « Τοπλού» αλλά μ’ένα touch θρυμματισμένου πάγου για να « κλείσει» το κάψιμο του παγωτού ενώ η έντονη επίγευση κανέλλας που αφήνει το κρασί, κάνει παιχνίδι με το ροδάκινο.

Τι λέτε; Θα πέσει;

2/12/2006 

Η φυλή των web designer...


Το ξέρετε πως αν πάτε σ'ενα εστιατόριο, πρόθυμοι να πληρώσετε ακόμη κ τον πιο extreme λογαριασμό κ το μαγαζί σας αγνοήσει κ δεν σας σερβίρει χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καν να σας εξηγήσει το λόγο, μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία κ ο ιδιοκτήτης να βρει τον μπελά του;


Γιατί δεν ισχύει το ίδιο κ για τους web designer; Ε ;


Η εικόνα είναι από theme του Word Press που εξεπόνησε κάποιος web designer σε κρίση ειλικρίνειας...


2/10/2006 

Οι άντρες κ η Μαγειρική.

Η λίστα που ξεδιπλωνόταν αναιδώς στην οθόνη του υπολογιστή μου ήταν αρκετή για να κάνει την αυτοπεποίθησή μου κουρέλι: "Δεκαπέντε πράγματα που πρέπει να έχει κάνει ένας αληθινός άντρας μέχρι τα 35 του". Ζήτημα να έχω κάνει δύο από αυτά. Το πρώτο,γιατί είναι η δουλειά μου οπότε δεν πιάνεται, το δεύτερο γιατί είμαι κοινωνικός τύπος και δε χάνω καμία ευκαιρία να γνωρίσω κόσμο. Αφήστε που όταν δέχτηκα την πρόσκληση,νόμιζα ότι είχαμε μαζευτεί για να λύσουμε ομαδικώς sudoku...

Οι φίλες μου έχουν κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να με συνεφέρουν: " Μα, μαγειρεύεις! Οι άντρες που μαγειρεύουν είναι απίστευτα σέξυ.Το λέει και η λίστα! Μάλιστα το έχει τρίτο σε σειρά σπουδαιότητας", επέμενε η μία. " Δεν υπάρχει πιο ωραίο θέαμα από το να βλέπεις έναν άντρα να μαγειρεύει γκουρμέ! Για μένα αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ότι ξέρει να χρησιμοποιεί τα χέρια του!" συμπλήρωνε η άλλη που ενδιαφέρεται αποκλειστικώς για το γκουρμέ μέρος της υπόθεσης... Από περιέργεια ρώτησα αρκετό κόσμο για να πάρω την ίδια απάντηση. Ναι, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες γοητεύονται από τους άντρες που μαγειρεύουν.

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι οι άντρες που ξέρουν να μαγειρεύουν είναι "σέξυ"κ μάλιστα " πιο άντρες" από τους άντρες;

Και δεν το πιστεύουν μόνον αυτές! Γιατι βλέπουμε άντρες καταξιωμένους στον επιχειρηματικό και κοινωνικό χώρο να επισφραγίζουν την επιτυχία τους με το ν'ανοίγουν ένα εστιατόριο ή με το να εκδίδουν ένα βιβλίο μαγειρικής;! Τί είναι αυτό που δίνει σ' ένα από τα πιο σκληρά χειρωνακτικά κ απαξιωτικά-κατά το παρελθόν- επαγγέλματα τέτοια αίγλη;

Πρέπει να είναι η γενικότερη άγνοια περί του τί εστί επαγγελματική κουζίνα, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Οι επαγγελματικές κουζίνες έχουν υπερβολική ζέστη, πολύ αλκοόλ, πολύ βωμολοχία κ πολυ σεξ βέβαια μιας κ κάπου πρέπει να εκτονώσει κανείς την υπερένταση, αλλά όχι του είδους που αρέσει στα κοριτσάκια που χρησιμοποιούν τη λέξη "σέξυ". Κατά την ελληνική αρχαιότητα όπου και γεννήθηκε, το επάγγελμα του μάγειρα θεωρούνταν λίγο λιγότερο απαξιωτικό από αυτό του τραπεζίτη( το τελευταίο το ασκούσαν μόνον οι απελεύθεροι δούλοι). Μάγειρες γίνονταν οι παρίες της κοινωνίας.

Τι το ωραίο βρίσκει κανείς σε αυτό;

Μα τίποτε γιατί δεν είναι αυτό που έχουν στη φαντασία τους. Τα σενάρια συνήθως εκτυλίσσονται σε άψογες οικιακές κουζίνες όπου ο πρίγκηπας, ο οποίος ευωδιάζει after shave από χιλιόμετρα μακριά( κάτι που απαγορεύεται δια ροπάλου στις σοβαρές επαγγελματικές κουζίνες, παρεπιπτώντως), ντυμένος και σιδερωμένος στην τρίχα φτιάχνει σούσι στην καλή του...

Σκέφτηκα λοιπόν πώς αφού εγώ απέχω 13 βήματα από" τον άντρα τον σέξυ, τον άντρα τον σωστό", θα ταν κρίμα κάποιος από εσάς που απέχει πολύ λιγότερα, να μην ακουμπήσει την τελειότητα γιατί δεν θα ξέρει να μαγειρέψει τα βασικά κ αν κρίνω από διάφορα e-mail που παίρνω, αρκετοί θέλουν να μαγειρέψουν για την εορτή του ακατανόμαστου αγίου. Κάνω πλάκα για το " ακατανόμαστου" βέβαια, στις χαρές σας, εγώ μαζί σας.

