1/30/2006 

Η ΟΤΕΝet εορτάζει το έτος Μότζαρτ!

Μπράβο στην ΟΤΕΝΕΤ! Συμμετέχει με λαμπρό τρόπο στους εορτασμούς για το Έτος Μότζαρτ. Τηλεφωνείς στο HelpDesk του ADSL για να ρωτήσεις γιατί κόβεται η σύνδεση κάθε τρεις κ λίγο, σε βάζει στην αναμονή κ για 37 συνεχόμενα λεπτά ( χρονομετρημένα πριν από λίγο) ακους τη " Μικρή Νυχτερινή Μουσική"...

Άσχετο. Περιμένοντας στη γραμμή, είδα σήμερα για πρώτη φορά την Ελεoνόρα Μελέτη του " Πρωινού Καφέ". Τί γκομενάρα είναι αυτή! Τί σώμα! Αφού λέω να αρχίσω να μου αρέσουν οι ξανθές. Την ξέρει κανείς; Ο Art Attack που είναι βουτηγμένος στην καλλιτεχνία μήπως; Ας της πει κάποιος ότι ο σούπερ-ντούπερ-σέξυ μάγειρας την ψάχνει για να της μαγειρέψει... Επειγόντως!

Επι τη ευκαιρία, να δηλώσω συγκλονισμένος από την εκλογή του Γιωργάκη Papandreou στην Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σύμφωνα με τα σοσιαλιστικά έθιμα ( ένας υποψήφιος κλπ). Με καλύπτει δε απόλυτα το σχόλιο της Ελένης σε αυτό το μπλογκ.

1/25/2006 

Θα σπάσω κούπες για τα λόγια που'πες...

Γεια σου αδελφέ μου Πολύβιε...

Θέλω να πέσω για ύπνο κ όταν σηκωθώ να έχει έρθει Ιούλιος κ να ξυπνήσω από τη ζέστη, μούσκεμα στον ιδρώτα. Να σηκωθώ από το κρεβάτι κ να μπω κατευθείαν κάτω από το νερό κ μετά, χωρίς να σκουπιστώ καν να φορέσω τα ρούχα μου--ποια ρούχα δηλαδή τζην κ άσπρο λινό πουκάμισο --κ με το νερό να στάζει από τα μαλλιά μου να κινήσω για το Κέντρο της πόλης.

Να περάσω από τη Βεατρίκη στο Κολωνάκι για καφέ γιατί κάθε φορά που με βλέπει με βρίσκει κ ομορφότερο, να με αρχίσει στο δούλεμα η Ντόρα που είναι η τελευταία Grande Dame των Αθηνών " Τί έγινε μάγειρα; Που λες, έφαγα ένα πιάτο προχθές από τον σεφ της κυρίας Κατακουζηνού ( όπου Κατακουζηνού μια επώνυμη κυρία της Αθήνας) κ σε θυμήθηκα κ είπα ότι αυτό το παιδί, είναι πολύ μπροστά τελικά..."

Μετά να κατηφορίσω την Πανεπιστημίου, να στρίψω αριστερα στη Στοά Αρσακείου κ μετά τσιφ για την Κεντρική Αγορά. Στο μεταξύ τα νερά από τα ρούχα μου θα έχουν αντικατασταθεί από ιδρώτα αλλά θα είμαι ευτυχισμένος κ θα αισθάνομαι ζωντανός επειδή η ζέστη θα τσουρουφλίζει το ασπρουλιάρικο δέρμα μου( γιαυτό μου αρέσουν οι μελαγχροινές κορίτσια, κάνουν contrast με το δέρμα μου) κ θα σκέφτομαι θάλασσες, νησιά κ ουζοποσίες με τους κολλητούς. Μην νομίζετε. Όταν πάω στα νησιά νοσταλγώ την Κεντρική Αγορά...

Στην αγορά στάση για συζήτηση. Προσπαθώ να αγνοώ τη μυρωδιά του κρέατος. Λέμε δυο μαλακίες αλλά δεν αντέχω την αποφορά. Φεύγω . Στρίβω την Αθηνάς αριστερά κ περπατώ μέχρι το Μοναστηράκι. Κοντοσκέκομαι στην είσοδο του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στην Αθηνάς. Να χει ανοίξει το BEE για ένα γρήγορο; Κ να έχει ανοίξει δεν μπαίνω γιατί θα έχει βάρδια η ξανθιά που επιμένει τα μεσημέρια να μου κάνει ψυχανάλυση κ έχει κ άποψη περί μαγειρικής... " Γιατί μόνος σου αγόρι μου;" Γιατί έτσι γουστάρω μανδάμ. Πάω λοιπόν στον " Όθωνα" . Γεια σου Γιάννη ροκαμπίλι!! "Πότε θα πάρουμε πρωτάθλημα;" με ρωτάει. " Κάτσε ρε Γιάννη! Εδώ είδαμε κ πάθαμε να γίνουμε κυβέρνηση, θες κ πρωτάθλημα;" Τηλεφωνώ στον Τάσο. " Είμαι στον Όθωνα έλα ΤΩΡΑ. Δεν με ενδιαφέρει που έχεις δουλειά.Παράτα την κουζίνα κ έλα ΤΩΡΑ". Ο Τάσος έρχεται κ πάντα παριστάνει τον ψύχραιμο.Κλασικός μάγειρας ( με Μ κεφαλαίο). Ψύχραιμος. " Κατάλαβες ρε παλιοεβραίε γιατί η χώρα χρειάζεται έναν Παπαδόπουλο;" με ρωτάει ο Τάσος μετά από 20 μπύρες. Τί να του πω τώρα; " Κατάλαβες ότι τη γουστάρω τρελλά κ έχουμε σοβαρό πρόβλημα;" Απαντώ εγώ που ως γνωστόν με απασχολούν τα φλέγοντα θέματα της υφηλίου.

Είναι 25 Ιανουαρίου κ είμαι ετοιμοθάνατος λόγω καιρού κ έχω τις προθανάτιες παραισθήσεις....Όταν θα διαβάσετε αυτό το γράμμα πιθανότατα να κλάψετε με μαύρο κλάμα...

Στην περιοχή μου ουσιαστικά είμαστε αποκλεισμένοι από τα χθες κ ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν παίρνω το αεροπλάνο να πάω στην Αυστραλία. Βαριέμαι θανάσιμα. Αποφάσισα να γίνω ντέφι κ να την πέσω για έναν ωραίο μεσημεριανό ύπνο κ πριν να συμβεί αυτό λέω να πάρω μερικούς από σας μαζί μου.

Αρκαδικό Τσουκαλόκαφτο.
( συνταγή Ντίνου Μαρίτσα)

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί.
2 ξυλά κανέλλα
6 καρφιά γαρύφαλλο.
1 κ.σ άσπρη ζάχαρη ή 2 κ.σ μαύρη ΄ζάχαρη

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα κ ζεσταίνουμε μέχρι ότου το κρασί αρχίζει να αχνίζει. Να μην βράσει. Σερβίρουμε. Πίνουμε κ σκεφτόμαστε το καλοκαίρι.

1/24/2006 

I'll save my breath for my soup...

Στον Σραόσα κ το έτερό του ήμισυ.

Σραόσα
,τί σας αρέσει πιο πολύ; Τα λεξικά ή οι σούπες; Και τα δύο ε; Μαζί σας συμφωνεί κ ο καθηγητής James Murray κ η ομάδα του θρυλικού OED, η οποία όταν ολοκλήρωσε τον τρίτο τόμο του λεξικού, αποφάσισε να το γιορτάσει με ένα παρτάκι στο Queen's College. Επειδή ακριβώς το dinner party δινόταν με την αφορμή ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, το οποίο συνέπιπτε μάλιστα με το Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Βικτωρίας, ξεκίνησε μεγαλόπρεπα: με μία σούπα ( χελωνόσουπα).

Όταν μιλάμε για σούπες τότε στην πραγματικότητα συζητάμε για ένα θέμα που για τη μαγειρική έχει λυθεί προ πολλού κ οριστικώς: οι σούπες ( κ οι σάλτσες κατά δεύτερο λόγο), αποτελούν την υπέρτατη μαγειρική δημιουργία, αφενός, γιατί η παρασκευή τους απαιτεί "μαγκιόρικη" τεχνική κ αφετέρου γιατί μια σούπα ανοίγει ένα επίσημο δείπνο κ μπορεί να κερδίσει ή να καταστρέψει τις εντυπώσεις ενός ολόκληρου μενού.

Δεν το έκανε από κακία λοιπόν, ήταν που ως άριστη μαγείρισσα η ίδια, ήξερε τη σημασία της σούπας γιαυτό κ μία από τις αγαπημένες μου ηρωίδες, η Μήδεια, αναγεννούσε όποιους συμπαθούσε μέσα από μία σούπα κ βέβαια διάλεξε τη συνταγή " Τέκνα Ιάσωνος σούπα" για να μείνει αθάνατη στην Ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ένα άλλο κορίτσι για σπίτι, η Lady Caroline Lamb, θα έμενε έτσι κ αλλιώς στην Ιστορία με κάποιο από τα τερτίπια της, όμως, διαλέγουμε να τη θυμόμαστε για την έκπληξη που σκάρωσε στο σύζυγό της Lord Melbourne όταν σε κάποιο πάρτυ για τα γενέθλιά του πετάχτηκε μέσα από μία σουπιέρα γυμνή. Το υπουργικό συμβούλιο που παραβρισκόταν σύσσωμο δεν περίμενε δα αυτό το επεισόδιο για να γελάσει σε βάρος του Πρωθυπουργού. Όλο το Λονδίνο είχε να λέει για τη σχέση της Λαίδης με τον Λόρδο Βύρωνα. Δεν γνωρίζουμε εαν ο ποιητής ήταν παρών κ παρίστανε τον έκπληκτο στο θέαμα της γυμνής Λαίδης...

Δεν χρειάζεται,νομίζω, να πω πόσες φορές στην Ιστορία η σούπα χρησιμοποιήθηκε ως φονικό όπλο με την προσθήκη κάποιου δηλητήριου, όμως νομίζω ότι κάποιοι Ιάπωνες γκάνγκστερ, στα 1978 το παραξήλωσαν όταν σε κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών κ για να εξαφανίσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός συναδέλφου τους, του έκοψαν τα χέρια κ τα έριξαν σ'ενα καζάνι με σούπα noodles. Στη συνέχεια, έθαψαν τα κόκαλα αλλού, παρ'όλα αυτά όμως η ιαπωνική αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση( ναι αυτό είναι pun για τον κ. Βουλγαράκη indeed).

Λέω να μην σας διηγηθώ τις ιστορίες στις οποίες μια σούπα σχετίζεται με περιπτώσεις κανιβαλισμού αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Καλλίμαχο που δεν μου έχει αντικαταστήσει ακόμη την κόπια του TLG δεν θα σας μιλήσω ούτε για την απίστευτη σύγκριση μεταξύ της ομορφιάς...κ της σούπας που έκανε ο Σωκράτης στον μείζονα Ιππία του Πλάτωνος.

Δύο ώρες έφαγα φυλλομετρώντας τη Λειψία μου για να βρω το ακριβές χωρίο κ ας ήξερα ότι το παρέπεμπε ακριβώς ο Ανδρόνικος στο " Ο Πλάτων κ η Τέχνη" όπου με περίμενε να το βρω έτοιμο μασημένο. Όμως όχι, ήθελα να το βρω στο αρχαίο κείμενο! Μάταια. Πίσω στην κουζίνα σου αμόρφωτε μάγειρα!

Ιστορίες για σούπες υπάρχουν πάμπολλες. Είχα γράψει πριν από χρόνια ένα σχετικό άρθρο όμως αντί για ιστορία ας μιλήσουμε για τέχνη καλύτερα κ αντί για πολλά θεωρητικά μπλα-μπλα ας δούμε μαζί μια συνταγή, αφού πρώτα ρίξετε μια ματιά στη συνταγή της κυρίας Μάτζικας ντε Σπελ εδώ. Πρόκειται για μια θαυμάσια συνταγή,την έδωσα κ στον Flash σήμερα, για τη οποία έχω κάποιες μικρές ενστάσεις στην εκτέλεση, περισσότερο γιατί είμαι ένας poser περφεκτιονίστας στην τεχνική. Όμως η μανιταρόσουπα αυτή είναι βασισμένη στη λογική της νηστείας μια λέξη που εγώ δεν ξέρω καν τί σημαίνει. Τί να κάνουμε; Tous parents, tous differents που λέμε κ στο χωριό μου.

Για να φτιάξουμε μια καλή σούπα χρειαζόμαστε βασικώς δύο πράγματα. Πρώτα να έχουμε έναν καλό σπιτικό ζωμό που θα τον χρησιμοποιήσουμε ως βάση. Όπως έγραφα κ νωρίτερα, γνωρίζω πως πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν στην ευκολία που προσφέρει ένας συμπυκνωμένος ζωμός ( σε κύβο ή σκόνη). Ας τολμήσω να το πω εγώ για να τελειώνουμε κ ας μου βάλουν κακό βαθμό οι " γκουρμέδες". Αν είναι να μην μαγειρέψετε εξαιτίας του ζωμού τότε να χρησιμοποιήσετε το συμπυκωμένο ζωμό 1000 φορές.Το θέμα είναι να πάρετε την απόφαση να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε κ να ζήσετε τη μαγεία της κουζίνας! Άντε, πάρτε το απόφαση. Σούπα θα φτιάξουμε, δεν θα κάνουμε πείραμα για το CERN.

Το δεύτερο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι να μάθουμε " Το Roux κ πώς να το αποκτήσουμε" για να παραφράσω κ την παλιά γνωστή ταινία. Τί είναι το roux ( προφέρεται ρου). Roux είναι αυτό που η πλειοψηφία των ελλήνων μαγείρων που σας συστήνει να δένετε τις σούπες με κορν-φλάουρ κάνει πως δεν ξέρει αλλά μπορεί κ να μην το ξέρει πράγματι.

Roux είναι μια ελαφρώς καβουρντισμένη κρέμα ή πάστα από αλεύρι κ βούτυρο που χρησιμοποιούμε ως βάση για να δένουμε σούπες. Οι πιο προχωρημένοι, ίσως έχετε φτιάξει roux χωρίς να το ξέρετε, φτιάχνοντας μια μπεσαμέλ. Για να δούμε πώς γίνονται αυτά τα εύκολα.

Βελουτέ σούπας από αγκινάρες.

Κάνω μια εξαίρεση κ χρησιμοποιώ off season υλικό. Σας θερμοπαρακαλώ να μη χρησιμοποιείτε υλικά εκτός εποχής. Χθες το πρωί στο Κέντρο, είδα καστανάδες να πουλάνε μαζί με τα κάστανα, καλαμπόκια. Μα γιατί τρώτε καλαμπόκι χειμωνιάτικα; Είναι δυνατόν;!

Για το roux blanc:

40γρ. βούτυρο ( = 3 κ.σ.)
40γρ. αλεύρι.(= 6 κ.σ.)

" Μια στάση εδώ. Να βγω στην άσφαλτο να ρίξω ένα ζειμπέκικο..."

Πρώτη αρχή για ένα καλό roux: ίση ποσότητα από βούτυρο κ αλεύρι.

Σε μια βαρειά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι κ ανακατεύουμε ζωηρά για 10 τουλάχιστον λεπτά.Προσέχουμε ώστε το μείγμα μας να μην αρχίσει να σκουραίνει γιατί για τη σούπα μας χρειαζόμαστε roux blanc, δηλαδή άσπρο.

Αυτό ήταν το roux. Πολύ δύσκολο ε;

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο roux σιγά-σιγά, τουλάχιστον 750ml από ζωμό κότας. Προηγουμένως, σαν καλοί νοικοκυραίοι έχουμε φυλάξει στην άκρη 2 φλυτζάνια από το ζωμό. Φαντάζομαι ότι κ η γιαγιά σας θα σας έλεγε να το κάνετε αυτό. Έτοιμη η βάση για τη σούπα μας!

Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βουτάμε ( μπλανσάρουμε) 8 καρδιές από αγκινάρες για να τις συνεφέρουμε από την κατάψυξη. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε κομματάκια κ τις σωτάρουμε σε 3 κ.σ βούτυρο για 20 λεπτά. Ναι Σραόσα μου, που όλο αντιλογία είστε! 20 λεπτά είπα. Προσθέτουμε τις σωταρισμένες αγκινάρες στο ζωμό μας κ βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι οι αγκινάρες ν'αρχίσουν να λιώνουν. Τώρα είναι η ώρα για τα φιλιά, Σραόσα μου. Μέχρι να λιώσουν οι αγκινάρες! Το λέω για να σας προλάβω, είστε τόσο σχολαστικός που είμαι σίγουρος ότι θα με ρωτούσατε. Θυμάστε το επεισόδιο με τη Μαρκησία που... [Ed: σκάσε! ] Μάλιστα!

Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κ μετά από 10 λεπτά, περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ( τα 10 λεπτά χρειάζονται για να μην τσουρουφλιστείτε). Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κ το αραιώνουμε με το ζωμό κότας που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε 1 κ.σ βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε κ σερβίρουμε.

Ο Robuchon που έχει την επιμέλεια του Larousse Gastronomique προσθέτει στη συνταγή κ 3 κρόκους από αυγό χτυπημένους με 100ml κρέμα γάλακτος. Ανατριχιάζω κ στη σκέψη. Μην το κάνετε, ούτε ο Robuchon ( ειδικά αυτός!) θα το σερβίριζε έτσι!

Πολύ ηρωικό με βρίσκω τελευταίως. Χθες, τα έβαλα με τη μουσική αυθεντία του Αλβέριχου, σήμερα με τη μαγειρική αυθεντία του Robuchon... ως προς τον Αλβέριχο έχω εγώ δίκιο σίγουρα...

Η σούπα ξαναζεσταίνεται χωρίς να βράσει. Σερβίρεται με τα κλασικά κρουτόν.





1/20/2006 

" To Τίπινγκ δεν είναι χωριό στην Κίνα..." *

Κάθομαι κάτι φορές κ παρατηρώ - σε διάφορα bar-restaurant κυρίως- τί τραβάνε από τους διάφορους λεβεντομαλάκες πελάτες τα κοριτσάκια που εργάζονται ως σερβιτόρες. Είναι που είναι τα περισσότερα αδυνατούλια κ ισορροπούν μετά βίας πάνω σε αυτά τα παπούτσια- κοθόρνους, έχουν να ακούν κ το χαζοφλέρτ του κάθε λιγούρη μεσήλικα πελάτη ενώ κουβαλούν στα χέρια τη γεμάτη με πιάτα "παραμάνα".

Αναρρωτιέμαι εαν κανείς από αυτούς έχει ποτέ σηκώσει στα χέρια του αυτόν το δίσκο για να δει πόσο βαρύς είναι κ πόσο δύσκολο είναι να τον μετεφέρεις, να θυμάσαι ταυτόχρονα τί έχει παραγγείλει ο καθένας ( καλά, για να μην σας κοροιδεύω τώρα, μόνο σε 5 εστιατόρια στην Αθήνα υπάρχουν τόσο καλοί σερβιτόροι που θυμούνται τί έχει παραγείλει ο καθένας πελάτης στο κάθε τραπέζι...),να σερβίρεις το κάθε πιάτο χωρίς να λερώσεις τον πελάτη,να προσπαθείς να συγκρατήσεις τις νέες παραγγελίες γιαυτά που τους ήρθαν στο κεφάλι εκείνη τη στιγμή κ να χαμογελάς κ από πάνω.