Έστησα ένα εντυπωσιακό μενού για κάποιον εντελώς άσχετο μάγειρα που έχει στόχο να γοητεύσει. Έχω στο μυαλό μου ένα ήσυχο δείπνο με καλό φαί κ καλή φλερτοειδή συζήτηση. Το συγκεκριμένο μενού δεν το έχω φανταστεί να οδηγεί στο κρεβάτι γιαυτό κ έχω περιλάβει τα συγκεκριμένα πιάτα. Πιστεύω ότι ένα καλό δείπνο, με καλή παρέα κ ευχάριστη συζήτηση αποτελεί μια ολοκληρωμένη ερωτική πράξη κ σε τελευταία ανάλυση με εκνευρίζει να μπλέκονται με το ζόρι όλες οι δουλειές μέσα σε 2 ώρες. Ε, κάποια από όλες δεν θα γίνει καλά.

Δύο πράγματα είναι σκόπιμο να έχετε στο μυαλό σας. Η μαγειρική δεν είναι όπως στη διαφήμιση κ στις ταινίες. Όταν κάποιος μαγειρεύει λερώνεται αρκετά, ιδρώνει κ μυρίζει ολόκληρος σαν τηγανητή πατάτα. Αυτό συμβαίνει κ στους πιο έμπειρους επαγγελματίες. Αν γινόταν να μαγειρεύουμε ντυμένοι στην τρίχα, να ξέρετε ότι εγώ που είμαι ο μεγαλύτερος poser στην πιάτσα θα μαγείρευα φορώντας τα sur mesure πουκαμισάκια από τον Χριστάκη με τα ωραία μου μανικετόκουμπα, μοσχοβολώντας κολώνια κ θα διασκέδαζα αφάνταστα καθώς θα παρατηρούσα με την άκρη του ματιού μου την προσκεκλημένη μου να ψάχνει το σαγόνι της στο πάτωμα όταν θα έβλεπε πώς χειρίζομαι το μαχαίρι. Δεν γίνεται όμως, τί να κάνουμε. Το δεύτερο που δεν ξεχνάμε είναι ότι μάγειρες δεν γινόμαστε σε μια μέρα, οπότε αν κάτι δεν πάει καλά ξαναπροσπαθούμε.

Μια καλή λύση για έναν εντελώς αρχάριο μάγειρα είναι το φοντύ αλλά πιο εντυπωσιακό είναι το παρακάτω πανεύκολο μενού.Το μενού είναι κ μαζεμένο στα λιπαρά μιας κ οι περισσότερες γυναίκες κάνουν δίαιτα κ θα σας το πουν κιόλας ενώ κανονικά κάτι τέτοιο δεν λέγεται ποτέ. Προσωπικά το θεωρώ χωριατιά. Όσες μιλούν στο τραπέζι για δίαιτα, στη συνέχεια θα σας πουν ότι " είναι αδύνατον στις μέρες μας να βρεις καλή οικιακή βοηθό" παρατηρείστε το, να δείτε ότι έχω δίκιο. Αυτές να τις κερνάτε πίτσα.

Το μενού του άσχετου μάγειρα.

* Ντοματάκια cherry γεμισμένα με κατσικίσιο τυρί.
* Πράσινη σαλάτα
* Ρολλάκια από μοσχαρίσια σνίτσελ.
* Επιδόρπιο από πορτοκάλι.


* Ντοματάκια cherry γεμισμένα με κατσικίσιο τυρί.

10 ντοματάκια cherry.
100 gr μαλακό κατσικίσιο τυρί.
1 κουταλιά της σούπας (κ.σ) λιαστή ντομάτα αλλά από αυτήν που την πουλάνε σε βαζάκι με λάδι, όχι χύμα.
1 κουταλάκι του τσαγιού (κ.τ.) κουκουνάρι καβουρντισμένο κ χοντροκομμένο.
1/2 κ.τ. σχινόπρασσο ή chives ( υπάρχει σε όλα τα μπακάλικα των σούπερ μάρκετ κ πωλείται σε γλαστράκι).
1/2 κ.τ μαιντανός
Αλάτι κ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Χαράσουμε το κάθε ντοματάκι, στο κάτω μέρος μ'ενα αβαθές Χ. Τις βουτάμε σε νερό που βράζει ( κοχλάζει) για 15 δευτερόλεπτα. Ξεφλουδίστε τις κ κόψτε το πάνω μέρος τους κ στις συνέχεις αδείαστε τις προσεκτικά μ'ενα μικρό κουταλάκι ( αυτό που έχετε για να ανακατεύετε τον εσπρέσσο).

Σ'ενα μπωλ, ανακατέψτε το τυρί με τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες,το καβουρντισμένο κουκουνάρι, το chives κ το μαιντανό. Αλατοπιπερώστε.
Γεμίζετε κάθε ντοματάκι με το μείγμα αυτό κ τα βάζετε στο ψυγείο από όπου τα βγάζετε 15 λεπτά πριν την ώρα του φαγητού!