Ή πάλι, αυτός ο ισοπεδωτικός ενικός; " Να σ'πω, κοπελιά!". " Φίλε, για έλα λίγο που σε θέλω!". 'Ηθελα να ξέρα, όταν μπαίνουν σ'ενα γραφείο έτσι μιλάνε; Έτσι μιλάνε στο δικηγόρο τους, στον οικογενειακό τους γιατρό, στο λογιστή τους; Γιατί μιλούν με αυτήν την ψευτο-νεοελληνική οικειότητα στους σερβιτόρους;

Μου στη σπάει το σερβιτοριλίκι κ οι σερβιτόροι κ σε δεδομένη στιγμή προτίμησα να γίνω λατζέρης παρά σερβιτόρος αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι σερβιτόροι τραβάνε "γερό κουπί" στα εστιατόρια κ ειδικά τα κορίτσια που εργάζονται ως σερβιτόρες. Το επάγγελμά τους είναι βαρύ χειρωνακτικό κ είναι υποχρεωμένοι να το ασκούν με χάρη κ να παραμένουν ατσαλάκωτοι κ γελαστοί. Στις κουζίνες μέσα ιδρώνουμε, βρωμάμε κ το σημαντικότερο είναι ότι πάνω στην ένταση της δουλειάς, όταν ζοριστούμε μπορούμε να εκτονωθούμε. Μέχρι κ στα χέρια έρχονται οι μάγειρες πάρα πολλές φορές. Όμως δεν μας βλέπει κανείς ενώ οι σερβιτόροι έχουν να υποστούν κ την πίεση της κουζίνας κ την πίεση του πελάτη.

Θα πείτε ότι οι περισσότεροι είναι αδιάφοροι κ αγενείς. Συμφωνώ. Όμως, έτσι δε φέρεται η πλειοψηφία στις μέρες μας; Γιατί οι σερβιτόροι να είναι διαφορετικοί; Έχω ξαναγράψει πως ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο, στα εστιατόρια όμως έχει λίγο πιο δίκιο γιατί η επαγγελματική εστίαση στοχεύει στην ψυχαγωγία. Σε αυτό προσθέστε το γεγονός ότι όλοι επειδή ακριβώς τρώμε, έχουμε άποψη, ειδικά εαν είμαστε σ'ενα "καλό εστιατόριο" αισθανόμαστε συχνά υποχρεωμένοι να βρούμε κάποιοι ψεγάδι να διορθώσουμε τον σεφ για να δείξουμε στους ομοτράπεζους πως εμείς ξέρουμε. Αυτές τις φάσεις, τις υφίστανται συνήθως οι σερβιτόροι. Εαν η απαίτηση του πελάτη έχει βάση, ικανοποιείται αμέσως, εαν όμως είναι άσχετη ( κ είναι συχνά) τότε οι σερβιτόροι παθαίνουν μεγάλο κάζο από την κουζίνα. "Πες στον **** να πάει να **** που θα μου πει εμένα για το πιάτο μου" . Άλλοι πάλι μάγειρες που είναι πιο theatrale ( ονόματα δε λέμε...) βγάζουν επιτόπου την ποδιά κ τη δίνουν στο σερβιτόρο: "Ορίστε η ποδιά. Πες του να κατέβει στην κουζίνα να μας το φτιάξει να μάθουμε πώς γίνεται".

Φυσικά, ο ηρωικός σερβιτόρος ποτέ δεν θα σας πει "να πάτε να..." κ ποτέ δεν θα σας δώσει την ποδιά του μάγειρα για να πάτε να μαγειρέψετε εσείς. Συνήθως θα σας πει ότι το πιάτο διορθώθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες σας ασχέτως εαν σας επιστρέφεται όπως ακριβώς το δώσατε. Μόνο λίγο πιο δροσερό...

Ηρωικοί λοιπόν οι σερβιτόροι, αν δούμε την εστίαση από τη δική τους την πλευρά. Οπότε, τί γίνεται με το φιλοδώρημα; Στην Αμερική όπου η εστίαση ως επάγγελμα είναι κάποια έτη φωτός μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο, η κόντρα μεταξύ κουζίνας κ σερβιτόρων εντοπίζεται κ σε αυτό το σημείο. Οι μάγειρες ισχυρίζονται ότι πρέπει να μοιράζονται τα φιλοδωρήματα με τους σερβιτόρους που τα εισπράττουν γιατί όλα παίζονται γύρω από το φαγητό που σερβίρεται. Σημειώστε ότι εκεί συνήθως οι σερβιτόροι αμοίβονται με ποσοστά επί του λογαριασμού ( γιαυτό είναι ίσως τόσο αποτελεσματικοί...). Τις "καλές βραδιές" οι επαγγελματίες σερβιτόροι, στέλνουν μπουκάλια κρασί ή ποτά στην κουζίνα για να ευχαριστήσουν τους μάγειρες. Αυτά εδώ δεν συμβαίνουν ούτε κατά διάνοια. Βέβαια, εδώ οι σερβιτόροι δεν εισπράττουν τα ποσοστά που συχνά τους τάζουν οι εστιάτορες κ γενικά συχνά είναι θύματα κακών εργοδοτών.

Είναι λόγος αυτός για να αφήσετε φιλοδώρημα; Εσείς θα σώσετε τους σερβιτόρους από τους κακούς εργοδότες; Όχι βέβαια. Πιστεύω πως το tipping πρέπει να διέπεται από την εξής αρχή: " Το φιλοδώρημα πρέπει να είναι καλοδεχούμενο κ όχι αναμενόμενο". Οι πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν φιλοδώρημα.

Εαν είστε αντίθετοι με την έννοια του φιλοδωρήματος τότε μη ζορίζεστε κ μην αφήνετε καθόλου κ χωρίς δεύτερη σκέψη μάλιστα. Αν όμως αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία που έχει αυτή η δουλειά κ βλέπετε το φιλοδώρημα ως επιβράβευση της προσπάθειας κ αναγνώριση της σκληρής δουλειάς τότε να το κάνετε κ μάλιστα γενναιόδωρα. Για μένα είναι αδιανόητο να μην αφήσω φιλοδώρημα ακόμη κ στο χειρότερο σερβιτόρο. Μικρές εξαιρέσεις κάνω εαν έχω να αντιμετωπίσω μια εξοργιστική συμπεριφορά που μου χάλασε τη διάθεση. Όποια παράπονα προκύπτουν τα απευθύνω στον μαιτρ κ σε καμια περίπτωση δεν μειώνω το σερβιτόρο μόνο κ μόνο επειδή εγώ κάθομαι κ εκείνος στέκεται όρθιος κ με εξυπηρετεί. Το θεωρώ απόλυτα φτηνό να βγάζουμε τα απωθυμένα μας στους ανθρώπους αυτούς ενώ πιστεύω ότι οι άντρες που "την πέφτουν" ωμά στις σερβιτόρες είναι επιεικώς γελοίοι.

Μην μπερδεύεστε. Δεν σας χαμογελάει επειδή της αρέσουν αυτά που της λέτε. Έχω δει άπειρα δελτία παραγγελίας που φτάνουν στην κουζίνα. Πάνω εκεί, εκτός από την παραγγελία οι σερβιτόροι γράφουν λέξεις-κλειδιά για να θυμούνται τους πελάτες. Πολλές φορές έχουμε γελάσει με αυτά που έχουν γράψει τα κορίτσια που σερβίρουν: "μαλάκας με την κόκκινη γραβάτα", "κρύος με την αλόγα", " παπάρας δίπλα στις τουαλέτες"... Βλέπετε, σας χαμογελάνε γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, συνήθως ανυπομονούν να σχολάσουν για να πάνε να βρουν το φίλο τους.

Τελικά, τί ποσό αφήνουμε για φιλοδώρημα; Στην Ευρώπη συνηθίζεται το 10% επί του λογαριασμού. Over the ocean είναι γύρω στο 20%. 10% αφήνω στις περιπτώσεις που δεν έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος ή στα στέκια που ξημεροβραδιάζομαι. Στα εστιατόρια αφήνω πιο πολύ όπως κ στις μπάρες-στέκια που έχω κάτσει με τις ώρες με την παρέα μου κ έχουμε ξυλιάσει στο ουίσκυ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γερό φιλοδώρημα επιβάλλεται ειδικά εαν μας έχουν προσέξει με τα τασάκια κ τα ποτήρια χωρίς να το ζητάμε εμείς κάθε τόσο--θέμα με το οποίο έχω μεγάλη μανία.

Το Τίπινγκ λοιπόν, δεν είναι κάποιο χωριό στην Κίνα γιαυτό προτείνω να μη διστάζετε κ να το δίνετε απλόχερα!


* Ο ευρηματικός τίτλος δεν είναι δικός μου. Έχω διαβάσει τη φράση αυτή πριν από χρόνια, σ'ενα μπαρ στο Λονδίνο,μου άρεσε πολύ κ τη θυμάμαι από τότε.

1/16/2006 

"Σαλάτα Μαρούλι 17 ευρώ ! "

Συνήθως αντιμετωπίζω με περίσκεψη τίτλους σαν κ αυτόν που έχω βάλει σε αυτό το ποστ,τον οποίο τίτλο έχω δανειστεί από το άρθρο του κ.Σωκράτη Τσιχλιά στην "Καθημερινή" του περασμένου Σαββάτου. Όμως οφείλω να παραδεχτώ ότι το άρθρο αυτό, περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της επαγγελματικής εστίασης στη χώρα μας.