Tip: Στη μαγειρική, καβουρντίζουμε όλους του καρπούς που χρησιμοποιούμε. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Στρώνετε ένα ταψάκι με χαρτί για ψήσιμο ( υπάρχει στο σούπερ μάρκετ), απλώνετε τους καρπούς κ τους ψήνετε για 10 λεπτά στους 180 σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

* Πράσινη σαλάτα.
Θέλετε συνταγή για μια πράσινη σαλάτα;!!

* Ρολλάκια από Μοσχαρίσιο σνίτσελ.

4 μεγάλα μοσχαρίσια σνίτσελ
200 γρ. τυρί φέτα.
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο.
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό.
1 ποτήρι άσπρο κρασί.
1/2 φλυτζ. λάδι
αλάτι-πιπέρι.

Σ'ένα μπωλ λιώνουμε τη φέτα μ'ενα πηρούνι, προσθέτουμε το σκόρδο κ το μαιντανό κ την πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια λεία κ ομοιογενής ζύμη.
Στρώνουμε τα σνίτσελ στον πάγκο της κουζίνας κ μοιράζουμε το μείγμα της φέτας μ'ενα κουτάλι, απλώνοντάς το ελαφρά στο καθένα από αυτά. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολλό κ το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, 2 για κάθε ρολλό είναι αρκετές. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι κ τσιγαρίζουμε προσεκτικά κ με τη βοήθεια 2 πηρουνιών τα ρολλάκια. Το τσιγάρισμα είναι ελαφρύ κ δεν πρέπει να διαρκέσει παραπάνω από τρία λεπτά. Σβύνουμε με το κρασί, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας κ κατεβάζουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για μισή τουλάχιστον ώρα, γυρίζοντας τα τουλάχιστον 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. ¨Οταν είναι έτοιμα κ αφού κρυώσουν εντελώς τα κοβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Κάθε ρολλό μπορεί να κοπεί σε τουλάχιστον 3 μικρότερα ρολλάκια. Βγάζουμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες ( εγώ τις αφήνω) κ σερβίρουμε με τη σαλάτα γιατί κάνουμε δίαιτα...

Καλή επιτυχία!




2/08/2006 

Η Χρονιά του Σκύλου.

Προ ημερών, με τα χίονια, εκεί που είχα χτυπήσει φρίκη, αποφάσισα να ξεσκονίσω τα βιβλία μου κ κρεμασμένος πάνω στη σκάλα, βρέθηκα να ξεφυλλίζω τα "Ταξίδια στην Ελλάδα" του Κώστα Ουράνη, ένα βιβλίο που είχα αγοράσει ως μαθητής του Γυμνασίου γιατί κάποιος υπάλληλος στην "Εστία" που με είχε δει μικρό κ αλαφιασμένο μέσα στα τόσα βιβλία, με συμβούλεψε να το πάρω, γιατί θα με βοηθούσε, λέει, να βελτιωθώ στο μάθημα της Έκθεσης. Μάλλον έψαχνε έναν εύσχημο τρόπο για να με κάνει να αφήσω από τα χέρια μου, χωρίς να πονηρευτώ, τη "Μεγάλη Χίμαιρα" που θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι ήθελα να αγοράσω . Τότε, το βιβλίο του Ουράνη μου είχε φανεί απίστευτη βλακεία αλλά προ ημερών το ξαναδιάβασα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση αλλά και νοσταλγία. Ένα από τα πολύ ωραία κείμενα που περιλαμβάνει το βιβλίο αυτό, έχει τον τίτλο " Γάτες κ Σκύλοι". Το κείμενο το συνέταξε ο Ουράνης σε απάντηση ενός άρθρου που είχε γράψει η μεγάλη Ελένη Βλάχου με τον ίδιο τίτλο στο οποίο ο πρώτος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τα σκυλιά...

Πάντα μου φαινόταν μυστήρια αυτή η διάκριση γιατί όσον αφορά στα τετράποδα ζώα δεν έχω κανένα δίλημμα για το ποιο είδος αγαπώ περισσότερο. Τα λατρεύω όλα. Από το κατάδικό μου κατσίκι που είχα πολύ μικρός κ για χατήρι του έμαθα να κοιμάμαι κάτω από τα δέντρα, πάνω στο ζεστό χώμα της πολυαγαπημένης μου πατρίδας, αφου δεν με άφηναν να πάρω το κατσίκι στο κρεβάτι, το γάτο Νίνο, τον πρώτο γάτο που απέκτησα, για τον οποίο μια φίλη που είχα τότε έλεγε ότι ήταν "αδελφή" επειδή του άρεσε η κλασική μουσική κ δη το πιάνο, μέχρι τις τρεις τελευταίες μου γάτες την Τιτίκα, το Κοκκινάκι κ την υπέροχη Σούζυ( τις οποίες μπορείτε να θαυμάστε στη φωτο, ενώ πάνω στην οθόνη το Κοκκινάκι μυείται στη διαδικτυακή επικοινωνία). Από ένα μοσχάρι που είχαμε στην Τρίπολη κ που το είχα βαφτίσει Τάκη, τον μακαρίτη σκύλο μου τον Ταρζάν ( ψηφιακή φωτό του οποίου αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να βρω), που ήταν ενα από τα πιο έξυπνα πλάσματα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου ο οποίος ήταν μακράν πιο έξυπνος από τους περισσότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, μέχρι το σκύλο που έχω σήμερα, τη λατρεμένη μου Νταίζη, όλα τα τετράποδα της ζωής μου, υπήρξαν εξίσου σημαντικά με τους ανθρώπους που γνώρισα.