Καταρχάς ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο χώρος της επαγγελματικής εστίασης δεν στελεχώνεται από έναν κ μόνο κλάδο επαγγελματιών. Στο χώρο της εστίασης δραστηριοποιείται καταρχάς ο κλάδος των ιδιοκτητών των εστιατορίων, ο κλάδος των επαγγελματιών μαγείρων, ο κλάδος των οινοχόων (σομελιέ), ο κλάδος των σερβιτόρων κ ο κλάδος των εργαζομένων στις επαγγελματικές κουζίνες ( ανειδίκευτοι βοηθοί, λαντζέρηδες κλπ). Από τη μια λοιπόν είναι λάθος να βάζουμε σ'ενα σακούλι όλους τους επαγγελματίες της εστίασης χωρίς να διευκρινίζουμε κάθε φορά ποια κατηγορία κρίνουμε αλλά από την άλλη, είμαι στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτώ ότι πράγματι, είναι ελάχιστα τα εστιατόρια της πρωτεύουσας τα οποία δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του χώρου επαγγελματικής εστίασης κ από τη λίστα μου απουσιάζουν εστιατόρια που έχουν βραβευθεί με σκούφους κ σκουφάκια, δημοφιλή στέκια, πολλές μοδάτες σάλες της πόλης κ πάει λέγοντας.

Γιατί η επαγγελματική εστίαση στην Αθήνα είναι τόσο πίσω;

Μα γιατί δεν είναι επαγγελματική κ γιατί το κοινό που γεμίζει τα διάφορα εστιατόρια δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η εστίαση είναι επάγγελμα γιαυτό κ πολύ πειθήνια δέχεται να μπει σε λίστα αναμονής για να φάει σ'ενα μοδάτο εστιατόριο που έχει ανοίξει ένας άνεργος αρχιτέκτονας, ένας δημοφιλής ηθοποιός, ένας εργολάβος δημοσίων έργων, μια προσωπικότητα των media. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλοί επαγγελματίες ανάμεσα στις παραπάνω κατηγορίες; Και βέβαια υπάρχουν. Στα πενήντα (50) τέτοια μοδάτα εστιατόρια που γνωρίζω πολύ καλά, των δύο (2) οι ιδιοκτήτες είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες εστιάτορες. Και στων δυό τα εστιατόρια, η μαρουλοσαλάτα δεν κοστίζει 17 Ε για τα υπόλοιπα 48 όμως, έχω αρκετές ενστάσεις.

Η μαρουλοσαλάτα δεν χρεώνεται 17 Ε για να πληρωθούν τα μεροκάματα "της στρατιάς των μαγείρων" που επισημαίνει ο κ. Τσιχλιάς. Βάζω στοίχημα πως στο εστιατόριο που επισκέφθηκε δεν υπάρχει καμια "στρατιά μαγείρων" γιατί τότε ο αρχιμάγειρας δεν θα έφτιαχνε μια απλή μαρουλοσαλάτα γιατί πρέπει να δικαιολογήσει κ αυτός στον επιχειρηματία τα μεροκάματα της μπριγάδας που απασχολεί. Ξέρετε τί τραβάνε οι αρχιμάγειρες από τους ιδιοκτήτες των μοδάτων εστιατορίων για να περικόψουν το κόστος της κουζίνας; Υπάρχει ιδιοκτήτης τοπ εστιατορίου, βραβευμένου με αστέρια κ σκούφους που τα βράδια σηκώνει τα μανίκια του μπλέιζερ κ ψάχνει με τα χέρια του τα σκουπίδια για να δει τί έχει πετάξει η μπριγάδα κ εαν βρει κάτι που θεωρεί ότι κακώς βρίσκεται στα σκουπίδια ξεφτυλίζει τον αρχιμάγειρα μπροστά σ'όλη την κουζίνα...Πιστέψτε με. Ο αρχιμάγειρας σε κάθε τέτοιο εστιατόριο είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος για δύο πράγματα : για την οικονομία κ την ανακύκλωση της κουζίνας αλλά κ για τα χρημάτα που ο πελάτης καλείται να καταβάλει για να απολαύσει υψηλή ( α λα κάρτ) κουζίνα. Οπότε, ό,τι βρίσκεται στα σκουπίδια είναι επειδή δεν πρέπει να βρίσκεται στο πιάτο του πελάτη όπως ίσως θεωρεί ο ιδιοκτήτης κ συχνά οι σεφ βρίσκονται να απολογούνται γιαυτό. Οπότε, ας εξαιρέσουμε τους μάγειρες από το συγκεκριμένο μπινελίκι. Τους επαγγελματίες μάγειρες ακόμη κ τους πιο γνωστούς μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για αδαημοσύνη στην παρασκευή ενός πιάτου ή για προχειροδουλειά. Πίσω όμως από τη μαραμένη μαρουλοσαλάτα των 17 Ε δεν κρύβεται κανείς αστεράτος επαγγελματίας μάγειρας γιαυτό να είστε σίγουροι.

Μιας κ μιλάμε για την αδαημοσύνη των μαγείρων... Τυχαίνει να μου αρέσει πολύ το θέατρο κ η όπερα. Στην Αθήνα, δεν έχω δει ποτέ το κοινό να γιουχάρει κάποια παράσταση κ υπάρχουν πολλές που θα άξιζαν πολύ μεγάλο γιούχα. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν έχω ακούσει ιστορία για πιάτο που επεστράφει στην κουζίνα ως απαράδεκτο όπως έχω δει να γίνεται στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου σε εστιατόρια τα οποία διευθύνουν μάγειρες διεθνούς φήμης. Ο ίδιος ο κ. Τσιχλιάς δεν αναφέρει στο άρθρο του ότι επέστρεψε την ημιθανή μαρουλοσαλάτα όπως όφειλε να κάνει. Ένα κοινό που μονίμως χειροκροτεί κ απωθεώνει κ τρώει αδιαμαρτύρητα ό,τι του σερβίρουν τί ακριβώς περιμένει από τους κάθε λογής δημιουργούς;

"Μα, για αυτό έχουμε τους κριτικούς της γεύσης", θα πείτε. Μάλιστα. Ήρθε η ώρα να δούμε γιατί η μαρουλοσαλάτα κοστίζει 17Ε.

Όταν ανοίγει ένα εστιατόριο αξιώσεων στην Αθήνα, ο επιχειρηματίας, πρώτα προσλαμβάνει έναν επαγγελματία υπεύθυνο επικοινωνίας ( ελληνιστί: PR consultant) κ μετά αρχιμάγειρα κ κατά μία έννοια, αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των κριτικών εστιατορίων, πολύ καλά κάνει.

Πρέπει να είμαστε από τις λίγες ευρωπαικές χώρες στις οποίες το κοινό γνωρίζει τη φυσιογνωμία των περισσότερων κριτικών εστιατορίων κ μάλιστα αυτών που θεωρούνται κ οι πιο έγκυροι κ γράφουν κ στα πιο έγκυρα γαστρονομικά περιοδικά κ μάλλον πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα όπου κάποιοι κριτικοί εστιατορίων έχουν ιδρύσει εταιρεία διακίνησης κρασιών... Όποιος εστιάτορας αισθάνεται πολύ γενναίος, ας μην προμηθεύεται κρασιά από τη συγκεκριμένη εταιρεία...Έχουμε φτάσει στο σημείο να ανοίγεις τη λίστα κρασιών σε ορισμένα εστιατόρια κ να ξέρεις τί κριτική έχει γραφεί γιαυτά σε ορισμένα έντυπα χωρίς να τα έχεις διαβάσει.

Κοστίζει, λέει, η μαρουλοσαλάτα. Ε μα από την κουζίνα όπου φτιάχνεται η συγκεκριμένη μαρουλοσαλάτα από τα χέρια κάποιου ανειδίκευτου, υποαμοιβόμενου, ανασφάλιστου μετανάστη ( κ όχι από στρατιά μαγείρων) μέχρι να φτάσει στο τραπέζι του πελάτη μεσολαβούν κ οι νταβατζήδες της εστίασης.

Και δεν είναι απλά ότι χαρίζονται, είναι κ οι πομπώδεις γελοιότητες που δημοσιεύουν που δεν έχουν καμία σχέση με τα πιάτα κ απαξιώνουν το θεσμό της κριτικής του εστιατορίου. Το επισημαίνει ο κ. Τσιχλιάς στο άρθρο του αλλά πριν από αυτόν μου το είχε επισημάνει εδώ κ χρόνια, κάποια φίλη που μπορεί ( λόγω τσιγγουνιάς) να είχε εχθρικές διαθέσεις ως προς τα εστιατόρια, έκανε όμως εύστοχες παρατηρήσεις. Ένα βράδυ λοιπόν, μου είχε κάνει την εξής ωραία πλάκα.Είμασταν μαζεμένοι στο σπίτι μου κ τρώγαμε κ ξαφνικά έβγαλε από την τσέπη της ένα χαρτί όπου είχε σημειώσει κάποιες πομπώδεις λέξεις, κυρίως επιθετικούς προσδιορισμούς, τις διάβαζε κ μας καλούσε να μαντέψουμε πιο ουσιαστικό προσδιόριζαν. Ας σας δώσω μια ιδέα: επικός, εικονοκλάστης, μνημειώδες, εγκεφαλικό,ανατρεπτικό. Υπήρχαν κ άλλες λέξεις αλλά δεν τις θυμάμαι.

Αφού μας άφησε να το ψάξουμε, τελικά μας αποκάλυψε ότι όλες οι λέξεις είχαν αλιευθεί από κριτικές εστιατορίων σε περιοδικό γευσιγνωσίας κ περιέγραφαν εδέσματα:

Επικός μουσακάς.
Εικονοκλάστης σολομός. ( Επι τη ευκαιρία, κ.κριτικοί, ο "σολομός" δεν γράφεται "Σολωμός"!!!)
Μνημειώδες σορμπέ.
Εγκεφαλικό κονσομέ.
Ανατρεπτικό στιφάδο.

Τί περισσότερο να πει κανείς; 17 Ε η μαρουλοσαλάτα; Αυτό κ εαν είναι επικό, ανατρεπτικό κ βέβαια μνημειώδες... Θα μπορούσε να είναι κ χειρότερα αλλά σίγουρα, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα.Δυστυχώς.


Y.Γ. Τα παραπάνω, δεν αφορούν εστιατόρια που διευθύνονται από επαγγελματίες μάγειρες τα οποία είναι εξίσου πανάκριβα αλλά διέπονται από μια άλλη λογική. Γι αυτά τα εστιατόρια όμως κ για το εαν δικαιολογούνται οι τιμές τους, θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...

1/11/2006 

"ατηβ ανε αισωνγοτυΑ"*

Στην επόμενη.
Για το καινούργιο,ωριμότερο κ ομορφότερο ευατό
που θ'αντικρίζω,
χάρις σε αυτήν, μέσα στον καθρέφτη μου...

Σχολιάζει εδώ ο kukuzelis τους κινδύνους που κρύβουν οι πολλαπλές αντανακλάσεις πάνω στην επιφάνεια ενός καθρέφτη. Φαίνεται όμως πως δυο μεγάλοι άνδρες της Ιστορίας έκλιναν περισσότερο προς την άποψη που εκφράζει το τσιτάτο του Λακάν που προσέθεσε στο ποστ του kukuzeli ως σχόλιο o Alberich: "Το στάδιο του καθρέφτη προσφέρει τη διαχωριστική γραμμη ανάμεσα στη φαντασία και το συμβολικό, τη στιγμή που συμβαίνει μια δέσμευση από μιαν ιστορική αδράνεια, την οποία υφίστανται όλοι όσοι εξουσιοδοτούνται να φέρουν το όνομα αυτό, έστω και από δρόμους που αξιώνουν ότι θα ανοίξουν."
Πιστεύω πως δεν θα σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όταν διαβάσετε ότι οι δύο άνδρες που είχαν αυτή τη σχέση με τον καθρέφτη ήταν ο Charles Maurice de Talleyrand κ ο Marie Antoine (Antonin) Carême. Ο Ταλεϊράνδος κ ο Καρέμ. Ο Διπλωμάτης κ ο Σεφ.

Τέσσερα ήταν τα πράγματα που συνέπαιρναν πιο πολύ τον Ταλεϊράνδο : η συζήτηση, η πολιτική, οι γυναί
κες κ το φαγητό.Ο Καρέμ παθιαζόταν με το διάβασμα ( είχε μάθει ανάγνωση μόνος του), την αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία,τις γυναίκες κ το επάγγελμά του,τη μαγειρική.Ο Ταλεϊράνδος, έδωσε στον Καρέμ την ευκαιρία να αφήσει τη δημιουργική του φαντασία ελεύθερη κ να οδηγήσει τη μαγειρική σε μέρη που κανείς δεν είχε φανταστεί ότι μπορούσε να φτάσει.Τον έμαθε να μην τον προβληματίζει ο φθόνος των ανθρώπων,να μην τον στεναχωρούν τα πικρόχολα σχόλια όσων δεν μπορούσαν να καταπιούν τη γοητεία που ασκούσε η τέχνη του γιατί εαν σε κάτι έμοιαζαν απόλυτα ο Καρέμ με τον Ταλεϊράνδο, ήταν η χολή κ το μίσος που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του βίου τους. Όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο, ακόμη κ οι πιο ορκισμένοι από τους εχθρούς τους δηλώναν -σε στιγμές ειλικρίνειας- ότι η γοητεία που ασκούσαν οι δύο αυτοί άνδρες ήταν ακατανίκητη.

Τα δείπνα που παρέθετε ο Ταλευράνδος έχοντας ως σεφ τον Καρέμ έχουν περάσει πλέον στην Ιστορία.Ο τόπος των μυθικών αυτών συνεστιάσεων βρισκόταν στην Αριστερή Όχθη του Σηκουάνα,στο Saint Germain στο πρώην ξενοδοχείο Gallife ( όπου στεγάζεται σήμερα το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο) το οποίο επιτάχθηκε το 1798 κ παραχωρήθηκε στο Υπουργείο των Εξωτερικών, δηλαδή στον ίδιο τον Ταλεϊράνδο. Εκείνος, το ανακαίνισε από τα θεμέλια του κ στην αίθουσα όπου παρέθετε τα μεγαλειώδη του δείπνα έφερε τεχνίτες από τη Βενετία για να καλύψουν τους τοίχους από τα πατώματα μέχρι τα ταβάνια με βενετσιάνικους καθρέφτες τους οποίους κάλυπτε με βαριά βελούδινα υφάσματα.

O Ταλεϊράνδος ήταν άνθρωπος βαθιάς κλασικής παιδείας. Λέγεται πως ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς ήταν ο Σενέκας o οποίος είχε επισημάνει την ικανότητα του καθρέφτη να βλέπει προς τα πίσω. Ο Σενέκας στα " Προβλήματα Φυσικής Επιστήμης" είχε διηγηθεί την Ιστορία ενός ακόλαστου τύπου, του Hostius Quadra ο οποίος αρεσκόταν να κάνει έρωτα σε δωμάτια ντυμένα με παραμορφωτικούς, μεγενθυντικούς καθρέφτες. Ο Hostius Quadra, σύμφωνα με τον Σενέκα, επιθυμούσε " να βλέπει με τέχνασμα αυτό που η διαμόρφωση του σώματός μας στερεί από το βλέμμα μας" ( Προβλήματα Φυσικής Επιστήμης Ι,XVI,7).

Όπως επισημαίνει όμως ο Σενέκας, το παιχνίδι, δεν παιζόταν στη " μεγένθυνση" . Αυτό που έκανε την πράξη του ακόλαστη ήταν η πεποίθηση ότι μια αίθουσα κατόπτρων μεταμορφώνεται σε μια αίθουσα ηδονών κ εαν ο καθρέφτης --σύμφωνα με τον ορισμό του Αριστοτέλη λίγους αιώνες νωρίτερα (Αριστοτέλους,Ηθικά Μεγάλα,ΙΙ,XV,7,1213a)-- είναι το εργαλείο που μας οδηγεί στην αυτογνωσία, μήπως τελικώς η αυτογνωσία επέρχεται μέσω της ηδονής;

Αυτά διηγούνταν ο Ταλεϊράνδος στον νεαρό Καρέμ κ τον "φούσκωνε" με πάθος να υπηρετήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια κ επάρκεια τη συνισταμένη των ηδονών της σάρκας κ του πνεύματος : τη μαγειρική!

Στην αρχή της γνωριμίας τους είναι βέβαιο ότι δεν είχαν σκεφτεί να παίξουν με τους βενετσιάνικους καθρέφτες. Τους αρκούσε η σκηνοθεσία μεγαλειωδών δείπνων όπου το κύριο βάρος της " πλοκής" έπεφτε στα εδέσματα. 'Ομως πόσο δίκαιο ήταν αυτό; Ποια ήταν η θέση του καταναλωτή των εδεσμάτων αυτών; Ποια ήταν η θέση του gourmet στο δράμα; Φαίνεται ότι σε αυτην τη ερώτηση αποπειράθηκαν να απαντήσουν ο Ταλευράνδος με τον Καρέμ.

Πόσο μαθαίνουμε τον εαυτό μας τρώγοντας;

Την απάντηση αφήνω να τη δώσει η Lady Morgan που παραβρέθηκε σε αρκετά από τα δείπνα που δημιούργησε ο Καρέμ.

"Ποτέ δεν ξανάδα κάτι τόσο εξαίσιο. Τα διαμερίσματα ήταν υπέροχα, όλα τους αρωματισμένα με λιβάνι. Όταν τα εβδομήντα επτά άτομα--από τα οποία αποτελείτο η παρέα- κάθισαν, αφού χαλάρωσαν με τη συνοδεία της μουσικής στην ακρη του δωματίου, απέναντί μας άρχισε να αποτραβιέται η βαριά μεταξωτή κουρτίνα. Ω! Βρεθήκαμε να κοιτάζουμε τους εαυτούς μας,ένα ιδιότυπο ταμπλώ βιβάν προβεβλημένο πάνω σ'ενα τεράστιο μπουφέ με καταπληκτικά εδέσματα που είχαν εμφανιστεί μυστηριωδώς μπροστά στα μάτια μας!Στο κέντρο του τραπεζιού αυτού στεκόταν σιωπηλός κ σοβαρός ο περίφημος Αντονίν Καρέμ, ο άνθρωπος την τέχνη του οποίου είχαμε μαζευτεί να θαυμάσουμε".



* "Αυτογνωσία ένα βήτα"--στον καθρέφτη.Ο τίτλος παραπέμπει στο ομότιτλο ποστ του kukuzeli.
Ευχαριστώ πολύ τον fellow-blogger κ. kukuzeli για την αφιέρωση κ για την έμμεση προτροπή να ξανασυναντηθώ με αγαπημένους φίλους που σκονίζονταν στα ράφια μου.
Όλα αυτά τα θαυμαστά για τον Ταλεϊράνδο, τον Καρέμ κ την εποχή τους τα διάβασα στο βιβλίο του Ian Kelly που εκδόθηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Εκδόσεις " Ενάλιος" " Μαγειρεύοντας για Βασιλιάδες. Η ζωή του Antonine Careme, του πρώτου διάσημου Σεφ" το οποίο θα παρουσιάσω αναλυτικά σύντομα.
Οι αναφορές στον Σενέκα αλιεύθηκαν από το βιβλίο " Στο μάτι του καθρέφτη" της κυρίας Francoise Frontisi-Ducroux κ του μεγάλου Jean Pierre Vernant που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις " Ολκός".