Βέβαια, για να μην κρύβομαι, είμαι κλασική περίπτωση dog person κ όπως πληροφορήθηκα από την αγαπητή μας snowflake, φέτος σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο είναι "Η Χρονιά του Σκύλου" κ τυχαίνει να είμαι κ σκύλος στο ωροσκόπιο αυτό αλλά κ σκύλος στο στυλ γενικώς. Πιστός που τρελλαίνεται για την αλητεία μόνο κ μόνο για να μπορεί να γυρίσει κ να κουνήσει την ουρά του με λατρεία στα αγαπημένα του πρόσωπα. Επίσης είμαι εξίσου λιχούδης, φαγάς, αγελαίος κ αγοραίος κ το καλύτερό μου μετά απο το να δουλεύω (γιατί κακά τα ψέμματα, μου αρέσει πολύ η δουλειά) είναι να κάθομαι κάτω απο την ήλιο με τους κολλητούς μου λέγοντας απίστευτες τρίχες. Αυτά δεν τα λέει βέβαια το κινέζικο. Αυτό αρκείται απλά να υπογραμμίσει ότι είμαι πιστός κ ότι ψάχνω για μια τίγρη σύντροφο. Κορίτσια μην με αφήνετε να περιμένω τέτοιο κελεπούρι!

Θα χρειαζόμουν 10 μπλογκ για να διηγηθώ τις ιστορίες από τις σχέσεις μου με τα τετράποδα αλλά όπως συμβαίνει με όλους όσους συμβιώνουν με ζώα, ισχύει η αραβική παροιμία ότι "η πρώτη αγάπη, είναι κ η τελευταία".Το όνομα αυτής, Νταίζη γιατί έτσι το θέλησε ο φίλος μου ο Βασίλης. Υιοθετήθηκε πριν από ενάμισι χρόνο από τον Φιλοζωικό Σύλλογο της Αγίας Παρασκευής, μέλη του οποίου είχαν βρει αυτό το υπέροχο κ ανεξίκακο σκυλάκι δαρμένο κ σακατεμένο, παρατημένο στο δάσος δίπλα στο αμερικάνικο κολλέγιο. Δεν θα σας πω πώς βρέθηκε στο δρόμο μου, δεν θα σας πω ότι πήγαινα να υιοθετήσω ένα άλλο σκυλί όταν η Νταίζη με είδε, σηκώθηκε μέσα στα μαύρα της τα χάλια κ ήρθε στα σύρματα του κλουβιού να τη χαιδέψω.Ούτε πως όταν ο κτηνίατρος, με τον οποίο είχα συζητήσει πολύ, είδε ότι την κοίταζα σκεφτικός, μου χτύπησε φιλικά την πλάτη λέγοντάς μου : " Αυτό το σκυλί να πάρεις, αυτό είναι για σένα". Τότε είχα γελάσει από μέσα μου γιατί σκέφτηκα ότι η τότε κατάστασή μου ήταν εμφανής μέχρι κ στους κτηνίατρους... Δεν έχουν όμως σημασία όλα αυτά.


Σημασία έχει πως δυο "δαρμένοι" βρέθηκαν να συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι κ από τον προηγούμενο σκύλο, τον "Αινστάιν" Ταρζάν, ο οποίος μέχρι κ που έφτυνε θορυβωδώς στο πάτωμα ό,τι πίστευε ότι δεν είχα μαγειρέψει καλά, γρυλλίζοντας κ δείχνοντάς μου θυμωμένος τα δόντια του (συνήθως είχε δίκιο στην εκτίμησή του) κ ο οποίος μια φορά με είχε δαγκώσει άσχημα γιατί απλά του είπα : "Αγόρι μου είσαι ΠΟΛΥ μαλάκας", βρέθηκα με αυτό το γλυκό πλασματάκι που φοβόταν κ τη σκιά του κ το μόνο που ήθελε ήταν συνεχώς αγκαλιές κ χάδια. Η Νταίζη συνήλθε με αρκετό αγώνα κ με τη συμπαράσταση των φίλων μου που μάλλον είχαν καταλάβει τί παιζόταν στην προσπάθεια που κατέβαλα με τη Νταίζη κ το είχαν ρίξει κ αυτοί μαζί μου " στην τρελλή" κυρίως όμως, όλα έγιναν χάρις στη βοήθεια του φίλου μου του Mark που είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire κ ο οποίος με προμήθευσε με κάθε λογής βιβλία κ άρθρα, με κορυφαίο το "Don't shoot the dog".

Αν η Νταίζη ήταν τραγούδι, τότε σίγουρα θα ήταν το " Annie's Song" του John Denver που ακούω στο ραδιόφωνο καθώς γράφω αυτές τις γραμμές. " Υou fill up my senses, like a night in the forest..."


Εδώ κ καιρό, είχα εντοπίσει στο διαδίκτυο, κάποιες συνταγές για φαγητά για σκύλους αλλά ήμουν λίγο σκεπτικιστής. Την προηγούμενη εβδομάδα που είχα περάσει από τον κτηνίατρο, του έδειξα κάποιες από αυτές με τις δικές μου διορθώσεις κ τις βρήκε οκ. Το Σαββατοκύριακο δοκίμασα μια ολόκληρη σειρά από αυτές κ τώρα θα δώσω αυτές που βρήκα πιο πετυχημένες απ'όλες. Στο στήσιμο των συνταγών, πέρα από τις αρχές που διέπουν τη σωστή διατροφή ενός σκύλου έλαβα υπόψη το χρόνο προετοιμασίας κ το πολύ χαμηλό κόστος των υλικών. Όλα είναι υπολογισμένα στην τρίχα κ δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τις φτιάξετε για τα σκυλάκια σας!

1. Τυρομπισκότα.

2 φλυτζ. αλεύρι
1 1/2 φλυτζ τριμμένο τυρί ( από αυτά που έχετε στο ψυγείο κ βαριέστε να πετάξετε, δεν σας ξέρω νομίζετε...)
1/2 κ.τ. σκόρδο σε σκόνη.
1/2 φλυτζ λάδι ( εγώ έβαλα ελαιόλαδο αλλά κατάγομαι απο περιοχή που το λάδι ρέει κ το ηλιέλαιο είναι μια χαρά)
4 κ.σ νερό.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη από το σκόρδο, το λάδι κ το τυρί προσθετοντας όσο από το νερό χρειάζεται ώστε να αποκτήσουμε μια σφικτή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σ'ενα φύλλο αρκετά παχύ, τουλάχιστον 5 εκατ. ( δεν έχει μαγιά, δεν θα φουσκώσει!) Κόβουμε σε σχήμα κόκαλου κ ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 C. Σας προειδοποιώ: θα θελήσετε να μασουλήσετε, δήθεν από περιέργεια. Θα καταλήξετε να τα φάτε όλα....

2. Λιχουδιά από συκώτι.
(αυτό μπορεί να σας φανεί αηδιαστικό κ μπελαλίδικο. Είναι όμως η ιδέα σας.)
100γρ συκωτάκια πουλιών. Το πιο φτηνό πράγμα που μπορεί να αγοράσει κάποιος στην κεντρική αγορά της Αθήνας.
1 1/2 φλυτζ. δημητρικά ( στο σούπερ μάρκετ για κουάκερ!)
2 κ.σ Μολάσσα
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη.

Ζεματίζουμε το συκώτι σε καυτό νερό. Ανακατεύουμε στο μπλέντερ όλα τα υγρά υλικά μαζί κ στη συνέχεια προσθέτουμε τα δημητριακά κ το σκόρδο. Ανακατεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το απλώνουμε προσεκτικά σ'ενα ταψί κ ψήνουμε για κανένα μισάωρο στους 180. Το βγάζουμε από το φούρνο κ πριν κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε μικρές μπουκιές, τις οποίες φυλάμε στο ψυγείο.

3. Μπουκιές με γεύση κρέατος.

3/4 φλυτζ. ζωμό κρέατος.
1/2 φλυτζ. γάλα σε σκόνη.
1 αυγό.
1/3 φλυτζ. μαργαρίνη.
1/2 κ.γ. αλάτι
3 φλυτζ. αλεύρι.

Σένα μεγάλο μπωλ περιχύνουμε τη μαργαρίνη με αρκετά ζεστό νερό ( έτσι φτιάχνουν στη Μάνη τα λαδόψωμα) κ μέσα σε αυτό το νερό ανακατεύουμε μ'ενα ξύλινο κουτάλι το αλεύρι.Προσθέτουμε σιγά-σιγά κ τα υπόλοιπα υλικά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι για να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 5 εκατ. τουλάχιστον κ κόβουμε σε σχήμα κόκαλου.Τοποθετούμε τα κομμάτια σε βουτυρωμένο ταψί κ ψήνουμε στους 180 για 50 περίπου λεπτά.





2/07/2006 

Ταρζανιές...


Κάποια στιγμή στη διάρκεια της μέρας θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε τα αρχεία από το blogger, σε word press. Αν χαθούν σχόλια θα οφείλεται στη μετακόμιση κ όχι σε μια αναζωπύρωση των... γνωστών σε όλους δημοκρατικών μου αισθημάτων...

Οι φήμες ότι το επόμενο στάδιο είναι να ιδρύσω συγκρότημα Black Metal καταγγέλονται ως ανυπόστατες.

2/04/2006 

Τα haiku της Βαρβακείου...

Μ'ενα παγωτό.
Για τη λάμψη τραγουδώ
Ναι,της helion.
*
'Ενα υλικό.
Λείπει από το γλυκό.
Φεγγαρόσκονη.