1/09/2006 

'Ενας σεισμός 3.500 χρόνια πριν...

Στη μνήμη του αυτόχειρα αρχαιολόγου Φ.Π. για τα παγωμένα χειμωνιάτικα βράδια που μου χάρισε στην Ακρόπολη της Λίνδου όπου ανάμεσα σε ατέλειωτα γέλια κ συζητήσεις επί παντός επιστητού, επέμενε να μου μάθει να απαγγέλλω το 5ο τραγούδι του Κάτουλλου κ κομμάτια από το Pervigilium Veneris στη μητρική του γλώσσα,τα Ρώσικα….

« Εμενα μου αρέσει το VIII. Μάθε μου αυτό.Θέλω το 8!!!!!!»
« Σα δε ντρέπεσαι να αντιμετωπίζεις τον έρωτα ηττοπαθώς,νέος άνθρωπος. Θα μάθεις το
V. Τελείωσε η συζήτηση:

« Κ όταν θα έχουμε δώσει εκατομμύρια φιλιά ,θα τ’ανακατέψουμε,
ώστε ούτε κ μεις να ξέρουμε πόσα έχουμε
τελικά δώσει
κ έτσι κανείς δεν θα ζηλέψει την αγάπη μας
εάν μάθει πόσα φιλιά έχουμε μοιραστεί»

Σιγά, ούτε 5.000.Ολόκληρο θέμα, για λιγότερα από 5.000 φιλιά...


Μια από τις πιο συγκινητικές ανακαλύψεις της ελληνικής αρχαιολογικής έρευνας, σχετίζεται με τον σεισμό που κατέστρεψε το Ανάκτορο της Μινωικής Ζάκρου 3.500 χρόνια πριν.

Βρισκόμαστε στα μέσα της 2ης π.Χ χιλιετίας και οι προσεισμικές δονήσεις αναστατώνουν τους κατοίκους της Ζάκρου οι οποίοι φοβούμενοι την επικείμενη καταστροφή, προσπαθούν να εξευμενίσουν τις χθόνιες θεότητες με προσφορές.

« ..Θεοί μεν γαρ χθόνιοι βόθρους ασπάσονται και τα εν κοίλη γη δρώμενα…»

«Οι χθόνιοι θεοί θα προτιμούν πάντα τρύπες μέσα στη γη και σε κοιλώματα της γης τις τελετουργίες» μας πληροφορεί οΦιλόστρατος ( Τα εις Τυανέα Απολλώνιον,6,11).

Έτσι, κατά την ανασκαφή της Ζάκρου στις αρχές του ’70 όταν οι αρχαιολόγοι έσκαβαν ένα πηγάδι του Ανακτόρου βρέθηκαν μπροστά σ’ένα μοναδικό για την αρχαιολογία φαινόμενο. Βρήκαν ένα κύπελλο προσφορών γεμάτο ελιές που διατηρουσαν τη σάρκα του για 3.500 χρόνια! Βέβαια, λίγο αφ’ότου τις έβγαλαν από το πηγάδι, η σάρκα τους είχε καταστραφεί εντελώς, όμως ευτυχώς, πρόλαβαν να τις φωτογραφίσουν!



Διηγείται ο νεαρός τότε Γιάννης Σακελλαράκης στο Νίκο κ τη Μαρία Ψιλάκη : « Ήμουν μέσα στο πηγάδι και ψάχναμε μέσα στο νερό.Ξαφνικά το χέρι μου έπεσε πάνω σε ένα κύπελλο που περιείχε κάτι το γλοιώδες αλλά και στερεό μαζί. Το ανασύραμε και με έκπληξη είδαμε ότι πρόκειται για ελιές,όχι πολύ μεγάλες,αλλά στιλπνές». ( Ν&Μ Ψιλάκη-Ηλίας Καστανάς, Ο πολιτισμός της ελιάς,Ηράκλειο, Καρμάνωρ,1999,σελ.14).

Ο ανασκαφέας, Νικόλαος Πλάτων μας πληροφορεί σχετικά: « Πολλά λείψανα των προσφορών τούτων ανακαλύφθησαν εντός κυπέλλων…Εν κύπελλον περιείχεν ελαίας και πολλαί άλλαι ελαίαι συνελέγησαν εντός του φρέατος μετ’άλλων κυπέλλων. Μοναδικόν εις τα χρονικά προιστορικών ερευνών φαινόμενον είναι η όντως καταπληκτικώς καλή διατήρηση των ελαιών και το σάρκωμά τους. Όταν εξήχθησαν εξ του ύδατος ήσαν ως να συνελέγησαν προσφάτως εκ των δένδρων…» ( Ν. Πλάτων,Ζάκρος,Το νεόν μινωικόν ανάκτορον,Αθήνα 1974,σ.184. Εικ.αρ.107).

Η ιερή ελιά, που πιστεύουμε ότι εκείνη την εποχή είχε πλέον εξημερωθεί και καλλιεργούνταν συστηματικά από τους Μινωίτες ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχαν να προσφέρουν οι κάτοικοι της Ζάκρου, προκειμένουν να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους γλυτώσουν από τον καταστροφικό εγκέλαδο. Τελικά, η δέηση δεν έπιασε κ η Ζάκρος ισοπεδώθηκε από το φονικό σεισμό. Κάποιοι, αιώνες πριν, ήταν λιγότερο τυχεροί από εμάς χθές…

1/08/2006 

"Συγγνώμη,έρχεστε λίγο;"

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2006, μεσημέρι.
Εστιατόριο "Μilos", Ξενοδοχείο Hilton.

Όταν,γύρω στα 1912, ο Buffalo Bill βρέθηκε σε μια παρόμοια -με τη δική μας- κατάσταση στο εστιατόριο του περίφημου ξενοδοχείου Goring στο Λονδίνο, σηκώθηκε όρθιος, ξεκούμπωσε το σακάκι του,τράβηξε κ τις δύο του τις μπιστόλες κ τις άδειασε στο ταβάνι. Αμέσως, βρέθηκε περιτρυγυρισμένος από τους σερβιτόρους που μέχρι εκείνη τη στιγμή τον αγνοούσαν...

Αλλά μπιστόλια δεν είχαμε...

O Truman Capote διηγούνταν ότι σε μια παρόμοια κατάσταση στο Rienzi's, στο Village της Νέας Υόρκης, ο Jack Keruac έφτασε στο σημείο να βάλει φωτιά στο τραπεζομάντηλο. Υπερβολικό; Ίσως. Όμως βρέθηκαν να εξυπηρετούνται ταυτοχρόνως απ'όλα τα γκαρσόνια του εστιατορίου που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους αγνοούσαν.

Αλλά ο κουμπάρος μου δεν με άφησε να του δείξω πως γίνεται το τραπεζομάντηλο φλαμπέ...

Καθώς η ώρα περνούσε,σερβιτόρος δεν ερχόταν "κ η βρόχα έπεφτε right through" ,θυμήθηκα κ την ιστορία του Don Dresden ο οποίος στη δεκαετία του '40, έγραφε για τον "Gourmet" ανταποκρίσεις από τη γαστρονομική σκηνή του Παρισιού. Σ 'ενα από τα υπέροχα άρθρα του περιγράφει με ακρίβεια το disorder πολλών σερβιτόρων που δεν τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν οπτικά με τους πελάτες που τη δεδομένη στιγμή τους χρειάζονται πιο πολύ. Εκείνος, είτε από μια σαδιστική αίσθηση του χιούμορ, είτε επειδή δεν μπορούσε να ξεπεράσει το "An american in Paris" κόμπλεξ κατωτερότητας, ισχυρίζεται ότι κυκλοφορούσε στα γαλλικά εστιατόρια μ'ενα άσπρο ποντικάκι στην τσέπη. Κάθε φορά που βρισκόταν στη δεινή θέση να μην μπορεί να επικοινωνήσει με την "αίθουσα", άφηνε το ποντίκι πάνω στο τραπέζι ως δια μαγείας η επικοινωνία αποκαθίστατο αμέσως!

"Με την "αγάπη" που έχεις στους σερβιτόρους, σ'εχω ικανό ν'αρχίσεις να κυκλοφορείς με ποντίκια στην τσέπη..." Αλλά ούτε ποντίκι είχαμε...Οπότε;

Οπότε, όταν όλες μας οι προσπάθειες να τραβήξουμε την προσοχή έστω κ ενός από τους σερβιτόρους απέτυχαν, έκανα αυτό που λέγεται ότι συνήθιζε να κάνει ο George Bernard Shaw σε τέτοιες καταστάσεις. Άναψα ένα σπίρτο κ το κράτησα με το χέρι τεντωμένο ψηλά πάνω από το κεφάλι μου και τότε συνέβη ακριβώς αυτό που περιγράφει η Ruth Reichl στο " Garlic and Sapphires": "Αμέσως, όλοι οι σερβιτόροι του εστιατορίου,μαζεύτηκαν γύρω από το σπίρτο,όπως ακριβώς μαζεύονται οι πεταλούδες γύρω από το φως..."

Εαν δεν είχε γίνει ο σεισμός κ δεν ένιωθα τη χαρά που νιώθουμε όλοι που δε θρηνήσαμε θύματα τώρα θα έγραφα πολλά για το μόνο κακό που έχει το επάγγελμα της εστίασης, το ότι δηλαδή οι μάγειρες είναι καταδικασμένοι να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω της φυλής των σερβιτόρων...

Την ιστορία για τον Buffalo Bill την αναφέρει ο Don Dresden στο άρθρο με τον τίτλο " Paris Report" που δημοσιεύθηκε στον " Gourmet" τον Ιούλιο του 1947 κ βρίσκεται μαζί με άλλα κείμενα που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στο ίδιο περιοδικό στον τόμο : " Endless Feasts. Sixty Years of Writing From Gourmet".
Τις ιστορίες για τον Jack Keruac κ τον George Bernard Shaw τις αναφέρει η Ruth-πόσο τη ζηλεύω- Reichl στο " Garlic and Sapphires.The secret life of a critic in disguise".


1/04/2006 

Mυαλά φλαμπέ...


Την εκδοχή του για τους εγκέφαλους που ταξιδεύουν, την αποτύπωσε καθαρίζοντας κ για μας τους υπόλοιπους, ένας αινιγματικός αλλά παραγωγικότατος καλλιτέχνης του 5ουαι.π.Χ, με την αγγειογραφία που βλέπετε στην εικόνα. Εαν ο "Ζωγράφος του Βερολινου" ζούσε στις μέρες μας κ είχε blog, πιστεύω πως θα διηγούνταν τις ιστορίες του με ελάχιστες λέξεις αλλά με πολλές εικόνες κ νότες. Η ερμηνεία της αγγειογραφίας αυτής, παρέμεινε ένας γρίφος εως ότου--σύμφωνα με το θρύλο που θα σας διηγηθώ--βρέθηκε ένας μάγειρας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ εξήγησε στους αρχαιολόγους τί έβλεπαν.

Ο Sir John Beazley ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία που αφιερώθηκε στη μελέτη της Κλασσικής* Ελλάδας. Οι πανέμορφες κοκκινες μορφές των αττικών αγγείων της κλασσικής περιόδου, ήταν το επίκεντρο της ερωτικής του σχέσης με την Ελλάδα, που τον απορρόφησε τόσο πολύ ώστε του έγινε μανία να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορούσε για την ταυτότητα των ανθρώπων που τις δημιούργησαν.

Τον ειρωνεύτηκαν τον Beazley γιαυτή του τη μανία αλλά νομίζω πως εαν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον καταλάβει, είμαστε όλοι οι εμείς που διαβάζοντας τις διηγήσεις στα διάφορα blog, επιθυμούμε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που τις συνέθεσαν κ βρίσκονται πίσω από την οθόνη, να δούμε τα μάτια τους, να παρατηρήσουμε τις κινήσεις τους, να "πιάσουμε" το μέτρο στο οποίο έχει "γραφεί" η αναπνοή τους. Έτσι κ ο John Beazley, ήθελε να μάθει τα πάντα γιαυτούς που δημιούργησαν τις ερυθρές μορφές που του ενέπνευσαν τόσο πάθος κ εν πολλοίς τα κατάφερε.Ζορίστηκε ελάχιστες φορές αλλά μία από αυτές ήταν με το έργο αυτό που ανήκε σ'ενα ζωγράφο που είχε μελετήσει εξαντλητικά.

Έρχεται λοιπόν ο Sir Beazley αντιμέτωπος με αυτή την επιβλητική υδρία του παλιού του γνώριμου, του " Ζωγράφου του Βερολίνου", την τεχνοτροπία του οποίου είχε προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια κ το χαρακτήρα του οποίου είχε περιγράψει με αδρές γραμές: " Δυνατός, με σταθερό χέρι, με την αίσθηση της χάρης κ της κομψότητας να αναδύεται από τις ραδινές μορφές του". Όμως με τον "Απόλλωνα του Vulci" ( όπως λέγεται το αγγείο) τα βρήκε μπαστούνια. Η παράσταση είναι λαλίστατη ως προς το θέμα της: Η μουσική, τι άλλο; Αλλά τα φτερά; Γιατί ο καλλιτέχνης βάζει στο τρίποδα του Απόλλωνα φτερά;Πώς ερμηνεύονται τα φτερά;

Αυτό πρέπει να σκεφτόταν σκυμμένος πάνω στο τραπέζι του κ κοιτώντας τα σχέδια κ τις φωτογραφίες του αγγείου μέχρι που στο γραφείο του μπαίνει φουριόζος ο μάγειρας του για να πάρει οδηγίες για το μενού. Δεν είναι δύσκολο να αναπαραστήσουμε τη σκηνή στη φαντασία μας. Ο Beazley κάθεται μπροστά στο τραπέζι κ κρατάει σκεπτικός τη φωτογραφία που κρατάει σηκωμένη μπροστά του. Την ησυχία τη διακόπτει ο μάγειρας που πρέπει να βρωμάει ιδρώτα κ φαγητό από μέτρα μακριά κ επιμένει να μάθει τί θα γίνει με το μενου. Καθώς δεν μπορεί να πάρει απάντηση, βάζει στον αρχαιολόγο τις φωνές για να πάρει ως απάντηση από εκείνον άλλες φωνές:
" Μα δεν βλέπεις; Έχω δουλειά! Μου είναι αρκετό που δεν μπορώ να καταλάβω τί σημαίνουν τα φτερά, δε χρειάζομαι κ σένα πάνω από το κεφάλι μου!"

Θυμωμένος ο μάγειρας του παίρνει τη φωτογραφία από τα χέρια, την κοιτάζει κ πριν καλά-καλά περάσουν δύο λεπτά, αποφαίνεται: " Μα είναι φανερό! Τα φτερά συμβολίζουν το μυαλό του καλλιτέχνη μουσικού που ταξιδεύει πάνω από τις θάλασσες κ τις στεριές αναζητώντας έμπνευση. Φαίνεται ότι ο ζωγράφος θα είχε καψουρευτεί κανένα μουσικό. Μπορώ να μάθω τώρα τί πρέπει να μαγειρέψω για να επιστρέψω, επιτέλους, στην κουζίνα μου;"

Την ιστορία αυτή που εαν κ δεν είναι άσχημα επινοημένη, είμαστε σιγουρότατοι ότι δεν είναι αληθινή, την παραδίδει ως ανέκδοτο η Gisela Richter στην εισαγωγή του βιβλίου της για τα αττικά ερυθρόμορφα αγγεία, αναφερόμενη στην κριτική που δέχτηκε ο Beazley για τον ακαδημαισμό του που ορισμένες φορές τον οδήγησε σε χαρακτηριστικά αδιέξοδα. Αυτό που δεν μπόρεσε να δει ο Beazley με την ακαδημαική ματιά του υποτίθεται ότι το είδε ο μάγειράς του με το "στομάχι" του.

Κατά έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, την ερμηνεία για τον Απόλλωνα του Vulci δεν την έδωσε βεβαια ένας μάγειρας αλλά ένας άλλος αρχαιολόγος που ήταν γνωστός για τον αισθησιακό του χαρακτήρα κ τις... μαγειρικές του ικανότητες. O Luigi Beschi παραμένει μια από τις χεμινγουεικές φιγούρες της κλασικης αρχαιολογίας που κατάφερνε να δώσει απαντήσεις σε θέματα που αυτοί που τα μελετούσαν για χρόνια "κόλλαγαν". Η ερμηνεία του για τη Ζωφόρο του Παρθενώνα είναι ένα έργο που δεν θα ξεπεραστεί μάλλον ποτέ. Ο Beschi κατάφερνε να κατανοεί "τα φτερωτά μυαλά" που κινούνταν σε σφαίρες που ο ακαδημαισμός, αδυνατούσε να προσεγγίσει. Λάτρης της φύσης, των γυναικών με... μυαλό,κατά προτίμηση ελληνικής καταγωγής κ της γαστρονομίας, είχε γράψει κ ένα απίστευτο μαγειρικό βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει σε ελάχιστα αντίτυπα. Ο τίτλος του βιβλίου αυτού; " Η αρωματισμένη κρέμα που μου έφτιαξε η Λουίζα μετά από μία νύχτα παθιασμένου έρωτα". Τί άλλο να πει κανείς;

Μιλάω όμως για μυαλά ταξιδιάρικα, φτερωτά, ακαδημαικά,ερωτικά κ τί ήρθε στο δικό μου, το πεζό το μυαλό; Συνταγές βέβαια, τί άλλο;

Φυλλομετρώ τον Αθήναιο λοιπόν κ αναρρωτιέμαι. Υπάρχει άραγε στην ιστορία μάγειρας που βρέθηκε μ'εναν εγκέφαλο στα χέρια κ τον άφησε να τη σκαπουλάρει από την κουζίνα του "στο έτσι"; Ερωτώ γιατί τα μυαλά μαζί με τα αυγά θεωρούνται στις ευρωπαικές (αποκλειστικώς) κουζίνες ως τα υλικά που η γνώση για την παρασκευή τους ορίζει κ τον βαθμό εξοικείωσης του μάγειρα με την τέχνη του. Για παράδειγμα ,ο αριθμός από τις πιέτες που έχει η toque του αρχιμάγειρα, συμβολίζει τους τρόπους με τους οποίους ξέρει να φτιάχνει αυγά ενώ η ερώτηση" Πόσο μάγειρας είσαι; Φτιάχνεις μέχρι κ perigourdine;" γίνεται για να προσδιορίσει η θέση κάποιου στην ιεραρχία της κουζίνας. Η perigourdine είναι μια πολύπλοκη σάλτσα με αρνίσια μυαλά που πλέον απαντάται μόνο στα παλαιά βιβλία μαγειρικής κ φτιάχνεται στις μεγάλες κουζίνες κ όχι τόσο συχνά.

Εαν κάποιος ξέρει τι να κάνει μ'ενα ακριβό υλικό όπως το μυαλό, αυτός είναι ένας μάγειρας. Εννοείται ότι δεν το πανάρει- δεν το τυλίγει δηλαδή με κάτι άλλο για να το κάνει πιο εύκολο στο μαγείρεμα, το "τύλιγμα" ως τεχνική είναι για τους πρωτάρηδες κ όχι για τους μάστορες--αλλα το ποσάρει για λίγο σ'ενα ελαφρύ κ ελαφρώς αρωματισμένο court bouillon( τα λατρεύω τα court bouillon,είναι λεπτεπίλεπτα κ αισθησιακά--δίνω ιστορία κ συνταγή στο τέλος) κ μετά τους ανάβει φωτιές...

Σας ερωτώ λοιπόν: ποιος μάγειρας βρέθηκε μέσα σε μια κουζίνα τετ-α-τετ με μυαλά κ αντιστάθηκε στην παρόρμηση να τους βάλει φωτιά; Ε;

*Μυαλά Flambe.*

(Κ' με αυτή την πλήρη, αναλυτικότατη κ ντελικάτη συνταγή υψηλής κουζίνας,το μαγέρικο κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές...Στην πραγματικοτητα οι συνταγές μαζί με την ιστορία τους κ την τεχνική τους είναι τρεις).

Μυαλά από ένα αρνί.
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο.
1 φλυτζ. ρούμι
Ο χυμός από 1 λεμόνι.

Για το court bouillon.

Court bouillon, ονομάζουμε το νερό μαζί μ'εναν όξινο παράγοντα( κρασί,ξύδι ή λεμόνι) το οποίο έχουμε αρωματίσει με διάφορα βότανα κ υλικά κ στο οποίο ποσάρουμε διάφορα υλικά κυρίως ψάρι,λαχανικά,οστρακοειδή ή κ αυγά.Κάποιοι το αποκαλούν ζωμό αλλά αυτόν το χαρακτηρισμό δεν τον αποδέχομαι, το court bouillon δεν είναι ζωμός, αρωματισμένο νερό για ποσάρισμα είναι, τα βότανα από μόνα τους δε βγάζουν ζωμό! Στη γαλλική κουζίνα χρησιμοποιείται από τον Μεσαίωνα κ η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή είναι από τον La Varenne.

3 φλυτζ. νερό
2 φλυτζ. λευκό κρασί.
1 κουτ.σουπ. κόκκους από μαύρο πιπέρι.
1 κουτ.σουπ. κόκκους από πράσινο πιπέρι
1/2 από ένα μικρό ξερό κρεμμύδι( ψιλοκομμένο)
1 κλαράκι σέλινο.
2-3 κλαράκια μαιντανό.

Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά κ αφήνουμε το court bouillon να κρυώσει.

Βουτάμε τα αρνίσια μυαλά σε νερό στο οποίο έχουμε στύψει ένα λεμόνι για μισή περίπου ώρα.Τα στραγγίζουμε κ τα βάζουμε προσεκτικά σε μια μικρή κατσαρόλα με το court bouillon που έχουμε έτοιμο από νωρίτερα κ βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή περίπου ώρα. Αφαιρουμε τα μυαλά με προσοχή κ τα αφήνουμε να κρυώσουν κ να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Λιώνουμε το βούτυρο σ'ενα μικρό τηγάνι σε σταθερά μέτρια φωτιά κ γυρίζουμε συνεχώς το σκεύος μέχρι το βούτυρο ν' αρχίσει να αποκτά ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.Το effect γίνεται μόνο με φρέσκο βούτυρο γιαυτό μην κλέψετε. :-)
Περιχύνετε τα μυαλά.
Σένα άλλο καθαρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ το ρούμι μέχρι να αρχίσει να αχνίζει κ να βγάζει φυσαλίδες κοντά στα τειχώματα της κατσαρόλας. Το σηκώνετε από τη φωτιά κ περιχύνετε τα μυαλά τα οποία έχουμε τοποθετήσει σε μεταλλικό σκεύος. Με τη βοήθεια ενός σπίρτου για το τζάκι τ' ανάβετε ΑΜΕΣΩΣ γιατί δε θα θέλατε τα μυαλά να ρουφήξουν το αλκοόλ. Τα μυαλά θέλουμε να τα πυρπολήσουμε κ όχι να τα μεθύσουμε! Τα έχουμε ήδη μεθύσει ;-)

Εαν το αλκοόλ δεν ανάψει θα είναι επειδή δεν είναι αρκετά ζεστό. Αυτό προσέξτε το. Επίσης, πλησιάζουμε τη φλόγα στο χείλος του σκεύους κ δεν τη βάζουμε μέσα. Εαν θέλουμε την επίγευση του αλκοόλ πιο έντονη, τότε κλείνουμε το σκεύος με καπάκι αλλά στο συγκεκριμένο πιάτο δεν το συνιστώ.

Σερβίρουμε με μια πράσινη, δωρική σαλάτα, με ΕΛΑΧΙΣΤΟ ξύδι.Σας παρακαλώ να μου το κάνετε αυτό το χατήρι.

Αντίθετα απ'ότι ίσως φαντάζεστε το φλαμπάρισμα δεν το εφηύραν οι Ρωμαίοι οι οποίοι, όσο κ να το κάνεις, είχαν μια γκροτέσκο σχέση με την κουζίνα αλλά είναι μια πρόσφατη σχετικώς πρακτική που ξεκίνησε από τη Γαλλία. Η αγγλική σχολή αμφισβητεί την πρακτική αυτή αλλά εμείς εδώ φιλάμε γαλλικά, μαγειρεύουμε γαλλικά.

* Ο Sir John Beazley έχει επανηλημμένως αρθρογραφήσει για την ορθογραφία της λέξης κλασικός στα ελληνικά κ έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της γραφής με δύο σ. Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού το γράφω κ εγώ έτσι στα σημεία που αναφέρομαι σε εκείνον.





1/02/2006 

TA NEA των bloggers--Ευχαριστίες.

Διασκέδασα αρκετά γράφοντας το κείμενο για ΤΑ ΝΕΑ περισσότερο για τις συζητήσεις που έγιναν με αφορμή τη σύνταξή του. Πρώτα-πρώτα μ'εναν εστεμμένο fellow blogger ο οποίος ασχολείται κατ'εργολαβίαν με υπερπαραγωγές multimedia θεαμάτων κ ο εγκέφαλος του οποίου βρίσκεται έτη φωτός πιο μπροστά από τον δικό μου καθώς κ από πολλών άλλων ανθρώπων που γνωρίζω δηλαδή. Αλβέριχε, για να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μου διαθέσατε αλλά κ για να εγκαινιάσουμε μαζί στη blogόσφαιρα τους εορτασμούς για το έτος Motzart έψαξα να βρω ένα CD της Έλενας Βέντη σε όλη την Αθήνα --ξέρετε εσείς το γιατί-- αλλά δεν τα κατάφερα.Οπότε θα βολευτούμε με κάτι λιγότερο εορταστικό αλλά εξίσου classy.Αυτό το ήθελα στην original black metal εκδοσή του αλλά δεν το βρήκα.Θα με συγχωρέσετε;

Δεύτερον, το θέμα συζητήθηκε κ με τον ιδεολογικό μου ινστρούχτορα ( προσοχή στην προφορά παρακαλώ),γνωστό agent provocateur που σε καθημερινή βάση κ από τη στήλη του στην εφημερίδα " Απογευματινή" ωθεί την ελληνική κοινωνία σε εξτρεμιστική δράση:να σκεφτεται κριτικά κ να μην δέχεται προστάτες.

Εσάς Πάσχο δεν έχω να σας κεράσω κάτι( εαν κ μια Έλενα Βέντη την τραβάει κ η δική σας ψυχούλα, sans doute) όμως υπόσχομαι να σας φέρνω τα Marlboro εαν ποτέ συλληφθείτε για την εξτρεμιστική σας δράση. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ευχαριστώ τον κ.Πάνο--κόλπο grosso--Ζέρβα που συνωμότισε κ φυσικά last but not least ( που λέμε κ στο χωριό μου) τον κ.Μιχάλη Μητσό που μου έκανε την πρόταση κ του έκανα τα νεύρα κιμά με τους πληθυντικούς μου.

Απ'ολα τα κείμενα, της Λίτσας ήταν αυτό με συγκίνησε βαθύτατα.

Μας ζητήθηκαν κ τρία θέματα για το πρωτοσέλιδο. Οι προτάσεις μου:

*Ενώ στη χώρα μας η ανάπτυξη του Ίντερνετ προχωρά με αργους ρυθμούς, οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική του καινοτομούν με τη διοργάνωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα " Α Παγκόσμιου Παναρκαδικού Διαδικτυακού Συνεδρίου".

*Η πόλη της Πάτρας, η ανατολική πύλη της Δύσης θα είναι για ένα ολόκληρο χρόνο η πρωτεύουσα του πολιτισμού στην Ευρώπη.

*Το αστέρι της παγκόσμιας μαγειρικής σκηνής, ο Γάλλος chef Alain Ducasse, αφού σάρωσε τα αστέρια –γαλόνια της τέχνης του επι της γης διακτινίζει την Τέχνη της Μαγειρικής στο σύμπαν μετά από πρόσκληση του European Space Agency.





Links to this post:

<\$BlogBacklinkControl\$> <\$BlogBacklinkTitle\$> <\$BlogBacklinkDeleteIcon\$>
<\$BlogBacklinkSnippet\$>
posted by <\$BlogBacklinkAuthor\$> \@ <\$BlogBacklinkDateTime\$>

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>

About me

  • Αθήναιος
My profile

Links

Powered by Blogger
and Blogger Templates