Όχι δεν μου σάλεψε, απλά η κυρία Helion μου ζήτησε προχθές να της γράψω ένα haiku με μια άνεση που...τί να πω; Λες κ έλεγε "Πιάσε ,χρυσό μου, μια medium rare". Κόντεψα να μείνω όταν διάβασα το αίτημα στο blog της, είπα όμως να προσπαθήσω για να μην λέει ότι οι μαγείροι είναι ντιπ για ντιπ άξεστοι, όλο λίγδα, μπουζούκια, ουίσκι κ γκόμενες. Αν τυχόν όμως μάθουν στα μαγέρικα ότι έφτασα στο σημείο να γράψω στίχους για γυναίκα έστω κ μαγειρικού περιεχομένου, θα μου τα κρεμάσουν τα κουδούνια,να το ξέρετε helion. Γιαυτό για ξεκάρφωμα, να κ η συνταγή για το παγωτό της Helion. Μπορεί στα haiku να μην είμαστε Κουκουζέλης αλλά σε ο,τιδήποτε βγάζει φλόγες και καίει, αγαπητή μου κυρία, μάστορα σαν κ μένα δύσκολα θα βρείτε στην πιάτσα μιας φτιάχνω παγωτά ακριβώς γιαυτό: γιατί " καίνε με τον τρόπο που καίει ο πάγος".

Ένα παγωτό για τη Helion δεν θα μπορούσε να είναι κάτι απλό κ επίπεδο. Είναι μεν απλό στην παρασκευή αλλά λίγο απαιτητικό στα υλικά. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι κομψότατο.Η συνταγή στα παγωτά μου πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα.

Το παγωτό της Helion
(παγωτό κάστανο)
Υλικά.

2 1/2 φλυτζ. γάλα πλήρες.
1/2 φλυτζ. γλυκό πουρέ από κάστανα αρωματισμένο με βανίλια
θα το βρείτε στα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ ( τα ΑΒ το έχουν)
ως Crème de Marrons)
1/2 φλυτζ. λεπτή ζάχαρη
6 κρόκοι από μεγάλα αυγά.
1/2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος (36%)
1 φλυτζ.χοντροκομμένα μαρον γλασέ.

Εκτέλεση.

1. Σε μια μέτρια, βαριά κατσαρόλα κ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε απαλά το γάλα με τον πουρέ του κάστανου κ 1/4 του φλυτζ. ζάχαρη, μέχρις ότου το μείγμα αρχίζει να βράζει κ διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Σηκώνουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά.

2. Στο μεταξύ, σ'ενα μέτριο μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι ν' ασπρίσει. Τυλίγουμε σφιχτά τη βάση του μπωλ με μια υγρή πετσέτα ώστε να μην χρειάζεται να το κρατάμε κ να έχουμε ελεύθερα κ τα δυο μας χέρια. Ανακατεύοντας το μείγμα των αυγών συνεχώς κ με προσοχή ώστε να "πάει" παντού, ρίχνουμε μια πολύ μικρή ποσότητα απο το ζεστό μείγμα του γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο.

3.Έχουμε έτοιμο πάνω σ'ενα μπωλ, ένα καθαρό λεπτό σουρωτήρι. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για το μείγμα του γάλακτος αλλά δεν την σκουπίζουμε.Έχω ξαναγράψει ότι αυτό είναι το κόλπο για να μην κολλάνε στο ψήσιμο οι κρέμες. Μεταφέρουμε την κρέμα μας στην κατσαρόλα κ σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς την συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Η κρέμα αυτή "πιάνει" αμέσως κ υπάρχει ο κίνδυνος να αποκτήσει μια δυσάρεστη οσμή γιαυτό κ ανακατεύουμε συνεχώς μέχρις ότου πήξει τόσο όσο να καλύπτει το ξύλινο κουτάλι όταν το βγάζουμε απο το μείγμα ( σημειώστε ότι αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από 10' η κρέμα πρέπει να έχει πήξει). Σηκώνουμε από τη φωτιά κ αμέσως περνάμε την κρέμα από το σουρωτήρι.Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κ ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια πλαστική μεμβράνη στην οποία ανοίγουμε μικρές τρύπες για να φεύγει ο ατμός κ μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες, εγώ την αφήνω για ένα βράδυ.

4. Μεταφέρουμε την κρέμα στην παγωτομηχανή κ προχωρούμε σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας της μηχανής. 5 λεπτά πριν το παγωτό να είναι έτοιμο, ρίχνουμε στην κρέμα τα μαρόν γλασέ. Έτοιμο.

Το παγωτό κρατάει άνετα για 5 μέρες στην κατάψυξη αν κ δεν νομίζω να μείνει περισσότερο από μία μέρα μιας κ είναι πολύ καλό!






2/03/2006 

"Η Τρελλή Πάπια"-- Κριτική εστιατορίου.

Θα’λεγε κανείς ότι μετά τον τριήμερο εγκλεισμό λόγω χιονιού ( το προηγούμενο σαββατοκύριακο) θα ήμουν πρόθυμος να κάνω τα πάντα αρκεί να είναι «κάπου έξω». Να κάνω τα πάντα, ίσως. Να φάω όμως τα πάντα, ούτε για αστείο γιατί ένα κακό δείπνο σ’ ένα εστιατόριο με κακό σέρβις, θα με αποτελείωνε. Με κάποιον πολύ μικρό δισταγμό λοιπόν αφέθηκα στα χέρια της αγαπητής μου Μάτζικας κ της ωραίας της κολλητής φίλης για να με πάνε σ’ένα από τα αγαπημένα τους εστιατόρια για φαγητό. Δεν με ανησυχούσε τόσο το ενδεχόμενο να μην μου αρέσει το φαγητό όσο το να πρέπει να το πω στις κυρίες μετά.

Η περιοχή του Γκαζιού δεν μου είναι ιδιαίτερα οικεία. Με απωθούν τα μοδάτα μέρη στα οποία μαζεύεται η πιτσιρικαρία κ πίνει μπόμπες καθώς κ τα δηθεν εστιατόρια με θαμώνες μεσήλικες nouveau riche που σβύνουν το τσιγάρο στο πιάτο μέσα στ’αποφάγια.

« Η Τρελλή Πάπια» είναι ένα casual εστιατόριο στην περιοχή του Γκαζιού, με μια μάλλον μικρή σάλα στην οποία όμως τα τραπέζια είναι εντίμως κατανεμημένα. Καθίσαμε στο βάθος της σάλας, δεξιά κ διάλεξα μια θέση από την οποία θα μπορούσα να ρίχνω κλεφτές ματιές στην κουζίνα, μέσα από το πάσο. Μπορεί να ήμουν επηρρεασμένος από το σύντομο briefing που μου έκανε η Μάτζικα για το χώρο, τον ιδιοκτήτη κ την ιστορία του αλλά πιστεύω ότι είναι εμφανές ότι η διακόσμηση είναι σύμφωνη με αυτό που εγώ ονομάζω gay αισθητική. Μέχρι κ η μουσική που αγκάλιαζε το χώρο στη σωστή ένταση( συγχαρητήρια γιαυτό είναι πολύ σημαντικό) μου θύμισε τη μουσική που παίζει στο μπλογκ ο αγαπητός μας Greek Gay Lolita.

Επί τη εμφανίσει μας, ο αντικειμενικά ωραίος Μανώλης ( ψηλός, ευάερος, ευήλιος,όλο βουντού του κάνω από εκείνο το βράδυ…) έσπευσε να μας καλωσορίσει. Αισθάνθηκα άνετα με τη συγκρατημένη του εγκαρδιότητα, καθώς οι πολλές διαχυτικότητες από αγνώστους με κουμπώνουν κ αμέσως, προσμέτρησα στα υπέρ του ότι κρατούσε το πρωτόκολλο αυστηρώς χωρίς όμως κ να παριστάνει τον Άγγλο μπάτλερ. Ίσαμε που είχαμε καθίσει όταν κατέφτασε η ψυχή του καταστήματος, μάγειρας κ ο ίδιος, ο Βέρνερ ντε Μπειζερέ, με τρία ποτήρια spumante στο χέρι ενώ στο καπάκι ήρθαν κ τα antipasti, μια πιατελίτσα με αλλαντικά. Αν κ έχω μια μικρή διαφωνία για το πάντρεμα spumante-αλλαντικών κ για το σερβίρισμα αλλαντικού πριν από το φαγητό γενικώς ( αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη γεύση κύριοι, μην υπονομεύετε τα ίδια σας τα πιάτα!) κατάλαβα ότι δεν είχαμε να κάνουμε με "μπακάλη καραβοκύρη" κ εκείνη ήταν ακριβώς η στιγμή που χαλάρωσα κ ένιωσα φιλοξενούμενος κ όχι πελάτης στο κατάστημα. Μεγάλη επιτυχία αυτό! Σημαίνει πως ακόμη κ το φαγητό να μην ήταν τέλειο, θα περνούσαμε όμορφα.

Ανοίγοντας τον κατάλογο κατάλαβα ότι θα τρώγαμε κ καλά καθώς ο κατάλογος έδειχνε την ύπαρξη "βαρβάτης" επαγγελματικής κουζίνας. Δεν είχαμε δηλαδή τις εξοργιστικές παραλλαγές πάνω σε δύο βασικά υλικά ( τέτοια κουζίνα κάνουν κ στα MacDonalds παιδιά…) με πέντε σάλτσες, 1 φιλετάκι, γαριδούλες, ρόκα-παρμεζάνα κ έξω από την πόρτα. Όχι. Η κουζίνα της « Τρελλής Πάπιας» βγάζει μια σοβαρή ποικιλία από πιάτα που καλύπτουν τη γαλλική κ τη μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στην τοπική ελληνική κ ιταλική. Στα υπέρ του καταλόγου προσμέτρησα τη λιτή καταγραφή των πιάτων χωρίς τις γελοίες ποιητικές περιγραφές. Ξέχασα να ρωτήσω τις κυρίες αν οι κατάλογοί τους είχαν δίπλα στα πιάτα τις τιμές. Θα με ευχαριστούσε πολύ αν υπήρχαν τυπωμένες δύο σειρές καταλόγων.Είναι οι μικρές λεπτομέρεις που κάνουν το chic να ξεχωρίζει από το...sic. Ας μας διαφωτίσει η Μάτζικα ως προς αυτό.

Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με ρόκα κ ποσαρισμένο αχλάδι κ σπόρους ροδιού, περιχυμένη με ένα πολύ ελαφρύ dressing από blue cheese ( το οποίο πολύ σωστά ήταν το μοναδικό άρτυμα--δηλαδή η σαλάτα δεν είχε άλλο αλάτι) κ ήταν ελάχιστα πασπαλισμένη με κανέλλα. Για τη σαλάτα, ας πω απλώς ότι υποκλίνομαι στον σεφ κ ότι την εισαγάγω πάραυτα στο ρεπερτόριό μου, μονο που δεν μπορώ να επιδείξω ανάλογη αίσθηση του χιούμορ προσθέτοντας κανέλλα. Εγώ δεν θα το κάνω αλλά θεωρώ τολμηρό τον σεφ που το έκανε γιατί η κανέλλα ήταν απόλυτα σχετική με το όλο πιάτο κ έδειχνε άποψη. Στον σεφ αρέσουν οι " στρογγυλές γεύσεις" δηλαδή κάθε γεύση να ζευγαρώνει με μια άλλη αντίθετη. Κάποτε πρέπει να γράψω για τα index των γεύσεων κ το περιφημο "Fabulous 5".

Ενδιαφέροντα βρήκα κ τα ρολάκια μορταδέλας σερβιρισμένα σ'ενα στρώμα ρόκας περιχυμένα με μια ελάχιστα όξινη βινεγκρέτ κ με έκαναν να σκεφτώ πώς ένας γνώστης της κουζίνας, μπορεί να βγάλει από την κουζίνα του πολύ όμορφα και εμπορικά πιάτα.

Η Μάτζικα για κύριο διάλεξε ριζότο με σπανάκι ( δηλαδή σπανακόρυζο), η φίλη ( που πρέπει να της βρούμε επιτέλους ένα ψευδώνυμο για να συνεννοούμαστε) διάλεξε παπαρδέλες με γαρίδες scampi κ η αφεντιά μου, κανάκεψε τον εαυτό του μ'ενα πιάτο της γαλλικής κουζίνας, ταλιατέλες με φουα-γκρα κ σάλτσα μαδέρα. "Μα οι ταλιατέλες γαλλικές; " Σιγά-σιγά! Θα τα εξηγήσω όλα!

Το ριζότο ήταν πολύ καλό, κρεμώδες ( όπως αρέσει σε μένα τουλάχιστον, σε άλλους αρέσει σπυρωτό ) κ ως όφειλε, αρκετά λεμονάτο.Οι παπαρδέλες με τις γαρίδες ήταν αρκετά αρωματικές κ πολύ σωστά βρασμένες. Το δικό μου πιάτο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον μιας κ ως σύλληψη, βασιζόταν σ'ενα από τα πιο γνωστά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, το φιλέτο Ροσίνι. Οι έντονες οσμές κ γεύσεις μου αρέσουν πολύ, όμως το συκώτι, κάθε είδους συκώτι πιστεύω πως πρέπει να μαρινάρεται. Μια εύκολη κ ταιριαστή μαρινάδα για το συκώτι, είναι το ουίσκι. Το συκώτι της πάπιας στο κατά τα άλλα άψογο πιάτο ήταν too much ακόμη κ για μένα που έχω ξεχειλωμένες αντοχές στις έντονες-γήινες οσμές. Βέβαια, η ποσότητα ήταν πραγματικά μεγάλη κ εγώ δεν τσιμπάω σαν πουλάκι, το τρώω όλο το φαγητό μου! Το πιάτο είναι " δύσκολο" αλλά αν πάτε στην " Τρελλή Πάπια" το συνιστώ απερίφραστα. Ανακεφαλαιώντας, τα κύρια πιάτα που ήρθαν στο τραπέζι μας ήταν εμπνευσμένα, τολμηρά χωρίς υπερβολές, βγαλμένα από τα χέρια ενός " αισθησιακού" μάγειρα που "το άθλημα" το κατέχει καλά.

Μετά από το υπέροχο αυτό πιάτο ένιωσα την ανάγκη να "ξεπλύνω" το στόμα μου μ'ενα ουίσκυ--τρανή απόδειξη ότι είχα ευχαριστηθεί το φαγητό- ενώ οι κυρίες προχώρησαν στα γλυκά. Μαρέγγες με κρέμα κ σάλτσα από φρούτα του δάσους κ μία tarte tatin. Οι μαρέγγες ήταν οκ, ή τάρτα όμως ήταν ά-ψο-γη, η κουζίνα το ήξερε κ μας την προσέφερε με υπερηφάνεια κ μου αρέσει πολύ όταν οι κουζίνες ξέρουν ότι έχουν πετύχει κάποια πιάτα κ επιμένουν να τα δοκιμάσεις.

Η " Τρελλή Πάπια" είναι ένα εστιατόριο στο οποίο θα ξαναπάω σίγουρα.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα κολακευμένος που η κυρία Μάτζικα ντε Σπελ με αποκαλεί " Μέγα Μάγιστρο" της μαγειρικής γιατί μέχρι σήμερα κ στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έχω γνωρίσει άλλον οικιακό μάγειρα με τόσο βαθιές γνώσεις για την κουζίνα κ τόσο συγκεκριμένη άποψη στο τί συνιστά καλή μαγειρική κ τί όχι. Τελος, αν κ δεν είμαι φετιχιστής ( δηλαδή πέρα από τα 50 βασικά φετίχ δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο...) δηλώνω ότι έχω πάθει το απόλυτο σοκ από τη συλλογή των παπουτσιών της.

Ένα κορίτσι που φοράει τέτοια παπούτσια δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει να τρώει...

Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates